Anahtar Kelimeler: Kuraklık korkusu başladı

Kuraklık korkusu başladı

Kuraklık korkusu başladı

Kuraklık korkusu başladı

Sümer son durumu anlattı

 

 

Şubat ayının ortalarında halen yazdan kalma günlerin  yaşanması üreticiyi endişelendirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun  Sümer, Kırıkkale´nin Şubat ayında halen kar ve yağmur görmemesi, bahardan kalma  havaların devam etmesi, en fazla çiftçiyi endişelendirdiğini söyledi.

 

SÜMER AÇIKLAMA YAPTI

Kış  mevsimi denince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Kırıkkale´nin Şubat ayında  halen kar ve yağmur görmemesi, bahardan kalma havaların devam etmesi, en fazla  çiftçiyi endişelendirdi. Geceleri havaların soğumasının ardından buğdayı don  tehlikesi ile karşı karşıya kalan çiftçinin kar ve yağmur beklentisi son  günlerde iyiden iyiye artmaya başladı. Kış mevsimi olmasına rağmen havaların  sıcak geçmesi vatandaşı şaşırtıyor .Geçtiğimiz yıllarda Şubat ayına girilirken  gece sıfırın altında 5-10 derece dondurucu soğukları yaşayan ve yağışlarla  endişe yaşamayan Kırıkkaleliler, neredeyse kışı unuttu. İşte bu durum en fazla  çiftçiyi korkutuyor.

 

KAR BEKLENİYOR

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, buğday ekili alanların don  olaylarına karşı zarar görmemesi için çiftçinin dört gözle kar ve yağmur  yağışını beklediklerini belirtti. Çiftçilerin buğday tarlalarına tohumları Eylül  ayının başından itibaren ektiklerini belirten Başkan Sümer, havaların güzel  gitmesiyle çimlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya  ihtiyacı olduğunu söyledi. Bir örgü görevi yapan kar yağışının buğday eken bütün  çiftçilere derin bir nefes aldıracağını hatırlatan Sümer, ?Karın yağmaması  durumunda kökleri ıslak olan buğday donma tehlikesi ile karşı karşıya  kalacaktır. Donan üründe de verim almak söz konusu değildir. Temennimiz iyi bir  karın yağmasıdır.

 

KORKU BAŞLADI

Çiftçiler dört gözle kar ve yağmur yağışını bekliyor. İyi  yağan kar hem bir örtü görevini yapacak hem de yeraltı sularının çoğalmasına  neden olacaktır. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur?  dedi. Son olarak Başkan Harun Sümer, ?Gündüz sıcaklıklarının 12 dereceyi bulduğu  şehirde durum normal gibi gözükse de çiftçi aynı düşüncelere sahip değil. Son  yıllarda küresel ısınma nedeniyle yaşanılan artışların sıkıntısını çeken ve  yaşanılan kuraklık nedeniyle beklediği verimi alamayan çiftçi, her ne kadar kış  bitmemiş olsa da erken bir korku yaşamaya başladı? dedi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false