Anahtar Kelimeler: Kırıkkale memnun değil

Kırıkkale memnun değil

Kırıkkale memnun değil

AÇIKLAMADA BULUNDU

Makine ve Kimya Kurumu'nun AŞ. olması için verilmiş olan Kanun Teklifi hakkında TBMM Genel Kurulu'nda CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal konuşma yaptı. Önal, "Kırıkkale'de hiç kimse ama hiç kimse bu yasa teklifinden memnun değil, herkes bu yasa teklifinden son derece rahatsız” dedi.

AÇIKLAMADA BULUNDU

Önal, "Makine Kimya fabrikaları, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda kullandığı mühimmatı üreten çok kritik fabrikalardır. Bugün yurt güvenliğini Makine ve Kimya fabrikalarında üretilen mühimmatla hep birlikte sağlıyoruz. Makine ve Kimya fabrikaları, aynı zamanda, Kırıkkale'dir; Kırıkkale, Makine ve Kimya fabrikalarıdır. Üç kuşaktır Makine ve Kimya fabrikaları Kırıkkalelileri doyurmaktadır, önce dedelerin, sonra babaların, şimdi de işçi kardeşlerimizin çalıştığı Kurumdur. Makine ve Kimya fabrikaları Kırıkkale'de iş bulma umuduyla yanıp tutuşan çocukların umududur. Böyle bir ortamda üstelik bir Kırıkkale Milletvekilimizin, Sayın Ramazan Can'ın; üstelik Makine ve Kimya fabrikalarında çalışmış, o fabrikalarda ter akıtmış, tezgâhın başında bulunmuş, oradan kazandığı ekmekle okumuş, bugünlere gelmiş bir milletvekilinin Kırıkkale tarihinde olmayan bu teklifi Meclise sunmasının üzüntüsünü yaşıyorum. 

DURUMU ANLATTI

Bir kanun taslağı hazırlandı. Bu kanun taslağı önce Komisyona sunuldu, Kurumla ilgili birkaç örnek vermek istiyorum. Kurumun Kırıkkale için önemi nedir? Kırıkkale 1920'ler köy olan bir yer, köy. Makine ve Kimya fabrikalarının kurulmasıyla önce kasaba, sonra ilçe, 1989 yılında da il olmuştur. Bu anlamda, Makine ve Kimya fabrikaları Kırıkkale'ye bugünkü şeklini ve kimliğini sunmuştur. Bu kadar önemli olan, şehir için bu kadar önemli olan bir kurumda yapmak istediğiniz bu kanun tasarısında ben iyi niyet görmüyorum çünkü konunun hiçbir paydaşına haber vermediniz, kendiniz hazırladınız, buraya getirdiniz, bizim muhalefet şerhini yazmamızı bile neredeyse beklemeyecektiniz. Yasadan, Anayasa'dan doğan muhalefet şerhi hazırlama hakkımızı bile elimizden almak istediniz.

TASLAK AÇIKLAMASI

Dün kanun taslağı görüşüldü, Komisyonda kabul edildi, aradan yirmi dört saat bile zaman geçmeden bugün aldınız, getirdiniz, Meclise sundunuz. Bu aceleniz niye? Bu acelenizin altında ne var? Ama ben şunu biliyorum: Bu kurum, -bizim göz bebeğimiz- Makine ve Kimya fabrikaları 2019 ve 2020 yılında kâr etmeye başladı, Makine ve Kimya fabrikaları son iki yıldır kâr ediyor. Bu değişiklik teklifini alelacele getirmenizin altında başka bir şey mi var? Ben, bunu bir Kırıkkaleli olarak soruyorum, o şehirde yaşayan, Kırıkkale'de doğmuş, Kırıkkale'de büyümüş, dedesi, amcaları Makine ve Kimya fabrikalarında çalışmış bir evladınız, bir kardeşiniz olarak soruyorum: Bunun altında bu mu var?'

BEN BUNA İNANMIYORUM

Makine ve Kimya Kurumu, Makine ve Kimya Kurumu Anonim Şirketi olacak. Bu uygulama daha önce Kırıkkale'de Çelbor'da yapıldı. Çelbor, dikişsiz çelik boru üreten, Kırıkkale'de tek, dünyada marka olan bir fabrikaydı. Ne yaptınız Çelbor'u? AŞ yaptınız, sonra ne oldu? Şirket hisselerini Erdemir'e devrettiniz, bugün "Çelbor" diye bir tesis Kırıkkale'de kalmadı. İşte, bunun müsebbibi de sizsiniz. Geçmişten gelen böyle bir hafızanız ve böyle bir birikiminiz olduğundan biz, sizin Makine ve Kimyayla ilgili iyi niyetiniz olduğunu da inanmıyoruz.    Makine ve Kimyadaki olumsuzluklardan bahsetti Sayın Milletvekilimiz. Sayın Milletvekilim, AK PARTİ iktidarı yirmi yıldır devam ediyor; Makine ve Kimya fabrikalarına bir yıl genel müdür atamadınız. Makine ve Kimya fabrikalarını bir yıl vekaleten bir başka arkadaş yönetti. Makine ve Kimya Kurumuna bir genel müdür atamayı bile yapamadınız. Siz mi Makine ve Kimya Kurumuna çağ atlatacaksınız? Ben buna inanmıyorum.  

KIRIKKALE’Yİ TERK EDECEKLER

Makine Kimya Kurumumuz yurt güvenliğindeki stratejik önemi, savunma sanayimizin ana omurgasını oluşturması gibi sebeplerle kamuya ait olmalıdır. Çünkü Makine Kimya Kurumu hem bizim hem sizin hem de ülkemizin yarınlarının teminatıdır ama siz yurt güvenliğini özel sektöre devretmek istiyorsanız burada büyük bir hata yapıyorsunuz. Yurt güvenliği özel sektöre bırakılamaz, yurt güvenliği kamuya ait olmalıdır. Bununla birlikte Kurumda değişiklik yapıyorsunuz, Geçici 1'inci maddeyle beraber personel rejimini değiştiriyorsunuz. Değerli arkadaşlar, bu arkadaşlarımızı sadece "kendisi" olarak değerlendirmeyin; eşleri var, çocukları var, anne babaları var, evlatları var. Bu insanlar altı ay sonra Kırıkkale'yi terk etmeye hazırlanıyorlar. On binlerce Kırıkkaleli altı ay sonra Kırıkkale'yi terk edecek, Kırıkkaleliler kendi yurtlarından gidip başka yerde gurbetçi olacak. Bunu mu istiyorsunuz? Ben bunu istemediğim için direniyorum, ben bunu istemediğim için kamuoyuna bunu anlatıyorum ve ben bunu istemediğim için bu kanunun karşısında konuşma yapıyorum.'

SAMİMİ DEĞİLSİNİZ

Bu yaptığınız düzenleme var ya, Özelleştirme Kanunu'nda bile yok. PETKİM'i, SEKA'yı, Telekomu özelleştirirken bile hiç olmazsa işçi haklarını, memur haklarını biraz gözettiniz. Bu getirmiş olduğunuz düzenlemede bu bile yok değerli arkadaşlar. Bakın, Kurumda birkaç yıldır çalışan personel de var, yirmi beş yıldır çalışan hatta emeklilik hakkı gelmiş personel de var. Bu insanlar bu saatten sonra nereye gidecekler, nerede yaşayacaklar? Bu insanlar hayatlarını Kırıkkale'de kurmuş, birçoğunun hasta annesi, babası, evladı, kardeşi var. Bu insanların bağı bahçesi var, bu insanların evleri var, bu insanlar kira ödemek zorunda, belki kredi ödemek zorunda, belki ev aldı, ev kredisi ödüyor. Bunların tamamını, bu insanları Kırıkkale'den göndererek bu insanların yaşadığı sıkıntıyı daha da artırmak istiyorsunuz değerli arkadaşlar.    Peki, yeni işçi alımları nasıl yapılacak? Personelin tayini, terfisi, kademe ilerlemesi, özlük hakları, ücreti, bunlar nasıl olacak? Bunlara, özel hukuk hükümlerine göre yetkilere sahip Makine ve Kimya yönetim kurulu karar verecek. İşte, arkadaşlar, kamu hukuku kurallarının uygulandığı bir dönemde bile Makine ve Kimya işçileri haklarını alamamışsa sizin bunu özel hukuk hükümlerine göre vermeniz bence mümkün değil. Burada samimi olduğunuza inanmıyorum değerli arkadaşlar.

İŞ KANUNU UYARISI

Bir şey daha var: Şu anda, İş Kanunu'na tabi olarak çalışan personel var Makine ve Kimyada. Bu insanlardan kurumda çalışmak istemeyenler için, Millî Savunma Bakanlığı 3 tane tercih hakkı verecek. Bu 3 tercih hakkını... Şöyle; Millî Savunma Bakanlığının verdiği yerlerden birini bu işçiler tercih etmek zorunda, yani burada da işçilere dayatma yapıyorsunuz, işçileri istediği yere bile göndermiyorsunuz. Bu insanların hepsi yarın çoluğunu çocuğunu alıp belki de Kırıkkale'den ayrılmak zorunda kalacak. İşte, değerli vekillerim, ben bu vebalin altında kalmak istemiyorum. Yarın, Makine ve Kimya Kurumunun başına neler gelecek, bunu düşünüyorum ve inanın, uykularım kaçıyor. O yüzden çok geç değil, burada yetki var, Kırıkkale'ye, Kırıkkalelilere sahip çıkın, Makine ve Kimya fabrikalarına sahip çıkın, bu şehre sahip çıkın diyorum değerli arkadaşlar, bunu yapması gereken sizlersiniz. Eğer bunu geçirmezseniz, yani mevcut hâliyle kanun geçerse hem Kırıkkale'ye hem de Türkiye'ye yazık olacak diyorum, hepinize saygılar sevgiler sunuyorum.''dedi.



İsmail Akkaya
1.07.2021 15:06:11
Her türlü milli ve yerli varlıklarımızı sattıkları gibi buraları da babalar gibi satarlar.Milletimizde bakar.

  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli