Anahtar Kelimeler: Leylekler gelmeye başladı

Leylekler gelmeye başladı

Leylekler gelmeye başladı

Leylekler gelmeye başladı

Baharı onlar müjdeliyor

Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, Kırıkkale´ye geldi. Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler,  Kırıkkale´ye geldi. Leylekler, havaların ısınmasıyla köylerin çatılarında ve minarenin uçlarında bozulan yuvalarını tamir etmeye başladı.

LEYLEK GÖÇÜ

Sıcak iklime sahip Afrika kıtasından Türkiye´ye göç eden leyleklerin daha önce yuva yaptıkları bölgelere geldiklerini ifade eden çiftçi Ahmet Akyürek, "7 -8 günde yuvalarını yaparlar. Dişi malzeme taşırken erkek yuvayı yapıyor. 30-34 gün kuluçka dönemleri oluyor. Gündüzleri erkek, geceleri ise dişiler yuvada kalıyor. Yavruları ortak besliyorlar." dedi. Akyürek, leyleklerin eylül ayı başından itibaren aynı güzergahı izleyerek Afrika tarafına göç edeceğini kaydetti.

KIRIKKALE´YE GELDİLER

Türkiye´ye giren leyleklerin bu aylarda Kırıkkale´de görülmeye başladığını aktaran Yakup Sever ise, "Avrupa ve Türkiye leyleklerin üreme bölgesidir. Sürü halindeki leyleklerin bir bölümü İç Anadolu Bölgesi´nde yaşamlarını sürdürür." diye konuştu. Leyleklerin yön bulma konusunda önemli yeteneklere sahip olduğunu ifade eden Sever, "Afrika´dan yola çıkan leylekler, geçen yıl Türkiye´de hangi köye, nereye yuva yaptıklarını unutmazlar. Yine aynı bölgeye gelirler ve ürerler. Yavruları bile yumurtadan çıktığı yerin 50 kilometre çevresine yuva yapar. Doğdukları bölgeden fazla kopmuyorlar." diye anlattı.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false