Anahtar Kelimeler: Oy kaybının sebepleri neler?

Oy kaybının sebepleri neler?

Oy kaybının sebepleri neler?

Oy kaybının sebepleri neler?

Kırıkkale'den iki sebep tesbit edildi!

Kırıkkale'den iki sebep!

7 Haziran`da yapılan genel seçimde yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybına uğrayan AKP, hasar tespit” çalışmalarını tamamladı. İl bazında oy kayıplarını mercek altına alan AKP teşkilatı, oy kayıpları konusunda ilginç gerekçeler” ortaya koydu.

GEREKÇELER BELİRLENDİ

Bu konuda elde edilen bilgilere göre gerekçelerin başında ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Kobani düştü düşecek”, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan`ın HDP baraj altında kalırsa süper olur” gibi söylem hataları, miting dolayısıyla ezanın geç okutulması, dinî konularda dikkatli olunmaması ve adayların merkezden belirlenmesi geldi. Teşkilat, yüzde 10`luk kayıp konusunda AKP yöneticilerinden, Süleyman Soylu, Beşir Atalay ve Mustafa Şentop`u sorumlu tuttu. AKP`deki iç hesaplaşmanın ayrıntıları şöyle:

ADAYLAR YANLIŞ SEÇİLDİ

AKP teşkilatlarından gelen raporlarda, yerel bazda adaylar üzerinde değerlendirmeler yapılırken, genelde ise daha çok parti politikaları üzerinde duruldu. Örneğin, Güneydoğu ve Doğu illerindeki oy kaybında adayların merkezden belirlenmesinin ve daha çok akademik kariyer sahibi kişilere önem verilmesinin etkili olduğu belirtildi. Yine, parti yöneticilerinin Kürt sorunu ve Kürt seçmenle ilgili söylemlerinin de oy kaybına yol açtığı kaydedildi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan`ın, HDP barajın altında kalırsa süper olur” şeklindeki sözlerinin bölgede büyük rahatsızlığa yol açtığı belirtildi. Yine teşkilatlardan gelen raporlarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın, Kobani düştü düşecek” açıklamalarının da Kürt seçmen üzerinde bir kırılma oluşturduğu vurgulandı.

EZANIN GEÇ OKUNMASI ETKİLEDİ

Teşkilat raporlarında, AKP`nin dinî söylemleri ve uygulamalarına yönelik değerlendirmelerde de bulunuldu. Bu çerçevede, bazı illerde mitingler nedeniyle ezanın geç okunmasının, AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay`ın, Salli Ala Muhammet” sözlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan için uyarlamasının da seçmende ters etki yarattığı kaydedildi. Bu konuda geniş kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Dindar seçmenin AKP`den uzaklaşmasında dinî konularda yapılan hataların etkili olduğu şeklinde yorumlar yapıldı. Örneğin, Kırıkkale`de bir milletvekilinin MHP`ye geçmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Kırıkkale mitinginde ezanı 50 dakika geç okutmasının etkisi olduğu öne sürüldü. Bu ve buna benzeri dinî konularda yapılan hatalar nedeniyle, Allah bizi cezalandırdı” diyen AKP`li teşkilat yöneticileri de oldu.

FATURA ÜÇ YÖNETİCİYE ÇIKTI

Teşkilattan gelen raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan`a yönelik eleştirilere pek yer verilmedi. Ancak AKP`li yöneticiler için sert eleştiriler yapıldı. Özellikle adayların belirlenmesinde etkili olan üç parti yöneticisi hedefe kondu. Bu kişiler AKP Genel Başkan Yardımcıları Beşir Atalay, Süleyman Soylu ve Mustafa Şentop oldu. Batı illerindeki oy kaybından Soylu ve Şentop sorumlu tutulurken, Beşir Atalay da Doğu ve Güneydoğu illerindeki oy kayıplarının sorumlusu ilan edildi.

YÖNETİCİLER ERDOĞAN`I SUÇLUYOR

Teşkilatın oy kaybından sorumlu tuttuğu AKP yöneticileri ise, yüzde 10 oy kaybının Cumhurbaşkanı Erdoğan`a yönelik tepkiden kaynaklandığını öne sürüyorlar. Yani yüzde 10 oy kaybının faturasını teşkilat parti yönetimine, parti yönetimi de Cumhurbaşkanı Erdoğan`a kesiyor. AKP Genel Merkezi`nde kapalı kapılar ardında Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın seçimler öncesinde miting yapmasının partiye zarar verdiği dile getiriliyor. Saray ise AKP`nin oy oranının yüzde 35`lere kadar gerilediğini ve Erdoğan`ın sahaya inmesi ile birlikte oranın yüzde 40`a yükseldiği görüşünü savunuyor. Oy oranlarına ilişkin değerlendir-meler hâlen devam ediyor.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli