Mozaikler için ödenek ayrıldı

Mozaikler için ödenek ayrıldı

Mozaikler için ödenek ayrıldı

Mozaikler kurtarılacak

Kırıkkale´nin Delice ilçesine bağlı Taşyazı ve Elmalı köylerinin hudutlarında yer alan ve bir süre önce tesadüf eseri bulunan mozaiklerin kurtarılması için çalışma devam ediyor.

ÇAYKARA BİLGİ VERDİ

Roma dönemine ait olduğu anlaşılan seramiklerin kurtarılması amacıyla Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 35 bin TL, Kırıkkale İl Genel Meclisi tarafından da 33 bin TL ödenek ayrıldığı öğrenildi. Seramiklerin durumu İl Genel Meclisi´nde de gündeme getirildi. İl Genel Meclisi Başkanı Murat Çaykara, meclise mozaik ve seramiklerin durumu konusunda daha önce meclise verilmiş önerge konusunda açıklamalarda bulundu ve son durumu anlattı. Çaykara, konuyla ilgili açıklama yaparken, Kırıkkale´de müze eksikliğine de dikkat çekti ve müze olmadığı için seramik ve mozaiklerin Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde sergilenmek üzere Ankara´ya götürüleceğini açıkladı.

İNCELEME YAPILDI

İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara kültür varlıklarının korunması için Kırıkkale´de bir Kültür Müzesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Çaykara, şehir merkezinde en azından bir Kültür Müzesi olması gerektiğini vurguladı. İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu raporunda Roma dönemine ait mozaik ve seramikler konusunda da ise şu bilgiler verildi: ?İl Özel İdaresinin görevleri arasında sayılan Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler kapsamında verilen önerge gereği, önergede konu edilen hususlarla ilgili olarak inceleme yapılmış ve aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır.

1. DERECE SİT ALANI

Balışeyh İlçesi ile Delice Elmalı Köylerini birbirine bağlayan yolun yaklaşık 100 metre Güneydoğusunda Elmalı Köyüne yaklaşık 1 Km. Karalı Köyüne 2,5 Km. mesafede bulunan alanın, Delice ve Balışeyh İlçesi sınırlan içerisinde yer almakta olduğu, Cemalettin Nigar´a ait yerde, mozaik bulunan alan taban yüzeye çok yakın olup, yaklaşık 10-15 Cm. derinlikte olduğu, Roma dönemine tarihlenen mozaikte keklik figürünün bulunduğu tespit edilmiştir. Mozaiğin bir kısmının izinsiz kazılar neticesinde tahrip olduğu, alanın ortasında bataklık bulunduğu, yüzeyde ince ve kaliteli Roma Seramikleri, yanında kaba işçiliğe sahip seramik parçalan, mezar veya çatı örtüsünde kullanılan kiremit parçaları tespit edilen alan, Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 26.10.2015 tarih ve 1608 sayılı kararlan ile 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildiği anlaşılmıştır.

İki ayrı ödenek çıktı

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 3 Haziran 2016 tarihli yazısında, alanda kurtarma kazılarında kullanılmak üzere,  35.000.-TL. ödeneğin, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü adına aktarıldığı, Kurtarma kazısına ise 20 Haziran 2016 tarihinde başladığı alınan bilgiler arasındadır. Ayrıca İl Özel İdaresi tarafından yasa kapsamında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı olarak 33.000.-TL ödenek ayrılmıştır. İlimiz de Kültür Müzesi bulunmadığından kurtarma kazısı sonucu açığa çıkarılan Mozaiklerin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde sergilenmek üzere taşımaların gerçekleştirileceği yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır.?



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli