Anahtar Kelimeler: Seçim sonucu nasıl okunmalı?

Seçim sonucu nasıl okunmalı?

Seçim sonucu nasıl okunmalı?

Seçim sonucu nasıl okunmalı?

AKP kayıpta, MHP kazançlı!

İlçe ilçe seçim analizi

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kırıkkale'de de sonucu merakla beklenen 25. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinin sonuçları açıklandı. 2011 seçimlerinde yüzde 62 oy oranı ve 104 bin seçmenin oyunu alarak üç milletvekilliği kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi bu seçimde yaklaşık yüzde 11 puan kaybı yaşadı. Adalet ve Kalkınma Partisi 81 bin 494 oy alırken oy oranı da Yüzde51'e düştü. Seçimin kazananı MHP oldu.

MHP OYUNU ARTIRDI

Seçimlerde hiç kuşkusuz ki oyunu en çok arttıran parti Milliyetçi Hareket Partisi oldu. 2011 seçimlerinde aldığı 31 bin 768 oy ile yüzde18'ler de görünen MHP bu seçimde oy oranını  yüzde 28'e kadar  yükseltirken 46 bin 610 oy aldı. MHP bu seçim sonucu ile birinci sıra Milletvekili adayı Seyit Ahmet Göçer'i Meclise gönderdi. 2011 seçimlerinde 25 bin 547 oy alarak yüzde 15 oy oranına sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi ise bu seçimlerde yine yüzde 15 bandında kaldı. CHP'nin aldığı oy adeti ise 24 bin 733 olarak kayıtlara geçti.

İLÇELER AK PARTİ

Kırıkkale'nin tüm ilçelerini ele alındığında ilçelerde birinci parti olarak çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Ancak 2011 yılı genel seçimlerine oranla oy oranı düşerek bu sonucu elde etti. Tıpkı il merkezinde olduğu gibi ilçelerde de seçmenler Milliyetçi Hareket Partisi'nden yana tavır aldığı görüldü. İlçelerde seçime katılım oranını yüzde 85'lerin üstünde oldu. Tüm ilçelerde ilk iki sırayı AK Parti ve MHP paylaşırken Sulakyurt ve Delice'de MHP üçüncü parti oldu. İkinci sırayı CHP aldı. İlçelerde en çok oy farkı Karakeçili'de yaşandı. Karakeçilili seçmenin Yüzde 61'i AK partiye oy kullanırken MHP'nin oranı Yüzde 28'lerde kaldı.  Bu üç partinin dışında ilçelerde en fazla oy alan parti ise mili ittifak kurarak seçime giren Saadet Partisi olması gözlerken kaçmadı.

BAHŞILI'DA DURUM

Bahşılı'da oy kullanım oranın yüksek olduğu ilçelerden biri oldu. 2011 yılı seçimlerine oranla Ak Parti ve CHP'nin kan kaybettiği ilçede oy oranını en fazla artıran parti MHP oldu. 2011 Genel seçimlerinde yüzde 68 gibi rekor bir oy oranı alan Ak Parti bu seçimde yüzde 57'lerde kaldı. MHP ise yüzde14'lük oy oranını yüzde 23'lere kadar yükseltti. CHP ise oy oranı yüzde12'lerdeki yerini korudu. Ancak CHP bu seçimde 2011 genel seçimlerine göre sadece 16 oy fazla alabildi.

BAHIŞEYH'TE DURUM

Balışeyh'te de oy kullanım oranı bir hayli fazla olan ilçelerden oldu. Balışeyh'te 2011 seçimlerinde yüzde 61 oranla oy alan Ak Parti bu dönemde aldığı yüzde 45 ile birinci olan parti oldu. Ancak oy oranında büyük düşüş yaşandı. Balışeyh seçmeni 2011 yılı seçimlerinde üçüncü sıra yaptığı MHP'ye bu seçimlerde ikinci sıraya yükseltti. MHP Balışeyh'te oy oranını en fazla arttığı ilçelerden biri oldu. 2011 seçimlerinde oy oranı yüzde 14 ile bu seçimlerde oy oranı yüzde 27'lere kadar yükseldi.  2011 seçimlerinde ikinci sırada olan CHP bu seçimlerde üçüncü sıraya geriledi. CHP'nin oy oranı yüzde 19 olarak sabit kaldı, ancak oy veren seçmen sayısı düştü.

ÇELEBİ'DE DURUM

AK Partinin oy oranı ve yüzdelik olarak  en sert düşüşlerin birini yaşadığı ilçe Çelebi oldu. 2011 seçimlerinde yüzde 70 oy oranı ile rekor kırılan Çelebi'de Ak Parti bu seçimlerde üç yüz oy birden düşerek oy oranı Yyzde 58'lerde kaldı. Çelebi'de oy oranı düşen diğer partide CHP oldu. CHP'nin Yyzde 10'luk oy oranı bu seçimde yüzde 8'lere düştü. Çelebi'de MHP ise yüzde 16'lık oy dilimini yüzde 28'lere kadar yükseltti. Bir önceki dönem 263 oy alan MHP oyunu arttırarak 431'e yükseltti.

DELİCE'DE DURUM

Seçimlerde istikrarını bozmayan ilçelerden birisi Delice oldu. 2011 yılı genel seçimlerinde  Ak Parti yüzde 58 oy oranı ile birinci parti çıktığı Delice'de Ak Parti oy oranını yüzde 54'e düşürerek yine birinci parti oldu. Delice'de ikinci olan parti Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Tıpkı 2011 genel seçimlerinde de olduğu gibi. CHP'de oy kaybını yaşadığı ilçelerden biri oldu Delice. Milliyetçi Hareket Parti ise üçüncü sıradaki yerini korurken oyunu sadece 34 seçmen sayısı ile arttırdı. Delice'de HDP'nin 109 oy alması gözlerden kaçmadı.

KARAKEÇİLİ'DE DURUM

AK Parti'nin kalesi gibi görünen ilçelerin başında gelen Karakeçili'de de oy oranında sert düşüş gözlerden kaçmadı. Karakeçili'de Ak Parti yine birinci parti olurken 2011  seçimlerindeki yüzde 71'lik oy oranı yüzde 61'e geriledi. Karakaçeli'de Milliyetçi Hareket Partisi büyük bir oy patlaması yaparak 2001 seçimlerinde aldığı 325 oyu 636'lara yükseltti. MHP oy oranında ilçede yüzde 28 seviyesine kadar çıkardı. Milliyetçi Hareket Partisinin oyunu en fazla yükselttiği ilçelerin başında karakeçili geldi. Cumhuriyet Halk Partisi ise 25 oy arttığını Karakeçili'de  yüzde 5'lerde kaldı

KESKİN'DE DURUM

AK Parti'nin oy oranını arttırdığı tek ilçe Kırıkkale'nin en büyük ilçesi Keskin oldu. Ak Parti üçüncü sıra milletvekili adayı Abdullah Öztürk'ün ilçede yaşaması ve yıllarca Ak Parti içerisinde olması en büyük etken oldu şüphesiz. 2011 genel seçimlerinde yüzde 58 oy oranı ile birinci parti çıkan Ak Parti bu seçimlerde de Yyzde 59 ile yine birinci parti oldu. Ak Partiyi  2011 seçimlerinde olduğu gibi MHP izledi. MHP Keskin'de de oy oranını yüzde 22'den Yüzde 24'lere taşıdı. Ancak seçmen sayısındaki düşüte gözlerden kaçmadı. Keskin'de oy kaybını en çok yaşayan partiler CHP ve Saadet Partisi oldu.

SULAKYURT'TA DURUM

MHP ikinci sıra adayı Halli Öztürk'ün memleketi Sulakyurt'ta MHP beklenen oy patlamasın yaptı. Ancak ilçede yüzdelik genel sıralamada üçüncü sırada yer bulabildi. 2011 genel seçimlerinde olduğu gibi AK Parti yüzde 11 oy düşüşü ile ilçede birinci parti oldu. Ak Partiyi tıpkı 2011 genel seçimlerinde olduğu gibi CHP izledi. CHP'deki oy düşüş oranı ise yüzde 5 olduğu gözlendi. İlçede MHP yüzde 10'luk oy dilimi yüzde 23'lere kadar çıkardı. MHP ayrıca 2011 yılı seçimlerinde aldığı 562 oyu bin 67 oya kadar çıkardı. Bunda hiç kuşku yok ki yerel yönetimdeki başarıda etkili oldu.

YAHŞİHAN'DA DURUM

Yahşihan'da seçim sonuçlarına bakıldığında Ak Parti'nin sert bir düşüş gösterdiği görüldü. 2011 genel seçimlerinde Ak Partinin yüzde 62'lik oy oranı ile dikkat çeken Yahşihan'da bu seçimlerde oy oranı yüzde 47'lere kadar düştü. Ak Parti Yahşihan'da yaklaşık bine yakın seçmen kaybı yaşadı. 2011 genel seçimlerinde yüzde 17'lik oy oranı ile ikinci olan MHP bu seçimde oy oranını nerede ise iki katına çıkardı. Yüzde 30'luk oy dilimi ve yaklaşık bin 400 üzerinde seçmen kazanan MHP yine ikinci parti olma özelliğini kaybetmedi. İlçede Cumhuriyet Halk Partisi 2011 seçimlerine oranla kan kaybetmeye devam etti.  Yüzde 16'lık oy dilimi yüzde 15'lere geriledi. Yahşihan'da ayrıca HDP'ye 220 oyun çıkması dikkatlerden kaçmadı.



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli