Anahtar Kelimeler: Şimdi Kırıkkale’

Şimdi söz Kırıkkale’de

Şimdi söz Kırıkkale’de

Adaylar belli oldu

Sonuç nasıl olacak?

 

Hangi isimler favori?

 

 

Kırıkkale’de partilerin belediye başkan adayları belli oldu. Şimdi sez Kırıkkale’de. Peki seçimi kazanmak için herhangi bir adaya nasıl bir sonuç gerekecek?

 

 

ADAYLAR BELLİ OLDU

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere az bir süre kala, Kırıkkale Belediye Başkan Adayları belli oldu. AK Parti, mevcut belediye başkanı Mehmet Saygılı ile yola devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal’ı aday gösterdi. Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı, uzun yıllar boyunca Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Harun Ulusoy oldu. İYİ Parti’de aday, mevcut İl Başkanı Yavuz Kuzucu olurken, Yeniden Refah Partisi’nin adayı ise Kırıkkale 112 Acil Çağrı Merkezi İl Müdürlüğü görevinden istifa eden Muhammet Ali Tekinay oldu. 

 

SAYGILI NE YAPACAK?

Adaylar seçim çalışmalarına hızlı bir şekilde başlarken, 31 Mart 2024 tarihi geldiğinde Kırıkkaleli vatandaşların, belediye başkanı olarak kimi seçecekleri ise merak konusu oldu. Peki herhangi bir adayın seçim kazanabilmesi için nasıl bir sonuç gerekecek? Kırıkkale’de favori olarak iki isim öne çıkıyor. CHP Adayı Ahmet Önal ve MHP Adayı Harun Ulusoy. AKP Adayı Mehmet Saygılı’ya şans veren bile yok. Sebebi ise Kırıkkale’nin mevcut durumu. Saygılı’ya teşkilatı bile aday olmaması için karşı çıkarken, Kırıkkale kamuoyu hepten karşı.

 

SEÇİM ANALİZİ

AKP’nin iktidara geldiği dönemden bu yana seçim sonuçlarına bakıldığında Veli Korkmaz’ın ilk döneminde 31 bin, ikinci döneminde ise 31 bin oyla seçim kazandığı gözleniyor. İlk dönemde en yakın rakibi DYP’den aday olan Mahir Yılmaz 19 bin 800 oy almış. MHP’den Mustafa Pekdoğan 16 bin 600 oy almış. İkinci döneminde DP’den aday olan Mahir Yılmaz 29 bin 200 oy almış, MHP adayı Mustafa Pekdoğan 22 bin 300 oy alabilmiş.

 

AKP’YE MHP DESTEĞİ YOK

Mehmet Saygılı’nın ilk döneminde 50 bin oy aldığı gözlenirken, MHP adayı 34 bin 200 oy almış. Üçüncü parti olan SP ise 29 bin 300 oyda kalmış. Saygılı’nın ikinci döneminde 45 bin 500 oy aldığı gözlenirken, İyi Parti’den Mahir Yılmaz 34 bin 400 oy almış, MHP’nin adayı ise 22 bin civarında kalmış. Saygılı’nın bu kadar yüksek oy almasının tek sebebi olarak MHP’nin kendisine yaptığı destek gösteriliyor. Şimdi kartlar yeniden karılırken AKP’ye MHP desteği olmayacak. Her partinin kendi adayı olacak. Dolayısıyla en başa dönülmüş durumda.

 

EN BAŞA DÖNÜLDÜ

Kırıkkale’de seçmen sayısı 122 bin civarında olarak görülüyor. Sandığa yansıyan oy genellikle 112 ila 114 bin civarında. Bu seçimde Kırıkkaleliler ilk kez belediye başkanının herhangi bir partinin desteği ile değil, kendi iradesi ile seçecek. Dolayısıyla her partinin en az 32 bin oyu geçmesi gerekecek. Özellikle AKP, MHP ve CHP’nin rekabet edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu partilerin adaylarının 32 bin geçmesi ve bu rakamın üstünde hangi aday fazla oy alırsa seçimi kazanması bekleniyor. AKP’nin ilk dönemindeki duruma benzer bir durumun yaşanacağı görülürken, bu dönem AKP’nin favori olmadığı, seçimin özellikle CHP ve MHP arasında geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. 



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı