Anahtar Kelimeler: Promosyon emeklinin hakkı

?Promosyon emeklinin hakkı?

?Promosyon emeklinin hakkı?

?Promosyon emeklinin hakkı?

?Bu bir lütuf değil!?

Tüm Emekliler Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan, emeklilerin durumu ve promosyon uygulamasına yönelik açıklamalarda bulundu.

TEPKİ GÖSTERDİLER

v emekliye promosyona yönelik açıklamalara tepki gösterdi ve ?Gazetelerde, ?emeklilere promosyon müjdesi? diye Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Süleyman Soylu´nun konuya ilişkin açıklamalarına yer verilen birçok haber yer almaktadır. Öncelikle şunu belirtmeliyiz, promosyon, müjde veya lütuf değil, Türkiye´de uygulanmakta olan sözde serbest piyasa kuralları içinde, bankalar arası rekabet gereği, bankaların maaş ödemesi yaptıkları çalışan veya emekli kişiye ödemeyi taahhüt ettikleri paradır? dedi. Doğan, ?Çünkü bankalar maaş ödemelerinden muazzam kar elde etmektedirler. Promosyon ise bankaların bu kazancın cüzi bir kısmını, maaş sahibine vermeyi kabul etmeleridir. 2007 yılında çıkarılan 2007/21 sayılı başbakanlık genelgesi ise promosyon ödenmesindeki farklı uygulamalara son vermek ve ödemeleri düzenli hale getirmek amacıyla çıkarılmış olup, tüm kamu kurumlarını bağlamaktadır.

HAK KAYBI YAŞANDI

Ancak, kendisi de bir kamu kurumu olan, milyonlarca emeklinin maaşını ödeyen SGK bu güne kadar genelgenin gereğini yapmamıştır. Bakanın açıklaması iyi okunduğunda, promosyonun bundan sonrası için yıllık toplam 300-500 TL. gibi rakamlar olarak ödenmesi düşünüldüğü görülmektedir. Promosyon, yukarıda belirtilen genelgeyle 2007 yılından itibaren ödenmesi gereken bir paradır. Ancak bakanın açıklaması, geçmişe sünger çekilmek istendiğini göstermektedir. bu kabul edeceğimiz bu durum değildir. bu nedenle,. Sayın bakana çağrımız, bankalarla yapılacak görüşmelerde, promosyonun 2007 yılından itibaren ödenmesini sağlamasıdır. Çünkü SGK başbakanlığın ilgili genelgesinin gereğini yapmamış ve milyonlarca emeklinin hak kaybına uğramasına yol açmıştır? şeklinde konuştu.

KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK

Doğan, ?Zira biz sendika olarak, yıllardır yürüttüğümüz imza kampanyaları ile yaptığımız yürüyüş, basın açıklaması gibi eylem ve etkinliklerin yanı sıra, ilgili makamlarla yaptığımız görüşmelerde sürekli, bu genelgenin dikkate alınmasını ve bankalarla yapılan ödeme protokollerine promosyon maddesi eklenmesini talep ettik. Bütün bu çalışmalarımıza rağmen SGK görevini yapmadı. Şimdi yapılması gereken Kamu Çalışanlarına promosyon ödemesinin başladığı 2007 yılından itibaren emeklilere promosyon verilmesinin sağlanmasıdır. Bu yapılmadığı takdirde önümüzdeki süreçte buna ilişkin mücadelemiz devam edecek ve gerekli idari ve hukuki girişimlerimiz kesintisiz devam edecektir?  diye konuştu.

OLDUKÇA ÖNEMSİYORUZ

Doğan, ?Gazete haberlerinden okuduklarımıza bakılırsa bakan, bankaların emeklilere yıllık toplam 300-500 TL. promosyon vermeyi kabul edeceklerini kendilerinin ise bu rakamın daha yukarıya çekilmesi için çalıştıklarını açıklıyor. Telaffuz edilen rakamlar piyasa gerçeklerinden oldukça uzaktır. Bu nedenle emeklilere promosyon verilecekse bu her emeklinin bir maaşı kadar olmalıdır. Yani her emekli promosyonu 13. maaş olarak almalıdır. Henüz çok erken olmakla birlikte, sayın bakanın böylesi bir açıklama yapmış olmasını olumlu buluyoruz. Umarız bunun gereği biran önce yapılır ve milyonlarca emekli bir kez daha hayal kırıklığı yaşamaz. Kuşku yok ki, bugünkü aşamayı, yıllardır verdiğimiz mücadelenin haklılığını göstermesi bakımından oldukça önemsiyoruz? dedi.



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli