Anahtar Kelimeler: öneri

TSO’dan iki öneri

TSO’dan iki öneri

Kırıkkale Ticaret Odası Başkanı Ahmet Ahmet Varlı, Kahramanmaraş depremi ve deprem bölgesinde yaşananlar hakkında duygu ve düşüncelerini basın mensuplarıyla paylaştı.

 

MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Kırıkkale Ticaret Odası Başkanı Ahmet Varlı, dün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kahramanmaraş Merkezli 10 ilde yaşanan deprem felaketi ile Kırıkkale’nin deprem konusunda ne durumda olduğunu anlatan Başkan Varlı, yaşananları göz önünde bulundurarak depremle yaşamasının öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Gerek Deprem felaketi ve deprem sonrası bölgede yaşananlar hakkında duygu ve düşüncelerini basın mensuplarına aktaran TSO Başkanı Ahmet Varlı, ayrıca bölgeye yapılan yardımlar hakkında da açıklamalarda bulundu. 

 

99 MİLAT OLMALIYDI

“Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor” diyerek 99 deprem felaketinden bahsederek  sözlerine başlayan TSO Başkanı Varlı, “ülkemizin bulunduğu konum itibarıyla artık depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Esasen 99 depremi milat olmalıydı fakat Kahramanmaraş depremi bizleri tekrar düşünmeye sevk etti. Şuna söylemek lazım ki; haksızlık etmekte doğru olmaz. 2000 yılı sonrası baya yol kat edildi. Yönetmelikler değişti, Yapı malzemeleri gelişti. Sağlam binalarda yapıldı. Bugün Kahramanmaraş’ta çoğunlukla eski yapılarda hasar yaşandı ama azda olsa yeni yapılarda da olmuştur. Deprem bölgesindeki gözlemlerim bu şekilde” ddedi. 

 

YARDIMLAŞMA ÖRNEĞİ SERGİLENDİ

Sözlerinde gerek TOBB ve gerekse Oda olarak yapılan yardımlar hakkında da bilgi veren TSO Başkanı Varlı,”6 Şubat’tan 15 Şubat’a kadar toplamda 3 bin 312 tır yardımda bulunduk. Bunun 513’ü kamyon, 777 adet konteyner, 41 tır, 141’i seyyar mutfaktır. Meclis üyelerimizin de bireysel yardımları olmuştur. İlk zamanlarda deprem bölgesine ulaşmakta sıkıntı yaşadık ama güçte olsa ulaştık.  Türkiye ilk haftalardan itibaren büyük bir yardımlaşma örneği sergilemiştir. Gönül aynı şeylerin bir kez daha yaşanmasını istemiyor tabi ki. Bunun içinde deprem öncesi hazırlıklar yapılmalıdır” ifadelerinde bulundu. 

 

YAPI STOĞU ÖNEMLİ

Hazırlıklardan en önemlilerinin gerek özel ve kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesi olduğuna vurgu yapan Başkan Varlı, ”bakıyorum ağzı olan bilgisi olanda konuşuyor olmayanda konuşuyor. Tüm bunlar bir kenara bırakılmalı yapı stoku depreme uygun hale getirilmelidir.  Belediyeler ve kurumlara bu açıdan büyük bir iş düşüyor.” Şeklinde konuştu. Basın mensuplarına deprem önlemleri konusunda iki önerisinin olduğuna dikkat çeken Başkan Varlı, “benim aciz hane iki önerim olacak. Birincisi; tüm İllerde bulunan boş alanlara deprem anında kullanmak üzere konteynır kentleri kurulmalıdır. İkincisi ise kent merkezlerindeki yeşil alanlar ve park yerlerine yine deprem anında kullanılmak üzere tuvaletler ve duş alanları kurulmasıdır” dedi. 

 

KENTEYNER KENT UYARISI

İllerde kurulacak konteynerin üzerine güneş enerji sistemi kurulmak suretiyle enerji kaynağı olarak ta kullanılabileceğini belirten Varlı, ”buralar normal zamanlarda gerekli tedbirler alınmak suretiyle kullanıma kapatılmalı. Ayrıca sanayi yatırımları daha az riskli bölgelere kaydırılmalı, böylece böylesi bir afet zamanında ülkenin sanayisi zarar görmesinin önüne geçirilmelidir” dedi. 



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu