Anahtar Kelimeler: Kızamık uyarı!

Kızamık için uyarı!

Kızamık için uyarı!

Türkiye'de son aylarda kızamık vakalarında ciddi artış yaşandı. Sağlık Bakanlığı tüm illere yazı göndererek vakaların arttığını belirtti. Peki Kırıkkale'de son durum ne? Kızamık vakası var mı?

UYARI YAPILDI

Son bir yıldır Türkiye’de kızamık vaka sayısında ciddi bir atış yaşandı. Nisan 2022 - Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa’da 3. sırada yer aldı. Türkiye uzun yıllar yapılan aşı çalışmalarının sonucunu almış ve kızamık hastalığını neredeyse sıfır vakaya indirmişti. Yıllarca emek verilerek kontrol altına alınan kızamık, bir anda hortladı. Kızamık vakalarının yeniden bu kadar artmasının en büyük nedenleri ise ülkeye gelen düzensiz göçmenler ve korona sonrası ailelerde oluşan aşı karşıtlığı.

 

AŞISIZ GÖÇMENLER 

Düzensiz göçle gelen insanların daha önce hangi aşıları yaptırıp yaptırmadıklarını bilinmiyor. Sağlık kayıtları olmadığı için göçmenlere bu aşılar da yapılamıyor. Diğer bir neden ise korona zamanında ailelerde oluşan 'aşılar zararlı' algısı. Hal böyle olunca vakalar giderek artıyor. Sağlık bakanlığı tüm illere kızamık tehlikesi hakkında yazı gönderdi.

 

BİLGİ VERİLDİ

Yazıda şu ifadelere yer verildi: "Dünya genelinde son yıllarda yaşanılan aşı kapsayıcılığındaki düşüşler, zayıflamış kızamık sürveyansı ve Covid-19 nedeniyle aşılama faaliyetlerinde meydana gelen kesintiler ve gecikmelerin yanı sıra 2022-2023 yıllarında devam eden vakalar, kızamığın dünyanın her bölgesinde tehdit olabileceği anlamına geldiği, dünya sağlık örgütü tarafından bildirilmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde kızamık vaka bildirimleri yapılmaktadır. Bu nedenle kızamığa karşı alınabilecek önlemlerin bir kez daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur."

 

KIRIKKALE'DE TEHLİKE YOK

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre şimdilik Kırıkkale’de korkulacak bir vaka artışı yok. Son beş yılda 3 doğrulanmış kızamık vakası görülmüş ve ilimizin kızamık aşılama oranı %98.4’lerde. Ayrıca olası kızamık vakalarının temaslılarına da Kızamık aşısı yapılıyor. Fakat yine de tedbiri elden bırakmadan çocuklarınızın aşılarını tam yaptırın. Çünkü kızamık en çok çocukları etkiliyor ve çocuk ölümlerine sebep oluyor.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı