Anahtar Kelimeler: 110 kadına eğitim verildi

110 kadına eğitim verildi

110 kadına eğitim verildi

110 kadına eğitim verildi

Sertifika ve tablet aldılar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi arasında yapılan protokol gereği kadın çiftçilere yönelik eğitim programı sona erdi. Eğitimin bitmesi ile birlikte eğitime katılan kadın çiftçilere sertifika ve tablet hediye edildi.

Tören gerçekleştirildi

İl Tarın Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine  Vali Ali Kolat ile Eşi İlksen Kolat, İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zühtü Bozdemir, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, birim müdürleri ve kadın çiftçilerin katıldı. Sertifika töreninde ilk olarak Berrin İçli kurs hakkında katılımcılara bilgiler verdi. İçli'nin ardından Bozdemir Kadın çiftçilere yönelik eğitimlerin verimli olacağını ve Bakanlık olarak kadın çiftçilerin desteklendiğini söyledi. Bozdemir'in ardından Kırbaş katılımcılara bilgiler verdi.

Köylerde çalışma yapıldı

Kırbaş verdiği bilgilerde Balışeyh ilçesi Hıdırşeyh köyü 37, Merkez Karaçalı köyü 27, Aşağı Mahmutlar mahallesi 27 ve Hasandede köyünde 19 kadın olmak üzere toplam 110 kadına eğitim verildi. Hazırlanan eğitim programında; girişimcilik, liderlik, kooperatifçilik, iklim değişikliği, toplumda cinsiyet eşitliği, kadın erkek eşitliği konusunda yasal düzenlemeler, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri, sosyal güvenlik, ALO Gıda 174, gıda hazırlanırken ve satın alırken dikkat edilecek hususlar, toprak analizi, mikro kredi, üreme sağlığı ve güvenli annelik, dengeli beslenme, tarım sigortası, ahırlarda hijyen ve sağım teknikleri, bayat ekmek israfının önlenmesi, zoonoz hayvan hastalıkları ve korunma yöntemleri konularında beş gün süreyle eğitim verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Tablet bilgisayar verildi

Kırbaş, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tanm ve Hayvancılık Bakanlığı'mızm Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri`' programı dâhilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmekte olan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dâhilinde ilimizde 7 adet istasyonun kurulum çalışmaları tamamlanmıştır. Bu istasyonlar; Yahşihan`da domates îanası, Ahin Kasabasında elma bahçesi, Delice'de bağ arazisine, Balışeyh, Sulakyurt, Keskin ve Çelebi ilçelerinde hububat tarlalarına kurulumu gerçekleştirilmiştir. TARBİL programı kapsamında ilimizde 7 çiftçimizin bahçesine gözlem istasyonları kurulmuş olup bu çiftçilerimiz için tablet bilgisayarları teslim edilmiştir.

Verilere ulaşılabilir

TARBİL, Ölçme-Veri Toplama/İşleme Sistemi; tarımsal rekoltenin ürünler bazında ölçülendirilmesini ve gelecek hasat rekoltesinin tahmin edilmesini sağlayacak yaşamsal öneme sahip tümleşik bir ileri teknoloji uygulamasıdır. TARBİL Türkiye genelinde kurulan 1.200 istasyonla, başta hava durumu olmak üzere toprağın nem durumu da dahil olmak üzere 39 farklı parametreyi değerlendirerek, Bakanlığımızdaki merkeze anlık olarak iletmektedir. Kullanıcılar il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşabileceklerdir” şeklinde konuştu.

Kırıkkale daha iyi durumda

Kırbaş, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, uzaktan algılama uyduları, zirai- meteorolojik- fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eş zamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak biliniyor. Bu sistemle çiftçiler online olarak ve sms yoluyla anında bilgilendirileceklerdir” diye konuştu. Son olarak konuşma yapan Vali Kolat ise, kadın çiftçilere ve çiftçiye önem verdiklerini, bunun kanıtı olarak ise tarımsal faaliyetlerin hepsine katıldığını, çiftçilerle yakından ilgilendiğini söyledi. Kadın çiftçilerin önemini belirten Kolat, Kırıkkale'de genellikle ev içine çiftçilik yapıldığını, bunun birazda dışarıya yönelerek maddi olarak aileye katkı sağlanması gerektiğini söyledi. Kırıkkale tarım alanı olarak avantajlı olduğunu belirten Vali Kolat, Ankara'nın diğer taraflarında kaymakamlık yaptığını ve o bölgelerede tarım işlerinin önemli olduğunu fakat Kırıkkale tarım alanı olarak daha avantajlı olduğunu söyledi.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı