Tarih: 20.04.2013 02:31

Piyasa Neden Böyle Oldu?

Facebook Twitter Linked-in

 Altın Piyasası Tepetaklak

Altın fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş altın piyasasında karışıklığa neden oldu. Altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlar altın bulamamaktan şikayet ederken, kuyumcular da darphanenin altın vermemesinden şikayetçi.

Yüzde 10 Değer Kaybetti

Hem ulusal hem de uluslar arası alanda tepetaklak olan altın fiyatlarındaki düşüşle birlikte dünya ekonomisinin de gündemini oluşturuyor. Son yılların en hızlı düşüşünü yaşayan altın fiyatlarında yaşanan bu düşüş hem vatandaşı hem de kuyumcuyu zor durumda bıraktı. Altındaki düşük fiyattan yararlanmak amacıyla altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlar kuyumcuların yolunu tutarken altın bulamamaktan şikâyet ediyor.  Piyasadaki altınları ellerinde sakladıkları yönündeki iddialara maruz kalan kuyumcular ise piyasada altının olmadığını söylüyor. Son günlerde yüzde 10’a kadar değer kaybeden altın, özellikle altına yatırım yapanların ciddi anlamda kayıp yaşamasına neden oldu.

Darphane Altın Vermiyor

Piyasada yaşanan bu karışıklıkla birlikte altına yatırım yapmak isteyenlerin sayısı da arttı. Altın almak isteyen vatandaşlar piyasada altın bulamamaktan şikayetçi. Vatandaşların altın fiyatları düştüğü ilk günden bu yana piyasadaki altınları almaya yöneldiğini belirten Başer Kuyumculuk sahibi Erkan Başer, kuyumcuların da ancak müşterilerden gelen altınları sattığını söyledi. Vatandaşların kuyumculara yönelik olarak ellerinde altın olduğu ama satmadıkları yönündeki iddialarının gerçek olmadığını dile getiren Başer, “ Vatandaşlar bize gelip altın saklıyorsunuz. Fiyatlar yükselince satacaksınız yönünde şeyler söylüyorlar. Ancak şu anda darphane altın vermediği için bizim elimizde altın yok. Biz de ancak bozdurmaya gelen vatandaşlardan gelen altını satıyoruz” diye konuştu.

Fiyatlar 2-3 Yıl Geriledi

Altın fiyatlarının son 30 yılın en hızlı düşüşünü yaşadığını ifade eden Başer, şu anki fiyatların 2-3 yıl gerilediğini söyledi. Altın fiyatlarında genel olarak bir istikrarsızlık olduğuna dikkat çeken Başer, Kırıkkale Esnaf ve Kuyumcular Derneği olarak şu anda belirlenen fiyata göre eski altının 145 yeni altının ise 150 TL’den satıldığını belirtti. Fiyatlar düştüğü için altına yatırım yapan vatandaşların mecbur olmadığı sürece elindeki altını bozdurmadığını vurgulayan Başer, vatandaşın da altın konusunda tedirgin olduğunu söyledi. Ayrıca Başer, Pazartesi gününden itibaren darphanenin altın vermeye başlamasıyla birlikte piyasanın normale döneceğini de sözlerine ekledi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —