Anahtar Kelimeler: Kırıkkale’ anlattı

Kırıkkale’yi anlattı

Kırıkkale’yi anlattı

Kırıkkale’yi anlattı

Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, TBMM’de gündem dışı söz alarak Kırıkkale’nin tarihi, turistik ve kültürel özelliklerini ilçe ilçe anlatan bir konuşma yaptı.

KIRIKKALE KONUŞMASI

Konuşmasına, Mübarek Ramazan ayını tebrik ederek başlayan MHP’li Öztürk, Kırıkkale’nin, kuruluş tarihinden dolayı Cumhuriyet şehri olarak bilindiğine vurgu yaparak, ancak Kırıkkale’nin MÖ. 5 binlere kadar uzanan tarihiyle, kültür, sanat ve turizm merkezi olmaya namzet bir şehrimiz olduğunu kaydetti.

 

KÜLTÜRÜ TANITTI

MHP Kırıkkale Milletvekili Öztürk konuşmasında, “Türk Halk Müziğinin Orta Anadolu’daki en önemli temsilcilerinden Hacı Taşan’ın, kemana bozlak düzeni veren Seyit Çevik’in ve onlarca başarılı genç sanatçının memleketidir Kırıkkale. MKE’nin var ettiği, adı da silahla özdeşleşmiş Kırıkkale’ye kadar gelip de, tarih boyunca Türk askerlerinin kullandığı silahların sergilendiği ‘Kırıkkale Silah Müzesi’ni görmeden geçmemenizi öneririm,” sözlerine yer verdi.

 

KARAKEÇİLİ AŞİRETİ

Konuşmasında Kırıkkale’nin tüm ilçelerine ve güzelliklerine yer veren MHP MDK Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Osmanlı’yı kuran Kayı Boyunun öz evlatları, Karakeçili Türkmen Aşiretinin ülkemizdeki önemli ve belirgin yerleşim yerlerinden olan ilçemiz Karakeçili, bugün halen Uluslararası Yörük Şenlikleriyle tarihini yaşatma gayretindedir.”

 

PETROL ŞİRKETLERİ

“Diğer taraftan, yaşadıkları ilçenin adıyla özdeşleşmiş sakin, ekmeği yenir, suyu içilir Çelebi ilçemizde de görülecek, Anadolu kültürünü yansıtan çok güzel değerler bulunmaktadır. Yine Türkiye’mizin önemli petrol rafinerilerinden birisine ev sahipliği yapan, sınırlarında dünyaca ünlü petrol şirketlerinin dolum tesislerinin bulunduğu, şirin beldemiz Hacılar’a uğrayıp, sıcakkanlı insanlarıyla bir çay içmenizi tavsiye ediyoruz. Tarih boyunca Kızılırmak’tan geçip doğuya sefer eyleyecek her hükümdarın, mutlak üzerinden geçtiği, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde diline doladığı Çeşnigir Köprüsü’nden sizlerin de bir kez olsun geçmenizi bekleriz.”

 

MESİRE ALANLARI

“Bahşılı’ya uğrayıp, Ay’ın Kızılırmak’ta en güzel yakamozları verdiği, gecesi-gündüzü ayrı güzel Esentepe’yi, Topal Dede Türbesi’ni, dolayısıyla tarihi koklamanızı öneriyoruz. Oralara kadar gelmişken, Karaahmetli Doğa Parkı’na çıkıp Kapulukaya Baraj Gölü manzaralı, tertemiz havada piknik yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Osmanlı’nın son dönemlerinde demirden köprü yapılacak kadar jeo-stratejik öneme sahip, henüz anayurt demir ağlarla örülmeden önce, Batı’dan gelen demir yolu ağının son istasyonu da Yahşihan ilçemizdedir. Obaköy ve Yeşil Vadi Mesire alanlarını da sınırları içerisinde barındıran, Kırıkkale Üniversitemizin de yer aldığı ve 43 vilayetin karayolu kavşak noktasında yer alan Yahşihan’a, sizleri her daim bekliyoruz.”

 

KESKİN TARİHİ

“Tarihteki birçok medeniyete ev sahipliği yapan, sokakları tarih, kültür kokan önemli bir ilçemiz de Keskin’dir.  Gizem yüklü Sulu Mağarası, Fişekhane ve Kibrithanesinde İstiklal Savaşımızın sırlarının gizli olduğu, Keskin’in tarihi konaklarını ‘görmeden geçmeyin’ deriz.

 

DELİCE TUZU

Karabekir Konağının, üzümün, kavunun ve Delice Irmağı’nın suyundan tamamen doğal damıtma yoluyla elde edilen sağlık ve şifa kaynağı tuzun memleketi Delice’yi ziyaret ederseniz, aklınızın orada kalacağından hiç şüpheniz olmasın. Delice’ye uğramışken, 300 yıllık camisiyle, meşhur pazarıyla, kışın kaz etiyle yutulan arabaşısıyla, Kırıkkale’nin doğuya açılan kapısı Çerikli bu seyahatinizin görmeniz gereken önemli bir başka değeridir.”

 

BALIŞEYH’İ GÖRÜN

“1121’de yapıldığı tahmin edilen Ballı Camii ve 14’üncü yüzyılda yapıldığı düşünülen Koçubaba Türbesi’nin de bulunduğu Balışeyh’i, mutlaka Kırıkkale ziyaretinizde rotanıza eklemelisiniz. Çünkü Balışeyh’te tarih, kültür, spor, hem de turizm mevcuttur. Zira 1744 rakımlı Dinek Dağı’nın zirvesine çok yakın bir mevkide bulunan Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı, ziyaretçilerine her mevsim ayrı bir güzellik vaat etmektedir.”

 

SULAKYURT TANITIMI

TBMM’de Kırıkkale’yi ve güzelliklerini anlattığı konuşmasında Sulakyurt için duygusal ifadelere yer veren MHP’li Öztürk, “Anamın nefesi, babamın toprağı, Kendi küçük ama yiğitlerin otağı Sulakyurt da, alışkanlık yapacak derecede sıcak insanların yaşadığı bir ilçemizdir. İnanıyorum ki, Tarihî Şeyh Şamî Türbesinde edeceğiniz dualar sizleri her türlü beladan, musibetten ve kötülükten koruyacaktır” diye konuştu.

 

ŞİİRLE SON VERDİ

Öztürk, Kırıkkale’yi anlattığı konuşmasına şu sözlerle son verdi: “Anadolu’nun tam merkezinde, Türkiye’mizin her anlamda en stratejik illerinden, Kırıkkale’mden getirdiğim kucak dolusu selamla, Rahmetli Dilaver Cebeci’nin dörtlüğü ile sözlerimi bitirmek istiyorum:

 

“Kırıkkalem Kırıkkalem,

Kâğıt yırtık, kırık kalem

Türk'ün boynu bükük ama

Umut sende Kırıkkalem!”



  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli