Anahtar Kelimeler: Sağlık kompleksi kurulacak

Sağlık kompleksi kurulacak

Sağlık kompleksi kurulacak

Sağlık kompleksi kurulacak

İl Müdürü açıklamada bulundu

Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun, düzenlediği basın toplantısıyla sağlıkta yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Sağlıkta Kırıkkale´nin iyi bir konumda olduğunu hatırlatan İl Müdürü Uzun, bir süredir beklemede olan eski SSK hastanesinin bulunduğu alanın sağlık kompleksine dönüştürülmesi için yıkım kararını imzaladıklarını açıkladı.

DEĞİŞİM HİSSEDİLMEYE BAŞLANDI

Yapılan çalışmalar hakkında yerel ve ulusal basın temsilcilerine bilgiler veren Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun ?Bildiğiniz gibi, Bakanlığımız Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık alanında 2003 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden önemli bir dönüşüm gerçekleştirdi. Bu dönüşümle Bakanlığımızın ana amacı Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin sağlık sistemini 21. yüzyıl vizyonuna uygun hale getirmek ve insanımızın hakkı olan kaliteli sağlık hizmeti almasını sağlamaktır. Sağlık, hayatımızın en temel yapı taşıdır. Aldığımız her nefeste, attığımız her adımda, bütün bir ömürde sağlık değişmez paydamızdır. Bu temel gerçeklerden yola çıkılarak 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı Bakanlığımızca uygulamaya konuldu ve sağlıkta dönüşüm programının yansıması çok geçmeden ilimizde de hissedilmeye başlandı? diye konuştu.

10,5 MİLYONLUK ÖDENEK ÇIKTI

Toplantının soru ve cevaplar bölümünde eski SSK ve Devlet Hastanesinin bulunduğu alanla ilgili açıklamalarda da bulunan İl Müdürü Uzun ?Burada bir süredir semt polikliniği olarak hizmet veriliyordu. Burada bulunan binaların yıkım kararını imzaladık. Burada bulunan 23 dönümlük araziye içerisinde Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası, 8 Aile Hekimliği Hizmet Binası,112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, 40 üniteli Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Halk Sağlığı  Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmeti İstasyonunu içine alan sağlık kompleksi. Buranın yapımı için genel bütçeden 10 milyon 50 bin TL´lik kaynak aktarılmış durumda. Kısa bir zaman içerisinde Sağlık Kompleksinin yapımı için ilk kazma vurulacak? ifadesini kullandı.

SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR

İl Müdürü Uzun ?Sağlık Bakanımızın önderliğinde yürütülen bu çalışmalarda nüfus, ulaşım hizmetleri, uzman tabip ve diğer sağlık personeli göz önüne alınarak İlimiz genelinde Sağlık Bakanlığına bağlı 5 hastane, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 9 Toplum Sağlığı Merkezi, 34 Aile Sağlığı Merkezinde 85 Aile Hekimliği Birimi,1 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi,1 Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi,1 Sağlıklı Yaşam Merkezi, 1 Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezi, 1 Verem Savaş Dispanseri, 1 Halk Sağlığı Laboratuarı, 18 Sağlık Evi ve 112 İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezine bağlı 14 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile halkımıza sağlık hizmeti sunmaktayız?.

PERSONEL SAYILARI

?Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında İl genelinde; 148 Uzman Hekim,148 Pratisyen Hekim, 55 Diş Hekimi, 10 Eczacı, 267 Ebe, 528 Hemşire, 915 Sağlık Memuru, 802 diğer sağlık personeli olmak üzere toplam 2.868 personel hizmet vermektedir. Ayrıca İlimizde Bulunan Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Özel Tıp Merkezi, Diyaliz Merkezleri, Özel Dal merkezi, Özel Muayene ve Diğer Sağlık birimlerinde 165 Uzman Hekim, 183 Asistan, 8 Pratisyen Hekim, 198 Hemşire, 6 Ebe, 106 Yardımcı Sağlık Personeli ve  166 diğer personel olmak üzere toplam 973 personel görev yapmaktadır. İlimiz Genelinde Sağlık Bakanlığı, Üniversite, Özel Tıp Merkezleri ve Diğer Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında toplam 3.841 personel Sağlık Hizmetlerinde görev yapmaktadır.

MERKEZDE BİN 26 YATAKLI 2 HASTANE

İlimiz merkezinde 700 yatak kapasiteli Yüksek İhtisas Hastanesi ve 326 yatak kapasiteli Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi mevcuttur. Keskin İlçemizde Yüksek İhtisas Hastanesine bağlı 25 yataklı, Karakeçili ve Delice ilçelerimizde 15´er yataklı, Sulakyurt da ise 10 yataklı ilçe hastanelerimiz bulunmaktadır.İlimizde mevcut bulunan 1 özel hastanede de 29 yatak olmak üzere ilimizde 1120 yatak kapasitesiyle halkımıza hizmet vermekteyiz. Türkiye´de 10.000 Kişiye Düşen Hastane Yatağı Sayısı 26,6 iken ilimizde bu sayı 41´dir. Bu da ilimizde yatak kapasitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir. Türkiye´de 10.000 Kişiye Düşen Nitelikli Hastane Yatağı Sayısı 8.8 iken ilimizde bu sayı 24,2´dir.

NE KADAR DOĞUM OLDU?

Bu da ilimizde nitelikli yatak kapasitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir. İlimiz genelinde kamu ve özel toplam 72 diyaliz cihazıyla  287 diyaliz  hastamıza, 133 yoğun bakım yatağıyla da ilimiz ve çevre illerdeki hastalarımıza hizmet sunmaktayız. Türkiye´de 10.000 Kişiye Düşen Yoğun Bakım Yatağı Sayısı 3,7 iken ilimizde bu sayı 4.9´dur. Bu da ilimizde yoğun bakım yatak kapasitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir. İlimizdeki hastanelerde 2015 yılı süresince 1. Basamak sağlık tesislerinde toplam 907.475 kişi, 2. ve 3  Basamak sağlık tesislerinde toplam 1.551.394 kişi muayene edilmiş, 3.518 doğum gerçekleşmiştir.

112 ACİL YARDIM

İlimizde konuşlandırılan 112 sağlık hizmetleriyle acil yardıma ihtiyaç duyan hastaya en hızlı şekilde ulaşmak amacındayız. Müdürlüğümüze bağlı 112 istasyonlarımızda 323 personelimiz ve 34 tam donanımlı (Kar paletli ambulans, Motorsiklet ambulans, Çok yaralı taşıyan ambulans, obez ambulansı vb) acil müdahale ambulansı 2 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) aracı olmak üzere toplam 36 aracımız ileAcil Sağlık Hizmetini sunmaktadır. Bakanlığımız kriterleri doğrultusunda, hastaya çağrı anından sonra ilk 10 dakika ulaşma oranımız % 95, ilk yarım saatte hastaya ulaşma oranımız % 98 dir. 2015 yılı içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 394.465 çağrı gelmiş bunun 66.016 tanesi sağlık masasına aktarılmıştır. 2015 yılında toplam 25.586 adet vakaya gidilmiş bunların 21.077 adedi hastanelere nakledilmiştir.

UMKE YÜZ AKIMIZ OLDU

Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesini yurdumuzda, başta deprem olmak üzere yaşanabilecek muhtemel afetler için hayata geçirdik. Afetlerde en kısa surede medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, hasta veya yaralı naklinin en hızlı ve güvenli şekilde sağlanması ve bütün bu işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunda görev alacak iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler teşkil edildi. İlimizde 2005 yılında ?Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi? (UMKE) kurulmuş olup şuan 74 gönüllü personel iki UMKE aracı ile hizmet vermektedirler.  23 Ekim 2011 tarihinde Van ilinde meydana gelen 7.2 şiddetinde olan Depremin ardından Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi)´nden gönüllü olarak 22 UMKE personelimiz hemen kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla bölgeye intikal etmişlerdir.

HALKA DESTEK OLUNDU

Deprem bölgesinde enkaz altından  6 canlı afetzedeye kurtarmış  14 afetzedeyi de enkazdan EX olarak çıkarmıştır. Ülkemizde ve dünyada yaşadığımız bu ve benzeri bir çok afet durumunda (Kuzey Iraktan ve Filistinden yaralı getirilmesi, Pakistan sel Felaketi, Somali insani yardım, Şanlıurfa ve Hatay görevlendirmeleri vb.) ilimiz UMKE ekipleri görev almış ve görevlerini başarılı bir şekilde tamamlamışlardır. En son Şırnak ili ve ilçelerinde artan terör olayları nedeniyle bölgede verilen sağlık hizmetlerinin sunumunda süreklilik sağlanması, sağlık hizmetlerinin daha etkin, verimli ve kaliteli bir şekilde yürütülmesi kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından Şırnak ili ve ilçelerine toplam 4 personel görevlendirmesi yaparak bölge halkına destek olmuştur.

YÜRÜTÜLEN PROJELER

?112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu personelinin evlerde vakalara müdahale esnasında maddi durumunun iyi olmadığını düşündüğü aileler için bilgi formu düzenlenmektedir. Düzenlenen bilgi formları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bildirilmekte ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce de yerinde keşif yapıldıktan sonra ailelere gerekli yardımda bulunulmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak 16  vatandaşımız için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bildirimde bulunulmuş ve gerekli işlemler yapılmıştır. Çat Kapı Masa Başı Egzersizleri projesi ile amacımız, Kırıkkale genelinde özellikle mesaisini masa başında geçiren tüm çalışanlara masa başı egzersiz hareketlerinin günün belirli saatlerinde yapılmasının ileride oluşacak kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının önüne geçebileceğini anlatmak ve bizzat çalışma ortamlarını ziyaret ederek (Çat Kapı) bu hareketleri uygulamalı olarak göstermektir. Bu kapsamda bir çok özel ve kamu kurum ve kuruluşlarda bilgilendirici eğitimler düzenledik? dedi.



  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli