?Prematüre doğum anne ve çocuğun elinde değil?

?Prematüre doğum anne  ve çocuğun elinde değil?

?Prematüre doğum anne ve çocuğun elinde değil?

Önemli bir uyarı!

?Dünya Prematüre Günü´ dolayısıyla bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, normal hamilelik süresinin 40 hafta olduğunu hatırlatarak, 38 haftadan daha erken bir sürede gerçekleşen her doğumun prematüre, bu şekilde doğan her bebeğin de prematüre bebek olduğunu söyledi.

SEBEPLERİ FARKLI

Prematüre doğumun çok çeşitli sebepleri olabileceğini ifade eden Güngüneş, ?Bunların arasında genetik yatkınlık, yaş, gebelik dönemindeki beslenme alışkanlıkları, kalp, böbrek hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik ve kalıtsal hastalıklar, fiziksel ve ruhsal travmalar, alkol, sigara ve ilaç kullanımı gibi birçok sebep sayılabilir. Örneğin 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebeliklerde veya ikiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde de prematüre doğum riski diğerlerine göre daha yüksek oranlarda gözlemlenebiliyor? diye konuştu.

HER BEBEĞE HİZMET VERİYOR

Son yıllardaki teknoloji ile doğum oranının da, prematüre doğan bebeklerin yaşama şansının da arttığını kaydeden Güngüneş, ?Örneğin günümüzde oldukça yaygınlaşan yenidoğan yoğun bakım üniteleri sayesinde artık 24 haftanın 1000 gramın altında bir ağırlıkla doğan bebekler dahi yaşatılabiliyor. Halbuki 1990´lar öncesinde bu bebeklerin yaşayamayacağı varsayılırdı. Yenidoğan Yoğun Bakım ünitelerinde gebeliğin 24-25. haftasından itibaren doğan ve yoğun tıbbi bakıma ihtiyaç duyan her bebeğe hizmet veriyor.?

TEKNOLOJİ İLE ÖLÜM AZALIYOR

?Prematüreye gönül veren doktorların, hemşirelerin, emeği olan tüm yardımcı personelin ve prematüre doğan bebeklerini kuvözden çıkıp kucaklarına alabilecekleri güne kadar tarifsiz sabırla büyük çaba sarfeden başta anneler olmak üzere tüm aile bireylerinin bu önemli gününü tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum? dedi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli