Anahtar Kelimeler: Sigorta işlemleri değişti

Sigorta işlemleri değişti

Sigorta işlemleri değişti

Sigorta işlemleri değişti

 

Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ferman Aldemir,Zaman içinde yapılan yasal değişiklikler ile yönetmelikle yapılan ikincil mevzuat düzenlemeleri sonucunda çalışanların sigortalılık durumları ile hizmetleri konusunda değişiklikler olmuştur."

 

 

GENELGE YAYINLANDI

Aldemir, "Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili  mevzuat  bölümünde  belirtilen  genelge  ile  sigortalılık  işlemleri konulu  2013/11  sayılı  genelgede  değişiklikler  yapılmıştır. Gençleri spora teşvik etmek, gelecek vadeden sporculara sahip çıkmak, belli spor branşlarını güçlendirmek vb. gibi nedenlerden dolayı bazı sporculara, kulüpleri tarafından düzenli ödemeler yapılmaktadır. Sporcularla yapılan sözleşmelerde aylık ödenecek ücretin asgari ücret veya üzerinde belirlenmesi durumunda, bunlar 5510 sayılı Kanunun 4/1-a kapsamında sigortalı sayılacak, aksi halde sigortalı sayılmayacaktır."

 

HUKUKİ İŞLEM AÇIKLAMASI

Aldemir, "Dernek başkanları ile derneğin yönetim ve denetim kurullarına seçilenler, bu göreve seçimle geldiklerinden, aralarındaki hukuki ilişki vekalet akdine dayandığı için sigortalı sayılmayacaklardır. Bu görevlerinden dolayı huzur hakkı veya sair bir ad altında ücret almaları akdin niteliğini değiştirmeyecektir. Ancak, dernek başkanları ile derneğin yönetim, denetim kurullarına seçilenler ve dernek üyeleri; bu görevleri haricinde, hizmet akdine tabi  09.05.2019/98-2olarak,  üçüncü  şahısların  yapabilecekleri  işleri  yapmaları  karşılığında  ücret  ödenmesi şartıyla 5510 sayılı Kanunun 4/1-a kapsamında sigortalı sayılacaktır

 

VEKALET AKDİNE DİKKAT

Aldemir, "1163  sayılı  Kooperatifler  Kanunu  gereğince  kooperatif  başkanları  ile  kooperatifin yönetim ve denetim kurullarına seçilenler, bu göreve seçimle geldiklerinden aralarındaki hukuki  ilişki,  vekalet  akdine  ve  kanunda  belirtilen  görevlerini  yerine  getirmelerine dayandığından sigortalı sayılmayacaklardır. Bu görevlerinden dolayı huzur hakkı veya sair bir  ad  altında  ücret  almaları  akdin  niteliğini  değiştirmeyecektir.  Ancak,  kooperatif başkanları ile kooperatifin yönetim, denetim kurullarına seçilenler ve üyeleri; bu görevleri haricinde, hizmet akdine tabi olarak üçüncü şahısların yapabilecekleri işleri yapmaları karşılığında  ücret  ödenmesi  şartıyla  5510  sayılı  Kanunun  4/1-a  kapsamında  sigortalı sayılacaktır.

 

VAKIF SENEDİ KONUSU

Aldemir, "5737 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince vakıflarda, diğer tüzel kişiliklerden farklı olarak zorunlu organ tektir ve o da yönetim organıdır. Yönetim organı dışında vakıf senedinde başkacaorganlara yer verilmesine engel yoktur. Vakıflarda yönetim organı tek kişiden oluşabileceği  gibi  bir  kuruldan  da  oluşabilir.  Yönetim  organının  tek  kişiden  oluştuğu vakıflarda vakıf başkanının kendisi ile hizmet akdi ilişkisi kurmasına imkan olmadığından, yönetim  organının  tek  kişiden  oluştuğu  vakıfların  faaliyetlerinde  vakıf  başkanlarının kanundan doğan görevleri haricinde, üçüncü şahısların yapabilecekleri işleri yapmaları halinde 5510 sayılı Kanunun 4/1-a kapsamında sigortalı sayılmayacaktır."



  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false