Anahtar Kelimeler: Sektör toplantısı yapıldı

Sektör toplantısı yapıldı

Sektör toplantısı yapıldı

Sektör toplantısı yapıldı

Kırıkkale Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Sektör toplantılarının üçüncüsü gerçekleştirildi. Kırıkkale tarım ve hayvancılığının masaya yatırıldığı toplantıda sektör temsilcileri karşılaştıkları sorunları toplantıya katılan kurum yöneticilerine iletme imkanı buldu.

 

 

ÜYELER BİLGİLENDİRİLDİ

Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantıları gerçekleştiren Kırıkkale Ticaret Borsası toplantının üçüncüsü Eypark tesislerinde gerçekleştirdi. Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kırıkkale eski Milletvekili Abdullah Öztürk, Meclis Başkanı Sadık Bildik, SGK İl Müdürü Veli Karacaköylü, İŞKUR Müdürü Yasin Tekin, TMO Kırıkkale Şube Müdürü Ahmet Aktaş, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Taşkın Erol ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Borsa Başkanı Sümer borsa çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunarak, VERBİS, TİBOS gibi yeni sistemler ve istihdam seferberliği konusunda üyeleri bilgilendirmede bulundu.

 

HASAT MEVSİMİ ÖNCESİ İSTİŞARE

Toplantıda hasat mevsimi öncesi Kırıkkale Tarım ve Hayvancılığında yaşanan sorunlar, beklentiler ve talepler konusunda istişarede bulunmak, konuyu gündeme taşıyarak çözüm yolları aramak olduğuna vurgu yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, yerelce çözülebilecek sorunların iletilmesi için toplantıya kurum müdürlerinin de katıldığını söyledi. Sektör temsilcilerini taleplerini bu toplantıda dile getirebileceğini bununda bir fırsat olduğunu ifade eden Başkan Sümer, toplantıya katılan kurum müdürlerine ve üyelere teşekkür etti.  Her sektörde olduğu gibi Tarım ve Hayvancılık sektöründe de yenilenmeye, yeniliklere ayak uydurmaya ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Başkan Sümer ?Tarım ve Hayvancılık sektörü ülke ekonomimiz açısından oldukça önemli. Sektörümüzde yeniliklerde oluyor. Yeniliklere ayak uydurmak zorundayız. Ya yenileneceğiz, ya da yenileceğiz? diye konuştu.

 

WHATSAPP HATTI KURULACAK

Tarım´da süneyle mücadelenin önemine birkez daha değinen Başkan Sümer ?Süneyle mücadele Kırıkkale´de bu ay itibariyle başladı. İl Tarım Müdürlüğümüzle işbirliği içerisinde mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadeleye gerekli desteği Ticaret Borsası olarak sağladık. 185 köyümüzde mücadele yapılacak. Süneyle mücadele konusunda bir whatsapp hattı kuracağız. Üreticilerimizden ricamız süne görüldüğü anda bu durumu bize yada bu whatsapp grubundan yetkililere iletilmesi. Süneyle köklü mücadele demek ülke ekonomisine katkı demektir. Bizde bu konunun takipçisi olacağız? ifadesini kullandı.

 

TOBB TEKNİK MESLEK LİSESİ YAPACAK

TOBB´un Kırıkkale´ye yapacağı Teknik Meslek Lisesi konusunda da bilgiler veren Başkan Sümer  ?Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yaptığımız görüşmeler sonrasında Kırıkkalemize bir Teknik Meslek Lisesi yapılması için adımlar atılmasını sağladık. Bu Teknik Meslek Lisemizin temeli 2-3 aya kalmaz atılacak. TOBB bu okulumuzun binasını yaparak Mille Eğitim´e teslim edecek. Yeni açılacak okulumuzda ara eleman yetiştirilecek. Bu lisemiz diğer teknik liselerimizden biraz daha farklı olacak. Buradan yetişecek elemanlar kalifiye eleman olacak? sözlerine yer verdi.

 

TMO 255 BİN TON ALIM YAPACAK

TMO Kırıkkale şube müdürlüğü olarak 1 şube, 4 ajans müdürlüğü , 4 geçici alım merkezi 1 LİDAŞ olmak üzere 10 noktada alım yapılacağını söyleyen Şube Müdürü Ahmet Aktaş, mevsim şartlarının ürün verimliliğinin yüksek olacağını gösterdiğini vurguladı. Kırıkkale olarak Buğday da 160 bin ton, arpada 50 bin ton, nohutta 40 bin ton, mısırda 5 bin ton olmak üzere toplamda 255 bin ton alım kapasitesi olduğuna dikkat çeken Aktaş, kapasite hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Aktaş, Keskin ilçesinde 60 bin ton lisanslı depo yapımı çalışmalarının sürdüğünü, hububatta kısa zamanda fiyatlarında açıklanacağını sözlerine ekledi.

 

ZOR ŞARTLARDA YAPILIYOR

Toplantıda SGK Müdürü Veli Karacaköylü ve İŞKUR Müdürü Yasin Tekin´de istihdam seferberliği konusunda borsa üyelerine bilgi vererek son günleri kaçırmaması tavsiyesinde bulundu. Toplantıda söz alan Kırıkkale eski Milletvekili ve borsa üyesi Abdullah Öztürk ?Kırıkkale´de siyaset maalesef bireysel talepler üzerine kurulu olduğu için yol alamıyoruz. Bitkisel üretimdeki pozisyonumuz nedir? Hayvancılıkta nasıl ilerleyebiliriz? Diye bakmamışız. Çor zor şartlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bunu yaparken maalesef ürettiğimiz ürünün fiyatını belirleyemediğimiz bir sektörün içerisindeyiz. Giden bir lastik fabrikasına ürettiği lastiğin fiyatını kendisi açıklıyor, ama maalesef tarım ve hayvancılık sektöründekiler ürettiği ürünün fiyatını bilmiyor. Türkiye´de adını koymadığımız, daha doğrusu standardını çizmediğimiz bir mecrada yarışıyoruz.?

 

SUYA FAZLA İHTİYAÇ VAR

Öztürk ?Özellikle bitkisel üretimde hangi bitkinin ne kadar suya ihtiyacı var, çok suya ihtiyacı olanla az suya ihtiyacı olan bitkilerin hangi bölgelerde, Delice´de mi? Sulakyurt´ta mı? Keskin´de mi? Çelebi´de mi? Sulakyurt´ta baraj tamamlandı sulu tarım yapılabilir, Köprüköy´de sulu tarım yapılabilir. Ama Kırıkkale´nin geneline baktığımızda suya fazla ihtiyacı olan bitki üretiyoruz. Bu konuda üreticiler olarak arayış içerisinde değiliz. Hayvancılık konusunda sorunlar yaşanıyor. Yetiştirici Ziraat Bankasına borcu var hayvanını istediği zamanda kestiremiyor. Çiftçi, hayvan yetiştiricileri velinimetimizdir. Bunlar olmazsa milletvekili da olmaz, TMO´da olmaz, oradaki çalışanlarda olmaz. Üreticiler olarak biz teknolojimizi artıralım, analizlerimizi yaptıralım, Kırıkkale Üniversitesinden faydalanalım? dedi.      



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli