Kırıkkale için önemli gelişme
Kırıkkale´nin de içinde bulunduğu Konya Ovası Projesi kapsamında önemli çalışmalar yapılmaya devam ediyor. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Bostancı, "KOP bölgesi yakın gelecekte bir enerji üssü haline de gelecektir. Toplamda en az 6 bin megavatlık kapasitenin olması bölgemizin potansiyelini gözler önüne sermektedir." dedi.
GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTEDİR
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, "KOP bölgesi yakın gelecekte bir enerji üssü haline de gelecektir. Karapınar, Bor ve Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgelerinin toplamda en az 6 bin megavatlık kapasitesinin olması bölgemizin potansiyelini gözler önüne sermektedir." dedi. Bostancı, bir otelde düzenlenen, "Güneş Pillerinin Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüt Çalışmaları" konulu panelde, 8 ilden oluşan KOP bölgesinde kalkınmayı sağlamak için farklı projelerin uygulandığını ve desteklendiğini söyledi.
80 BİN 500 MEGAVATA ULAŞTI
Bölgenin yeraltı ve güneş enerjisi kaynağı potansiyelinin KOP idaresinin temel ilgi alanı olduğunu belirten Bostancı, 2014 yılı sonrası yenilenebilir enerji çalışmalarına 4,5 milyon lira destek verildiğini dile getirdi. Bostancı, enerjinin çeşitliliği, güvenliği ve enerji kaynaklarına makul fiyatlarla erişimin her ülke için stratejik bir zorunluluk haline geldiğine işaret etti. Türkiye´de 2000´li yılların başında yerli kaynaklardan 38 bin megavat enerji elde edildiğini söyleyen Bostancı, ağustos ayı itibarıyla bu rakamın 80 bin 500 megavata ulaştığını ifade etti.
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Bostancı, 2050´de küresel elektrik enerjisi üretiminin yüzde 11´nin güneş enerjisinden sağlanacağının öngörüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Yine Uluslararası Enerji Ajansı tarafından açıklanan raporda, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının yıllık yüzde 7,6 payla dünyada en hızlı büyüyecek enerji kaynağı olacağı belirtilmekte. Türkiye bu konuda önemli ve ayrıcalıklı bir konuma sahip. KOP Bölgesi ise güneş enerjisi potansiyeli açısından hatırı sayılır bir konumda. KOP bölgesi yakın gelecekte bir enerji üssü haline de gelecektir. Karapınar, Bor ve Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgelerinin toplamda en az 6 bin megavatlık kapasitesinin olması bölgemizin potansiyelini gözler önüne sermektedir."
DESTEKLENMİŞ OLACAKTIR
Lisanssız güneş enerjisi kurulumlarında bölge illerinin ön plana çıktığını belirten Bostancı, "Karapınar´daki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı´nın (YEKA) bin megavatlık yekpare kapasitesiyle dünyadaki en büyük fotovoltaik güneş tarlalarından birisi olması konuyu kamuoyunun ilgi odağı haline getirdi. Yerli üretimi sağlamak amacıyla kurulması gereken ingot, cell ve panel üretim fabrikalarının YEKA sahalarının yakınlarında kurulması sektör açısından lojistik kaynaklı kazanımları sağlar. Ayrıca bölgenin tarım ağırlıklı ekonomisini, enerji alanına bir nebze olsun kaydırarak KOP bölgesinin sanayi alanındaki mevcut atılımını desteklenmiş olacaktır." dedi.