Anahtar Kelimeler: Toplayana

Toplayana ceza var

Toplayana ceza var

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında. Çorak arazide yetişiyor ve toplayana cezai işlem uygulanıyor.

 

ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Türkiye’de nadir bölgelerde çorak arazide yetişen ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce koruma altında bulunan akademik adıyla kuduz otu için uyarı var. Kırıkkale’nin çorak bölgelerinde görülmesi halinde toplanılmaması veya kopartılmaması gereken aynı zamanda zehirli olan kuduz otu, bir çok derde deva oluşuyla biliniyor. Kırıkkale’de görülmesi durumunda toplanılmaması halinde toplayan ve toplattıranlar hakkında cezai işlem uygulanabilecek.

 

BİLGİ VERİLDİ

Yaklaşık 60 yıl önce literatüre kazandırılan ve uzun süredir koruma altında olan bu türün devamlılığı için çalışmalar yürütülüyor ve takip ediliyor. Konuyu takip eden akademisyenler ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yaptığı uyarı Kırıkkale’yi de doğrudan bağlaması nedeniyle, toplanmaması önem arz ediyor. Yörelere göre çeşitli isimlerle anılan kuduz otunun farklı isimleri ve faydaları şu şekilde.

 

BOTANİK BİLGİ

Dişotugiller familyasından, koyu yeşil renkli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 30-120 santimetre arasındadır. Yaprakları sert ve dalgalıdır. Çakıllı, çorak arazide yetişir. Çiçekleri salkım şeklindedir. Zehirlidir.

 

FAYDALARI 

Ödem hastalığında faydalıdır.

Mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder.

Spazm ve ağrıları giderir.



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu