Kullanım ücreti kaldırılsın

Kullanım ücreti kaldırılsın

Kullanım ücreti kaldırılsın


Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Bankaların ücret ve komisyonlarındaki düzenlemenin ardından esnafın kullandığı POS cihazlarıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi.

AÇIKLAMADA BULUNDU
Bankaların ücret ve komisyonlarındaki düzenlemenin ardından esnafın kullandığı POS cihazlarıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapılmasını beklediklerini söyleyen Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, ?BDDK´nın Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin yeni düzenlemesiyle ticari müşterilerden alınan ücret, masraf ve komisyonların düşürülmesi tüm kesimler adına sevindirici oldu. Bankaların hizmet karşılığı aldığı bazı ücretler ile komisyonlar, başta küçük esnaf olmak üzere tüm ticari işletmelere yük getiriyordu. Yapılan düzenleme ile bu kesintilerin düşürülmesi esnafımız ve vatandaşlar için olumlu bir gelişme. Ancak bu düzenlemelere ek olarak esnafın kullandığı POS cihazlarıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç var? dedi.

YÜZDE 20 ZAM YAPILMIŞTI
Yapılan son düzenlemelere ek olarak POS kullanım ücretinin tamamen kaldırılması ve POS cihazı komisyon oranlarının aşağı çekilmesi gerektiğini vurgulayan Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, ?16 Ekim 2019´da POS cihazı komisyon oranlarına tavan getirilmesinin ardından bankalar POS kullanım ücretlerine yüzde 20 oranında zam yapmıştı. Bu zamla birlikte esnafımızın kullandığı POS cihazı ve anlaştığı banka sayısına göre aylık maliyeti arttı. Ülkemizde şu an 69.8 milyon kredi kartı ve 1.5 milyon POS cihazı kullanılıyor. Dolayısıyla esnafımızın POS cihazı bulundurmadan ayakta kalması mümkün değil. Bankalar esnaf ve sanatkârlarımızdan her ay 55 TL ile 100 TL arasında değişen POS kullanım ücreti tahsil ediyor. Her işlem için bankalara komisyon ödeyen, cihazın teknik bakım ücretini, elektrik giderini ödeyen esnafımıza POS kullanım ücreti büyük bir külfet getirmektedir? diye konuştu.

ESNAFIN MALİYETİ ARTIYOR
POS cihazı ile yapılan her işlemden komisyon alınırken bir de aylık kullanım ücreti almanın doğru olmadığını dile getiren Köstekli, ?POS cihazı zaten esnafımızın ücretini vererek satın aldığı bir cihaz. Ne kadar çok POS cihazı kullanılır ve ne kadar çok banka ile çalışılırsa aylık maliyetler de o kadar artıyor. Hatta toplamda aylık 1000 TL´den fazla POS kullanım bedeli ödeyen işyerleri var. Bankalar bu cihazlar aracılığıyla yapılan her satıştan komisyon adı altında kar elde ederken bir de her ay cihaz kullanım bedeli tahsil etmek adil bir uygulama değil. Esnafımızın maliyetini artıran ve rekabet koşullarını güçleştiren POS kullanım ücreti mutlaka kaldırılmalı. Bununla birlikte POS cihazı komisyon oranları daha da aşağı çekilmelidir. Bankalar ekmediğini biçmemeli ve esnafımız üzerinden çifte kazanç elde edilmemelidir? şeklinde konuştu.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli