Anahtar Kelimeler: Pancar hasadı başladı

Pancar hasadı başladı

Pancar hasadı başladı

Pancar hasadı başladı

Kırıkkale´de şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, hasat yapmaya başladı. Bu sene yağmurların bol yağması sebebiyle hasadın verimli olması bekleniyor.

VERİMLİ OLMASI BEKLENİYOR

Kırıkkale´de genellikle Balışeyh, Sulakyurt, Karakeçili ve Hacılar çiftçilerinin şeker pancarı dikimi yaptığını açıklayan Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, bu sene yağmurların bol yağdığını ve hasadın verimli geçmesini beklediklerini söyledi. Geçmiş yıllarda Balışeyh ilçesi, Kılıçlar köyü ve Ankara´ya bağlı Kalecik ilçesinde geçici alım noktalarının kurulduğunu ve çiftçilerin hasat yaptıkları şeker pancarlarını buralara getirdiğini açıklayan Başkan Öztürk, "Şeker fabrikaları özelleştikten sonra çiftçiler ürünlerini kamyonlarla Çorum´a götürmeye başladı." dedi.

MAKİNE SÖKÜMÜ YAYILIYOR

Öztürk, hasat hakkında şu bilgileri verdi:  "Pancar köklerinin sökülmesi, temizlenmesi ve pancarın yapraklarının kesilmesi işlemine HASAT denir. Ülkemizde pancar ekiminin başlamasından günümüze gelinceye kadar aşamalar kaydeden pancar hasat işlemleri, günümüzde modern tarım teknikleri ve makineleri ile yapılmaktadır.  Ülkemizde normal iklim şartlarında pancarın olgunlaşması Eylül sonu ile Ekim ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Hasat işlemleri büyük çoğunlukla el değmeden yapılmaktadır. Ülkemizde elle hasad devam etmektedir. Pancar hasadı sökme beli, bir iki veya üç sıraya yalnızca söken sökme düzenleri, baş kesimini yapıp yalnızca söken makineler, baş kesimi, söken, depolayıp yükleme yapabilen makinelerle yapılmaktadır."

OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLER

Öztürk, " Makineli hasadın elle yapılan hasada göre olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Kısa sürede az masrafla geniş alanların hasadı, makineli hasadın olumlu yönleridir. Makine temin masraflarının yüksek olması, hasat esnasında daha çok pancarın kırılması, zedelenmesi e dolayısı ile kayıpların artması da olumsuz yönleridir. Hasat toprağın tavı, pancarın sıklığı ve dağılımı, hasat makinesinin tipi ve kullanıcının becerisi ve tarlanın tesviyesi ile yabancı otların bulunmaması makineli hasadı kolaylaştıran etmenlerdir.

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN

 Öztürk, "Hasadının yapılmış olmasına rağmen bir program dâhilinde sökülen pancarların aynı anda işlenmesi mümkün olmadığından ve bir süre beklemesi gerektiğinden fazla pancarların fiziksel özelliklerini kaybetmeden yığınlar halinde korunması gerekmektedir. Siloya alına pancarların bozulmadan uzun süre korunmalarında en önemli görev çiftçilerimize düşmektedir. Silo ve nakliye kayıplarını önlemek, pancardaki kırılma ve ezilmeleri azaltmak için çiftçiler tarafından hasat edilen pancarların direk fabrika merkezlerine getirilmeleri arzu edilen bir durumdur.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli