Anahtar Kelimeler: Tarımda ikilem

Tarımda ikilem var

Tarımda ikilem var

Kırıkkale'de 2023 hasat mevsimi oldukça bereketli geçti. Geçen yıla oranla Arpa ve buğday alımında %60 civarında ürün artışı yaşandı.

İLGİNÇ BİR DURUM

Kırıkkale'de 2023 hasat mevsimi oldukça bereketli geçti. Geçen yıla oranla Arpa ve buğday alımında %60 civarında ürün artışı yaşandı. Bu verime karşılık çiftçiler mutlu değiller. Çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisine vermiş olduğu ürünü 30 ile 45 gün arasında vadeli tahsil ediyor. Üretici bu durumdan şikayetçi. Üreticiler Tarım Kredi Kooperatiflerine,  Ziraat Bankasına olan borçlarının verdikleri ürün bedellerinden kesilmesini talep ederken, TMO bu kolaylığı sağlamıyor. 

 

ÖZTÜRK DURUMU ANLATTI

Devletin alacağı faiz çalışırken, çiftçinin hakedişi bir buçuk ay sonra ödeniyor. Üreticiler bu çelişkili durumu Kırıkkale siyasetlerine iletseler de bir sonuca ulaşamadılar. 2023 hasat mevsimini değerlendirdiğimiz Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk açıklamasında %60'lık ürün artışının olduğunu ancak bu artışın her yerde aynı oranda olmadığına vurgu yaptı. Öztürk Delice, Çerikli ve Keskin havalisinin bir bölümünde bazı köylerin kuraklık yaşadığını belirterek mağdur olduklarına dikkat çekti.

 

ÇİFTÇİ BORÇLU

Öztürk açıklamasının devamında Toprak Mahsulleri Ofisi eksperlerinin ürün kalite belirlenmesinde son derece titiz davrandıklarını ve buğdayın içerisinde Çavdar ve kara tohumlar şeklinde belirlemeler yaparak fiyatları düşürdüklerinden yakındı. Öztürk "Toprak Mahsulleri Ofisi ödemelerimizi geç yapıyor. Çiftçi borçlu. Alacaklılar bir an önce tahsil etmek istiyor. Ayrıca ürün bereketinden dolayı kotasını aşan çiftçilerin ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmıyor. Üretici ortalama 8 lira olan buğday fiyatını kota fazlalığından dolayı tüccara 5 -6 liraya kadar pazarlamak zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı