Vatandaş geçinmek için faizle 77 milyar çekti

Vatandaş geçinmek için  faizle 77 milyar çekti

Vatandaş geçinmek için faizle 77 milyar çekti

İşte geçim sıkıntısı gerçeği!

Aldığı maaş enflasyon ve kur karşısında eriyen vatandaş ay sonunu getiremiyor. Borcu borçla kapatarak ayakta durmanın yollarını arayan halk bir yılda bankalardan 77 milyar lira faizli para çekti.

Vatandaş sıkıntıda

Ekonomik darboğaz içine düşen vatandaş, çareyi tüketici kredisi almak,kredi kartı ve banka kartlarından faizle para çekmekte buldu. Borcu borçla çevirmeye başlayan vatandaş, son 1 yılda sadece tüketici kredisinden alınan faiz ve kâr payları için 31 milyar 636 milyon liralık faiz yükünün altına girdi. Kredi kartlarından 48 milyar lira nakit avans çeken vatandaş, 29 milyar lirada artı para” olarak bilinen kredili mevduat kullandı.

Maaşlar ay başında bitiyor

Ay sonunu getirme” tabirini unutan vatandaş, ay başı itibariyle maaşları tükendiğinden, borç ödemelerini ve geçimlerini bu tür borçlanmayla sağlamaya çalışıyor. İşsiz durumda bulunan ya da çalıştıkları işletmelerden maaşlarını alamayanlar da, aynı yola başvurmak zorunda kalınca vahim bir tablo ortaya çıktı.  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankalararası Kart Merkezi verilerinden yapılan belirlemeye göre, Nisan 2014'te 3 milyar 425 milyon lira olan yerli kredi kartlarından yurtiçi nakit avans çekim tutarı yüzde 25 artarak Nisan 2015'te 4 milyar 294 milyon TL'ye yükseldi. Bu yıl ocak-nisan döneminde çekilen nakit avans tutarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak 17 milyar 92 milyon TL'ye çıktı.

Herkes bankaya koştu

Ekonomik sıkıntıyla baş etmek için bankalara koşan vatandaşların nisan sonu itibariyle son 1 yılda çektiği nakit avans tutarı 47 milyar 956 milyon lira olarak gerçekleşti. 2014 yılının tamamında çekilen nakit avans tutarı 44 milyar 20 milyon lira olmuştu. Aldığı maaşıyla geçinemeyen tüketiciler kredinin yanı sıra maaşını aldığı bankanın kendisine tanıdığı daha düşük faizli artı para hesabını da kullanmak zorunda kaldı. Hesaplarına tanımlanan kredili mevduata da başvurmak durumunda kalan vatandaşların mart sonu itibariyle son 1 yılda 29 milyar 566 milyon lira artı para çektiği gözlendi. Son bir yılda 29,5 milyar lira artı para ve 48 milyar lira nakit avansla birlikte toplam 77 milyar liranın üstünde bir para çekmiş oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde kullanılan kredili mevduat tutarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 8 milyar 264 milyon lira olarak gerçekleşti.



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu