Anahtar Kelimeler: Mantar uyarısı!

Mantar uyarısı!

Mantar uyarısı!

Mantar uyarısı!

İl müdürü uyardı

Yağmurlarla birlikte doğada kendiliğinden çıkan mantarlara karşı Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

ÖNEMLİ BİR KONU

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Dağ ve meralarda toplanan bazı mantar türlerinin ölümlere neden olduğunu hatırlatan Uzun, yapılan tüm uyarılara rağmen vatandaşların bu mantarları yediklerine dikkat çekti. İl Müdürü Dr. Uzun, "Mantar zehirlenmeleri özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır" dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Vatandaşlara kültür mantarı tüketmeleri tavsiyesinde bulunan Dr. Uzun, mantar zehirlenmesinin belirtileri hakkında şu bilgileri verdi; "Zehirlenme, mantarda bulunan zehirin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 ile 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Zehirli mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir." Dr. Uzun, mantar yiyen bir kişide bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını istedi.



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu