Anahtar Kelimeler: Senato kınama yayınladı

Senato kınama yayınladı

Senato kınama yayınladı

SENATO TOPLANTI YAPTI

 

Kırıkkale Üniversitesi Senatosu, Avrupa’da Kur’an-ı Kerim’e karşı yapılan çirkin saldırıya karşı bir açıklama yaparak bir taraftan evrensel hukuk kaidelerini alçakça ihlâl eden saldırıyı esefle kınadığını duyururken, diğer taraftan “Herkesi birlikte yaşama kültürünü tahrip eden her türlü eyleme, nefret söylemine ve İslamofobiye karşı birlik olmaya çağırıyoruz” ifadesini kullanıldı.

SENATO TOPLANTI YAPTI

Kırıkkale Üniversitesi Senatosu tarafından yapılan kamuoyu duyurusunda “Her insan, yaşamın kutsallığına adanmış evrensel hak ve değerlere sahiptir. Devletlerin iç meselesi olarak görülen insan hakları, Avrupa’daki yıkımlar sonrası başlıca uluslararası sorun haline gelmiştir. Sorunu aşma gayretiyle Avrupa Konseyi üyesi devletler tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi imzalanmıştır. Pek çok temel hakkı içeren Sözleşme kapsamında, ifade, düşünce, vicdan ve din özgürlükleri de yer almaktadır. Öte yandan, özgürlüklerin sınırsız kullanımının yaratacağı tahribatlar da Sözleşme kapsamında dikkate alınarak, yasayla getirilmesi şartıyla ve özgürlüklerin korunabilmesi amacıyla sınırlamalar öngörülmüştür. 

 

KİN YAYAN GÖSTERİ

Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, verdiği kararlarda inanç sahiplerinin dini değerlerine saldırı mahiyetinde olan ifadelerin Sözleşme kapsamında korunamayacağına karar vermiştir. Bu çerçevede, nefret söylemi içeren ifadeler de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında koruma alanı bulamazlar. Çünkü ifade özgürlüğü, yararlananlar açısından ödev ve sorumluluklar da barındırır. Sözleşme, hoşgörüsüzlük üzerine kurulu, kini yayan ve haklı gösteren, buna teşvik eden ve ilerleten ifade biçimlerinin tamamının yaptırıma tâbi tutulması gerektiğini ve hatta cezalandırmanın gerekli olduğunu belirtir.

 

NEFRET SÖYLEMLERİ 

Nefret söylemi suçları açısından İslam ve Türk düşmanlığı sıklıkla özellikle Batı dünyasında gündem olmaktadır. Temelinde farklı inançlara ve insan haklarına saygı olan hakça bir düzenin ve barış kültürünün dünyamızda egemen olması amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 15 Mart, “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir. Buna karşı halen dünyada barışı ve insanların güvenlik ve huzurunu tehdit eden İslamofobiyle ve ırkçılıkla mücadelenin yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Yaşadığımız günlerdeki gelişmeler ayrımcılığın en bariz türlerinden biri olan İslam karşıtlığının derinleştiğini ve Müslüman bireylere ve gruplara yönelik ayrımcı tutumların yoğunlaştığını göstermektedir.

 

HOŞGÖRÜ SORUNU VAR

Farklılıkları kabullenmenin ötesinde onları benimsemeyi, farklı olanla toplumsal yaşam içinde barış içinde etkileşime ve iş birliğine girmeyi içeren “birlikte yaşama kültürü”; farklı din, kültürel değer veya düşüncelere sahip kesimlerin, birbirlerinin varlığını kabullenmesini ifade eden “birlikte var olma” kavramından daha fazlasıdır. Tarihi gerçekler göstermektedir ki, Batı medeniyeti bu kültürü inşa etmede İslam medeniyeti kadar başarılı olamamıştır. Büyük bölümü Müslüman toplumlardan olmak üzere, Batı’da önemli sayıda göçmenlere karşı da, ön yargı ile nefret ve saldırı suçlarının yüksek düzeyde varlığı söz konusudur. Tarihte, birlikte yaşama kültürünü sağlıklı biçimde kuramayan Batı medeniyeti, günümüzde “öteki” gördüklerinin kabullenilmesi, toplumla bütünleşmesi ve onlara saygı ve hoşgörü gösterilmesi hususlarında ciddi sorunlar yaşamaktadır.

 

BİRLİK ÇAĞRISI YAPILDI

İsveç’teki menfur hadisenin müsebbibi olan ırkçı politikacının ölüm tehditleri aldığı hususundaki medyatik hezeyanlarının Danimarka ve İsveç makamlarını durumun vahameti ve açık tehlike konusunda harekete geçmeye ikna edememesi, ülkelerinde doğması muhtemel kamu düzenini zedeleyici hadiselerin İslamofobik politikalara payanda edilmek istendiğinin açık göstergesidir. Kırıkkale Üniversitesi Senatosu olarak, evrensel hukuk kaidelerini alçakça ihlâl eden saldırıyı esefle kınıyoruz. Başta ulusal ve uluslararası akademik camia olmak üzere, vicdan sahibi herkesi birlikte yaşama kültürünü tahrip eden her türlü eyleme, nefret söylemine ve İslamofobiye karşı birlik olmaya çağırıyoruz” denildi.



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli