Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik paneli

Siber güvenlik paneli

Siber güvenlik paneli

Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Yaşam ve Dayanışma Öğrenci Topluluğu tarafından “ Siber Alem ve Siber Güvenlik” konulu panel düzenlendi.

 

 

PANEL DÜZENLENDİ

Kırıkkale Üniversitesi'nde “Siber Alem ve Siber Güvenlik” konulu panel düzenlendi. Panelin konuşmacıları İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Güvenç Arslan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Hakan Arıkan, Kırıkkale Üniveritesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileri Batıkan Bakeş ve Atakan Koçak, Atatürk Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon öğrencisi Göktürk Sevim’di. Yahya Kemal Salonu’nda düzenlenen panele akademik ve idari personel ile öğrencileri katıldı.

 

SİBER GÜVENLİK ANLATILDI

'SİBER VE SANAL ASLINDA İKİ AYRI KAVRAMDIR'

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Hakan Arıkan konuşmasında: “Siber terimi, BM tarafından yapılan tanımda ‘internete bağlı bilgisayarların, iletişim altyapılarının, çevrim içi iletişim yapan kişilerin, veri tabanı ve bilgi sistem araçlarının oluşturduğu küresel bir sistem’ olarak ifade edilmiştir. Siber ve sanal aslında iki ayrı kavramdır. İnternet hem sanal hem de siberdir. Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. Yapay zekâ; insan zekâsına özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme, sorun çözme, iletişim kurma, çıkarım yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir. Yapay zekâ çalışmaları sıklıkla insanın düşünme yöntemlerini taklit eden yapay yöntemler geliştirmeye yöneliktir, ancak bununla sınırlı değildir. Öğrenebilen ve gelecekte insan zekâsından bağımsız gelişebilecek bir yapay zekâ kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

YAPAY ZEKA YAZILIMLARI

İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Profesör Dr. Güvenç Arslan, “İnternet, ilk olarak ABD Savunma Bakanlığı tarafından 1969 yılında Arpanet ile ortaya çıkmıştır. Bu ağ daha sonra ABD’deki araştırma kuruluşlarında ve üniversitelerde kullanılarak büyümüştür. Bunların olabilmesi verilerin varlığı ile mümkün olabilmektedir. Yapay sinir ağlarını geliştirirken deneme yanılma yolunu seçiyoruz. Derin öğrenmede ise bazı şeyleri yapay zekâ artık kendisi öğrenmektedir. Bu anlamda yapay zekâ yazılımları ile birlikte bireyler, birçok işlemi bu araçlarla yapabilecek örneğin sunum, ödev, tez hazırlamak gibi ama bu beraberinde etik ve güvenlik sorunlarını, eğitim anlayışı ve kalitesi gibi sorunları da getirecektir” şeklinde konuştu.

 

PAROLA UYARILARI

Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Batıkan Bakeş yaptığı konuşmada: “Bilgisayar korsanları, çeşitli yöntemlerle hassas bilgilere ulaşmaya çalışırlar. Bu yöntemler arasında, kötü amaçlı yazılımlar, kişisel bilgi avı, ve yazılım güvenlik açıkları gibi taktikler önemli rol oynar. Bu tehlikeleri tanımak, kendimizi korumak için önemli bir adımdır. Güçlü parolalar, hesaplarımızı korumanın ilk savunma hattıdır. Uzun, karmaşık ve benzersiz parolalar kullanmak, hesaplarımızı bilgisayar korsanlarının eline geçmesini zorlaştırır. Parola yöneticileri ve çift faktörlü kimlik doğrulama gibi ek önlemler de hesaplarımızın güvenliğini artırabilir. Düzenli yedekleme rutinleri, veri kaybını minimuma indirebilir. Bilgi güvenliği sadece teknolojik önlemlerle değil, aynı zamanda kullanıcıların eğitimi ve farkındalığıyla da ilgilidir. Personel veya kullanıcıların güvenlik konusunda eğitilmesi, şüpheli durumları tanımalarına ve doğru adımları atmalarına yardımcı olabilir” dedi.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı