Anahtar Kelimeler: Soğuk hava meyveleri vurdu

Soğuk hava meyveleri vurdu

Soğuk hava meyveleri vurdu

Soğuk hava meyveleri vurdu

Yine kötü etkiledi!

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş Keskin İlçesi'ne bağlı Armutlu ve Aşağışeyh Köyü'nü gezerek geçtiğimiz günlerde etkili olan soğuk havanın etkilerini yerinde inceledi.

İnceleme yaptılar

Kırbaş'a gezisinde Keskin İlçe Müdürü Serdal Avcı ve Arazi Edindirme Şube Müdürü Oğuzhan Güni eşlik etti. Gezi sonrası açıklama yapan Kırbaş, Yapılan gözlemlerde kayısı ve şeftali gibi taş çekirdekli ve erken çiçek açan meyvelerin soğuktan etkilendikleri, buğday ve arpa ekili alanlarda soğuk zararının etkilerini daha sonraki gözlemlerde anlaşılacağı tespit edilmiştir” dedi. 

Dayanıklı çeşitler seçilmeli

Kırbaş ayrıca çeşitli afetlerden dolayı zarar gören çiftçinin kredi borçlarının ertelenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı gereği il genelinde çalışma başlattıklarını söyledi. İklim değişikliklerinin takibini meteoroloji müdürlüğü vasıtasıyla takip ederek çiftçilere önlem almaları konusunda mesaj attıklarını sözlerine ekleyen Kırbaş, soğuk zararı ve diğer afetlerden korunmak için çiftçilerin Tarım Sigortası yaptırmaları gerektiğini ve don ihtimaline karşı dayanıklı çeşitlerin seçilmesi gerektiğini açıkladı. 

Neler yapılmalı?

Kırbaş şöyle devam etti; Don zararının ağaç ve çiçekler üzerinde belirtileri ve tahribatı, don zararından korunmak için bahçelerde saman yakarak dumanlama yapma, bahçe kurumunda çeşit seçiminin don zararından en az etkilenecek çeşitlerin seçimi, bahçe tesisinde meyilli yerlerin tercih edilmesi gerekiyor. Erken uyarı sistemlerinin bahçelere kurulması, don oluşma riskine karşı hava karıştırıcıların kullanılması ve sisleme yapılması gibi korunma yöntemleri uygulanmalıdır.”



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu