Ülkemizin belası trafik terörüdür!

Ülkemizin belası trafik terörüdür!

Ülkemizin belası trafik terörüdür!

Trafik uyarısı!

Fahri Trafik Müfettişi TFTM. ve KTYG. İl Temsilcisi Oktay Kırlangıç trafik haftasıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Trafik de bir terördür

Kırlangıç Hepimizin malûmu olduğu üzere, yıllardan beri ülkemizin başının belası olan iki büyük terör vardır. Bunların birisi ‘'PKK Terörü'' diğeri ise ‘'Trafik Terörü'' dür. Burada bizim konumuz ‘'Trafik Haftası'' münasebetiyle de trafik terörü' dür.   Avrupa ülkelerinde de trafikle ilgili öyle veya böyle bu problemler yaşanmakla birlikte,  bizdeki gibi olağanüstü boyutlarda can kaybı yoktur. Bu problemlerin çözümü amacıyla birçok Avrupa ülkesi birleşerek merkezi Paris' te olan bir konsey oluşturmuş ve Türkiye de bu konseye üye olmuştur. İşte bu konsey Mayıs ayının ilk haftasını, ‘'Uluslararası Karayolu Güven Haftası'' olarak kabul etmiştir. Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi amacıyla, aynı hafta ‘'Trafik Güvenliği ve Eğitimi Haftası'' kabul edilmiştir. Kısaca ulaşım yolları üzerindeki insanların – hayvanların ve her türlü araçların, hâl ve hareketine ‘' Trafik ‘' denir. Ulaşım yolları denilince de, (kara – hava – deniz ve demir) yollarından meydana gelir” şeklinde konuştu.

Kurbanlar veriyoruz

Kırlangıç Yurdumuzda bu ulaşım yolları üzerinde, çocuk - genç – yaşlı olarak günlük ortalama 30 insanımız hayatını kaybetmektedir. Her yıl 0 ile 18 yaş arasındaki fidan gibi canlarımız – çocuklarımızdan 3 bin kişiyi, adına kaza deyip geçtiğimiz bu olaylara kurban vermekteyiz.  Yine kaza yeri ve sonrasında yıllık toplam ortalama 13 bin insanımızı, adına trafik kazası dediğimiz ama gerçekte ‘'Trafik Katliamı'' olan olaylarda kaybetmekteyiz. Bunlar can olarak ortalama zayiatlarımızdır. Bu rakamlara gerek geçici ve gerekse daimi iş görememezlik sonucu sakat kalanları da dâhil etmiyoruz! Keza yine yıllık yüz binlerce kazada meydana gelen milyarlarca liralık maddi zarar ve milli servet kaybının toplamına da bakmıyoruz! Zira can kaybının yanında bunlara bir noktada önemsiz olarak bakıyoruz. Burada şu hususu açıklamak gerekiyor. Ülkemizin başındaki otuz seneyi geçen terör belasındaki can kaybımızın toplamı kadarını, adına kaza dediğimiz ‘'Trafik Terörü''nde her üç senede bir o sayıdan fazlasını, kan gölüne dönen yollarda kaybetmekteyiz!''diye konuştu.

Hep boy geçiyor

Kırlangıç Keza geçen sene yaşanan ‘'Soma Madeni Faciası''ndaki can kaybını, yollarda her on günde bir kaybetmekteyiz!  Konuyla ilgili olarak üzüldüğümüz nokta şu ki; o tür facialarda hükümet erkânının hemen tamamı, Cumhurbaşkanından ilgili bürokratına kadar tekmili olay mahalline intikal ederken, benzeri trafik kazalarında kaybettiğiniz canlarımızla ilgilenilmemesidir!   Zira bu zamana kadar da T.B.M.M'nden bu konuların aciliyeti ve önemine binaen somut bir girişimin maalesef olmamasıdır. Bir ay sonra gerçekleşecek olan önümüzdeki genel seçimlere yönelik ne iktidar ve nede muhalefetten bu facianın önlenmesine yönelik hiçbir plan ve projenin olmadığını da bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak ve üzülerek müşahede etmekteyiz.   Trafikle ilgili mevcut olayların temelinde yatan gerçek eğitimsizliğe dayanmaktadır. Çünkü ‘'Ana Okulu''ndan başlaması gereken trafik eğitimi, mevcut eğitim sistemi içerisinde genelde seçmeli ders şeklinde ve boş geçmektedir. ‘'

Bir şey beklenmez

Kırlangıç Taşıt sayısındaki artışa uyumlu olarak gelişemeyen karayollarımız, buna bağlı olarak yeterli kalitede eğitim veremeyen ‘'Sürücü Kursları''ndan geçerek trafiğe iştirak eden, sorumluluğunu bilmeyen sürücülerimiz sonucu, sorunlar daha da katlanarak artmış bulunuyor. Mevcut olumsuzluklar içerisinde, trafik terörü ile mücadelenin yegâne yolu, trafik kurallarına uymakla sağlanabilecektir. Yoksa ‘'Kurallar bozulmak içindir'' zihniyetiyle hareket edenlerin sürüş yaptıkları trafikten bir şey beklenemez” dedi.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu