Anahtar Kelimeler: Kralların Ressamı anıldı

Kralların Ressamı anıldı

Kralların Ressamı anıldı

Kralların Ressamı anıldı

Kırıkkale´de ´Kralların Ressamı´ adıyla bilinen Ressam Rahmi Pehlivanlı´nın 27´nci ölüm yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

 

 

ANMA TÖRENİ YAPILDI

Dünyaca ünlü, ?Kralların Ressamı olarak da bilinen Keskinli Rahmi Pehlivanlı ölümünün 27´nci yılında düzenlenen etkinlik ile anıldı. Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından Keskin ortaöğretim öğrencilerinin katılımı ile başlayan anma etkinlik günü, Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı´nın mezarı başında anılması ile devam etti. Ana program ise Pehlivanlı´nın müze olarak faaliyet veren evinde gerçekleşti.

 

KARDEŞLERİ TELGRAF GÖNDERDİ

Gerçekleşen anma etkinliği Saygı Duruşu ve istiklal Marşı´nın okunması ile başladı. Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Demiröz, Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım ve Vali Yunus Sezer´in konuşmalarının ardından, Prof. Dr. İsa Eliri ve Doç. Dr. Rafet Metin´in sunumları, toplu fotoğraf çekimi ve çalıştayın ziyareti ile son buldu. Rahmi Pehlivanlı´nın Ağabeyi Ali Pehlivanlı ve kız kardeşi Şener Öznoyan sağlık sorunlarından dolayı anma programa katılamayarak telgraf ilettiler.

 

BİR ARADA BULDU

Açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Demiröz, ?Kralların Ressamı olarak anılan hemşehriniz Rahmi Pehlivanlı´nın ölümünün 27. Yılında bir daha rahmetle anıyorum. Rahmi Pehlivanlı´nın bağrından çıkıp dünyaca ünlü bozkırın ressamı olması gençlerimize ilham kaynağıdır. Anadolu insanının neler başara bileceğinin örneği ve yol göstericisidir. Bu nedenle anma programı hepimizin neler başarabileceğinin de hatırlatıcısıdır. Rahmi Pehlivanlı´nın başarısı hepimizi motive etmelidir. Sanat evrenseldir. Rahmi Pehlivanlı sanat ile Anadolu´yu bir arada buluşturmuştur.  Bozkırın fırçası, Avrupa devlet saraylarından Afrika Devlet saraylarına kadar birçok devlet sarayına konuk olmuştur? dedi.

 

KARA KALEM İLE BAŞLADI

Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım ise yaptığı konuşmada, ?Çok mutlu olduğum günlerden bir tanesin. Ünü ilimizi ilçemizi ülkemizi aşmış Kralların Ressamının hemşehrisi olmak son derece bizi mutlu ediyor. Rahmi Pehlivanlı´yı rahmetle ve şükranla anıyorum. Rahmi Pehlivanlı bizim baba dostumuz, bende kendisini tanıma şerefine nail olmuş birisiyim. Bildiğim kadarıyla Rahmi Pehlivanlı askerlikten sonra bakkal dükkanında kurşun kalemle portre yaparak sanatını geliştirerek dünyaca ünlü bir ressam olmuştur? ifadelerini kullandı.

 

DERİNDEN ÜZEN OLAY

Vali Yunus Sezer ise yaptığı konuşmaya geçtiğimiz hafta cinayete kurban giden ve ülke genelini yasa boğan Emine Bulut için üzücü bir gün olduğunu söyleyerek başladı. Vali Sezer konuşmasında şu ifadeleri kullandı; ?Bizleri derinden üzen, bir annemizin hunharca öldürülmesinden dolayı üzgünüz. Kırıkkaleliler olarak üzüntü içerisindeyiz. Allah rahmet eylesin, çocuğunu da sonuna kadar sahip çıkacağız. Biz Kırıkkale olarak güzel şeylerle anılmak istiyoruz ama her defasında benzer vakalarla, sorumsuz insanların davranışlarıyla denk geliyoruz?

 

DERİNDEN ETKİLİYOR

?Gönül insanlarının nakış nakış işlediği topraklar olduğunu biliyoruz. Ballı Baba´dan tutun, haydar Sultana, Koçubaba´ya, Hasandede´ye kadar. Keskinli gönül  dilini bizlere miras bırakan Hacı Taşan´a kadar bir çok insanın manevi olarak bizlere bıraktığı miras üzerindeyiz. Biz her zaman bu insanların bize bıraktıkları mirasların içerisine bir şeyler katarak daha da zenginleştirerek gelecek nesillere bırakılması için çalışıyoruz. Bu tür hadiseler bizleri çok derinden etkiliyor?

 

GELECEK NESİLLERE ÖRDNEK

Vali Sezer, ?Bugün ölümünün 27. Yılı dolayısıyla bizleri burada bir araya getiren Kralların Ressamı dediğimiz Rahmi Pehlivanlı´nın hatırasını yaşatmak için buradayız. Biz bir araya gelmek istediğimiz zaman hatırasını yaşatacağımız insanlar olmalıdır. Gelecek nesillere örnek olması adına Rahmi Pehlivanlı gibi sanata önem veren insanların yaşatılması gerekiyor. Eserlerinin buraya getirerek gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yapıyoruz. Manevi zenginliklerin devam etmesi için, içimizden daha nice Rahmi Pehlivalılar, Hacı Taşanlar çıkması temennisi ile Allah´tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum? dedi.

 

PLAKET VERİLDİ

Konuşmaların ardından Prof. Dr. İsa Eliri ve Doç. Dr. Rafet Metin panel konuşması yaptılar. Panel konuşmalarının ardından Vali Yunus Sezer, Konuşmaların ardından Prof. Dr. İsa Eliri ve Doç. Dr. Rafet Metin´e plaket taktim etti. Toplu fotoğraf çekimi ve çalıştayın izlenmesi ile anma etkinlikleri son buldu.

 

GENİŞ KATILIM OLDU

Anma etkinliklerine Vali Yunus Sezer, Vali Yardımcısı Osman Akbaş, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Ayhan, Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Demiröz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Haluk Karahan, il Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Süleyman Köstekli, il yöneticileri, birim müdürleri, Keskinliler ve davetliler katıldı.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli