Anahtar Kelimeler: Kongre öncesi buluşma

Kongre öncesi buluşma

Kongre öncesi buluşma

Kırıkkale Esnaf ve Kefalet Odası Başkanı Osman Cebeci, 2022 Yılı faaliyetlerini değerlendiren ve esnafın kullandığı kredi ile ilgili açıklamalar yaptığı bir basın toplantısı düzenledi.

BİR ARAYA GELDİLER

Cebeci toplantıda “Kooperatimizde an itibariyle 2936 tane aktif ortağımız var, 355 Milyon lira finansmanımız var. Şu anda dağıtabileceğimiz 4 milyon lira paramız var. Ciddi manada finansman sıkıntısı yaşamıyoruz. Türkiye de Halk Bankasının haricinde normal şartlarda kredi kullandırtmıyor. Kısa vadede yüksek faizli, düşük baremde krediler kullandırıyorlar. Halk bankası esnafın bankası, kuruluş ve hizmet amacı esnafa yönelik. Kooperatifimizde esnafa hizmet etmesi dolayısıyla halk bank ile birlikte aynı amaca, aynı kesime hizmet eden 2 kuruluşuz. Para bankanın, destek hazinenin, dağıtmakta bizlerin görevi. Onun için diğer bankaların kredi faizlerinin yüksekliğinden dolayı tüm yoğunluk kooperatimizin üzerine bindi. Her hafta 80-90 üyemize kredi çıkarıyoruz. Son 1 yılda limitlerin de artışıyla beraber çok büyük yoğunluk oluştu. Aylık 300-400 e yakın kredi talebi oluyor. Yoğunluğumuz bundandır. Ama hiç kimsenin endişesi olmasın” ifadelerine yer verdi.

 

ESNAF İÇİN VARIZ

Başkan Cebeci; “Esnafımızın 500 Bin lira limiti şu anda kooperatifimizde hazır ve bu krediyi herkes alacak. Hiç kimse gecikti, ben alamayacağım endişesine kapılmasın. Haricinde iş yeri veya ticari araç alırsa 1.5 milyon lirası da bu anlamda hazır. Kredi ödemede, finansmanda, parada, şubede, kooperatifte hiçbir sıkıntımız yok. Kısmet olursa 22 Ocakta Genel Kurulumuzu yapacağız. O genel kurulda da detaylı hesaplarımızı kuruşuna kadar göreceksiniz. Kırıkkale Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Türkiye’deki 1000 kooperatifin içinde ilk 50 kooperatifin içindedir. Kırıkkale’de de en büyük sivil toplum kuruluşlarının başında gelmektedir. 24 Saat hizmet vermeye çalışıyoruz. Biz bu yola çıkarken hep şunu söyledik; işimiz esnaf, derdimiz esnaf ama önce ülkemiz. Daha iyi şeyler yapmak için de mücadele vermeye devam edeceğiz. Yaptıklarımız ekstra bir şeyler değil. Bunların hepsi bizim görevimiz. Biz en iyi, en kaliteli hizmeti vermek için yola çıktık. Bizim esnafımızda buna fazlasıyla layık.” 

 

BANKAYA AKTARIN

Son 3-4 gündür de icra işini kaldırdık. Esnafımız kredisini 7-10 gün içerisinde alıyorsa artık 1-2 ay içinde alacak. Bu yoğunluktan kaynaklı bir durum. Aksi takdirde farklı bir sıkıntımız yok. 2022 Yılı içinde esnafımıza dağıttığımız para 243 milyon lira. Önceki dönemle beraber dağıttığımız para ise 471 milyon lira. Doğru yoldayız, hizmetlerimizi sağlıklı götürmeye çalışıyoruz. Bir tek sıkıntımız yoğunluktan dolayı esnafımızın kredi alma süresinin uzamasıdır. Esnafımızın bu konuda anlayış göstermesini bekliyoruz. Bu sıkıntımız 2 ay kadar sürer. 2 ayın sonunda süreç tekrar normale dönecektir. Düşük faizli krediyi, hazine destekli krediyi Halk bankasından kullanıyorsak diğer hesaplarınıza Halk Bankasına aktarın.

 

PARAYI BANKAYA YATIRMAYIN

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik anlamda bir sınavdan geçiyoruz. Önceden biz sarraflara ve döviz bürolarına da kredi veriyorduk. Buradan alınan para son zamanlarda altın ve dövize gitmeye başladı, konut kredilerine gitmeye başladı. Bu yüzden buralara gidecek olan krediyi artık vermiyoruz. Yüzde 7-8 faizle bizden aldığınız parayı başka bankalara yüzde 15 faizle yatırmayın diyoruz. Bu paralarda tüyü bitmedik yetimlerin hakkı var. Bunu gerçekten işinde kullan diyoruz. Biz ve şube bunun takibini yapıyoruz. Tespit ettiğimiz anda parayı geri çağırıyoruz ve parayı ödeyene kadar da normal ticari faizden işletiyoruz. Esnaf bu ülkenin teminatıdır. Kooperatifimizin kapısından giren bütün esnaflarımıza kredi vereceğiz. Ekonomik krizden, afetlerden, olumsuzluklardan, ilk ve en çok esnaf etkilenir. Bu yüzden esnafımız için her türlü fedakârlığı yapmaya gayret ediyoruz” dedi.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı