Anahtar Kelimeler: sahipliği yaptı

KÜ ev sahipliği yaptı

KÜ ev sahipliği yaptı

KÜ ev sahipliği yaptı

Yörük kültürü konuşuldu

Kü´de Yörük Sempozyumu Yörük Yaşamı Kültürü ve Uluslararası Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu düzenlendi

SEMPOZYUM YAPILDI

Kırıkkale Üniversitesinin ev sahipliğinde ve 2017 yılı dönem başkanlığında Yörük Yaşamı Kültürü ve Uluslararası Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu gerçekleşti. Etkinliğin Onursal Başkanlığını Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, Dönem Başkanlığını ve Güzel Sanatlar Alanı Temsilciliğini ise Doç. Dr. İsa Eliri yaptı. Etkinliğe Türkiye´nin farklı bölgelerinden 50 akademisyen ve 40 sanatçının katıldığı çalıştay, Yörük çadırlarında gerçekleşti.

YÖRÜK YAŞAMINI ANLATTILAR

Çalıştayı diğer çalıştaylardan ayıran en önemli özelliğin bizzat Yörüklerin yaşam alanları olan kıl çadırlarda Yörüklerin ağzından Yörük yaşamının ve kültürünündinlendiğiniayrıca el sanatlarının değerlendirildiğini söyleyen Doç. Dr. İsa Eliri, ?Orta Asya´dan günümüze kadar devam eden yaklaşık bin yıllık konar göçerlik geleneğinin son temsilcileri Sarı Keçili Yörükleridir. Günümüzde yaylacılık geleneğini devam ettiren birçok Yörük grupları vardır. Sarı Keçili Yörüklerinin diğer Yörük gruplarından ayrılan en önemli özelliği ise yılın neredeyse tamamını kıl çadırlarda geçirmeleri ve sabit bir adreslerinin olmamasıdır. Sarı Keçili Yörükleri, son yıllardaki altyapı çalışmaları ile yeni yol ve otobanların yapılması, göç güzergâhlarına denk gelen köprülerin yapılması, orman alanlarındaki geçiş yollarının daraltılması gibi zorluklarla mücadele etmektedirler.

ÇÖZÜM HEDEFLENDİ

Tarım arazilerinin genişletilmesi sebebiyle Osmanlıdan bu yana göçebelerin yerleşik düzene geçmesi ile ilgili birtakım politikalar izlenerek Yörüklerin yaşam alanları kısıtlanmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı yaklaşık beş yıldır takip edilen Yörük grupları zorluklarla artık mücadele edemeyeceklerini ve yerleşik yaşama geçmek istediklerini belirtmişlerdir. 2009 yılında yapılan bir çalışma 2017-2018 yılları içinde yaklaşık 80 hanenin Karaman´a yerleşmesi planlanmıştır. Günümüzde Yörük yaşamı ve kültürü azalmış olmakla birlikte bu süreçlerden sonra tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bin yıllık Orta Asya göçebe geleneğinin yok olmaması bu kültürün canlanması amacıyla Yörük Yaşamı Kültürü ve Uluslararası Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu yapılarak çözüm önerilerinin üretilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda Türkiye´de bir ilk olarak 27-29 Ekim tarihleri arasında Mersin Silifke´de, Gülnar ve Aydıncık Sarı Keçili yaylalarında Yörük Çalıştayı yapılmıştır? dedi.

FARKINDALIK AMACI VAR

Çalıştay kapsamında okul öncesi eğitimden yoksun ve normal eğitim sürelerini bile tamamlayamayan Yörük çocuklarına ve gençlerine eğitim çadırları ve oyun çadırları kurularak konuyla alakalı farkındalık sağlanmaya çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Eliri, ?Etkinliğimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı´na denk gelmesi itibariyle yaklaşık 150-200 kişinin katıldığı bir grup ile Toros Dağları´nda (Sarı Keçili yaylalarında) 3 km´lik Cumhuriyet yürüyüşü yapıldı. Etkinliğin çalıştay bölümünün yerel ev sahipliğini Silifke Belediyesi ve Gülnar Belediyesi üstlendi? dedi.

BU YIL BİRİNCİSİ DÜZENLENDİ

Çalıştay tamamlandıktan sonra 9-11 Kasım tarihleri arasında Antalya Side´de Yörük Kültürü ve Uluslararası Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu yapıldı. Bu yıl birincisi düzenlenen bu sempozyum, her yıl farklı bir üniversitenin dönem başkanlığı ile geleneksel hale getirilecek. Üniversitemiz dönem başkanlığında yapılan sempozyum etkinlikleri kapsamında Silifke´deki Yörük grupları ve Antalya´daki Yörük dernek başkanlarının katılımları ile birlikte; 60 akademisyenin bildiri sunumu, 25 sanatçının katılımı ile workshop ve 100 eserden oluşan karma sergi faaliyeti düzenlenmiştir. Sempozyum 10 Kasım Atatürk´ün ebediyete intikalinin yıl dönümü olması sebebiyle bir dizi anma töreniyle başlatıldı.

GENİŞ KATILIM OLDU

Açılış paneli Yörük kültürü ve yaşamı ile ilgili çalışmaları olan; Marmara Üniversitesi´nden Prof. Dr. Şerife Atlıhan, Gazi Üniversitesi´nden Prof. Dr. Necati Demir, Prof. Dr. Feriha Akpınarlı, Prof. Dr. Aysen Soysaldı, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Nesrin Önlü, Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Didem Atiş, Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Prof. Dr. Abdullah Soykan ve Prof. Dr. İbrahim Atalay, Süleyman Demirel Üniversitesinden Yrd. Doç. Mustafa Genç ve Kırıkkale Üniversitesinden Doç. Dr. İsa Eliri´nin katılımlarıyla gerçekleşti. İki gün boyunca dört salonda sunumu yapılan bildirilerden sonra Yörük dernek başkanlarının ve Yörük gruplarının katılımıyla da sempozyum değerlendirme paneli düzenlenerek sempozyum sona erdi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false