?Okullar talep ederse eğer dersler saat 13.15´te bitebilir?

?Okullar talep ederse eğer dersler saat 13.15´te bitebilir?

?Okullar talep ederse eğer dersler saat 13.15´te bitebilir?

Önemli bir konu

 

 

Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanlığı özellikle ilköğretim okulu öğrencilerinin öğle arasında kötü alışkanlıklardan uzak kalmalarına olanak sağlayacak bir teklifte bulundu. Kırıkkale Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından olumlu karşılanan teklifin kabul edilmesi durumunda ilköğretim öğrencileri Saat.13.15´te tüm derslerini tamamlayarak evlerine gidebilecek.

   

SORUNLAR ORTAYA ÇIKMAKTA

Yapılan teklifle ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanı A.Yücel Karabacak ?İlimizde uygulanmakta olan tam gün eğitim uygulamasında öğrenciler sabah 8.40 da eğitime başlamakta öğle arası ise yaklaşık 12.00 de bir saat civarında ara verilerek yemek yenmekte. Saat 13.00 te tekrar eğitime başlanarak saat 14.30 da eğitim öğretim bitirilmektedir. Başlangıç ve teneffüs saatleri ayarlanarak farklı giriş çıkış saatleri elde edilebilmektedir. Fakat normal eğitimde öğle arası verilmesi beraberinde yemekhane sorununu ortaya çıkarmaktadır. Mevcut uygulamada okulların tamamına yakınında yemekhane bulunmamakta sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerektiği yaşlarda olan öğrencilerimiz; okullarda, sınıflarda, okul bahçesinde, kıyıda köşede yemek yemeye çalışmaktadır. Öğrencilerin bir kısmı kantinden yiyecek satın alarak yemek yemekte, bu yemeklerin ayak üstü atıştırmalık olduğu bunun da tıbben sağlıklı bir beslenme tarzı olmadığı, obeziteye yol açtığı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bir kısım öğrencilerimizde velilerin getirdiği yemekleri yemekte ise de bir kısmı da aç kalarak öğle yemeği yiyememektedir? sözlerine yer verdi.

   

BAŞARIYI OLUMSUZ ETKİLER

Şube Başkanı Karabacak ?Sağlıklı beslenmeyen bir öğrenciden; sosyal etkinliklerde aktif başarılı bir eğitim öğretim hayatı beklenmesi hayal kırıklığı olur. Böyle yapmakla biz 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun Birinci Bölümünün 2,13 ve 14. Maddelerine de aykırı bir durum oluşturmaktadır. Bakanlığımızın eğitim politikaları kapsamında ilimizdeki okulların tamamı normal öğretime/tam gün eğitime geçirilmiştir. Tam gün eğitim uygulamasına geçilirken ise sadece derslik sayılarının yeterli olup olmadığına bakılarak karar verilmiştir. Bu değerlendirme eksik bir değerlendirmedir. Sadece derslik sayısına bakmak yerine okulun yemekhanesi ,öğle saatlerinde öğrencilerin vakit geçirebileceği etüt salonları ,kütüphanesi gibi ölçüler çerçevesinde incelenip karar verilmesi gerekirdi. Ayrıca öğle arasında servise binerek evine gidip yemek yiyenlerinde olduğu dikkate alındığında bu durumun veliye iki servis masrafı oluşturduğu görülmektedir. Öte yandan basında yer alan haberlere göre önümüzdeki 2019 yılı itibariyle ülkemizdeki okulların tamamının tam gün eğitime geçirileceği ve öğlen yemeklerinin okulda devlet tarafından karşılanacağı ifade edilmektedir? ifadesini kullandı.

   

OKULLAR KARAR VERECEK

Karabacak ?Biz de Türk Eğitim Sen Kırıkkale şubesi olarak ilimizdeki bazı eğitim kurumlarında sıkıntılı bir şekilde devam eden okullardaki öğle arası uygulamasının çözüme kavuşması amacıyla önce İl Milli Eğitim Müdürümüz İsmail Çetin ile görüşüp istişare ettikten sonra 19.01.2018 tarihli yazımızla eğitim kurumlarımızdaki ?Ders Satleri-Öğle Arası Uygulaması ?ile ilgili yazılı başvuruda bulunduk.Yine bu süreçte Valimiz M. İlker Haktankaçmaz ?a yapılan ziyarette konu gündeme getirilmiş Sayın valimiz meseleye yakın ilgi göstermiştir. Sayın valimiz konu üzerinde çalışılabileceğini söylemiştir. İl Milli Eğitim müdürlüğümüz başvurumuza 24.01.2018 tarihinde MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin, İlköğretim ders giriş-çıkış saatleri ile ilgili olarak 5/2. ve 6/2. Maddelerindeki açıklamalara ilaveten ?Okullarımızdan konu ile ilgili talep gelmesi halinde değerlendirmeye alınacaktır. ?denilmiştir. Öğle arasının bir teneffüs olarak uygulanıp eğitim öğretime devam edilebilmesi öğrencilerin evlerine daha erken gidip dinlenmek, vakit ayırmada sıkıntı yaşadığı sosyal etkinlikleri rahatça gerçekleştirmek ve daha sağlıklı bir öğle yemeği yemesi hususunda adım atması ilimizdeki okul idarelerine kalmıştır? dedi.



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu