Çalışma bilgisi verildi
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş kanser taramaları hakkında gazetemize açıklama yaptı. Güngüneş gazetemize yaptığı açıklamada 2015 yılında 14 bin 532 kişinin kanser taraması yapıldığını açıkladı.
AÇIKLAMA YAPILDI
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş kanser taramaları hakkında gazetemize açıklamada bulundu. Güngüneş kanser hakkında yaptığı açıklamada, Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demek olduğunu açıklayan Güngüneş, ? Bu çoğalma sırasında, kanser hücresinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normalde yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normalde olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir. Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir? diye konuştu.
TARAMALAR DEVAM EDİYOR
Kanser taramalarının aralıksız devam ettiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş yapılan taramalar hakkında yaptığı açıklamada, ? Mamografi 2529, Meme Usg1422, Pap-Smear 2078, Ggk 8371 Kanser şüphesi ile sevkedilen (meme) 45 Kanser şüphesi ile sevkedilen (serviks) 30, Kanser şüphesi ile sevkedilen (kolorektal) 57kişi tedavi edildi.? Şeklinde konuştu. Başlıca kanser nedenleri hakkında da bilgi verin Güngüneş, ?Sigara ve alkol kullanımı Uzun süre güneş altında kalma Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma Bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar) Bazı virüsler Yüksek gerilim hatları Radyasyona maruz kalma Kötü beslenme alışkanlığı Genetik faktörler? ifadelerini kulandı
KANSER BELİRTİLERİ
Kanserin genel belirtilerinden de bahseden Güngüneş, ?Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler İyileşmeyen yaralar Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara? Büyük ve küçük abdest yapmadaki değişiklikler Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır (Yıllık yaklaşık maliyeti 2,5 milyar dolar civarındadır). Dünyada 25 milyon kanser hastası bulunmaktadır. Bu rakamın 2030 yılında 75 milyona ulaşması öngörülmektedir. Dünyada kanserden ölüm sayısı yılda 7 milyona ulaşmıştır. Bunun yanında her yıl 12 milyon yeni kanser vakasına rastlanmaktadır? dedi.
400 BİN HASTA VAR
Güngüneş, ?Türkiye´de ise yaklaşık 400 bin kanser hastası bulunmaktadır. Bu kanser hastalarının 140 bini bu sebeple vefat etmektedir. Gelecek 20 yıl içerisinde bu rakamın 500 bine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Tüm bu tespitlerden dolayı kanserden korunmak ve erken teşhis kanserin tedavisinden daha önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanserden korkmak yerine kanserden korunmak ve erken teşhis için yapmamız gerekenler olduğunu unutmamalıyız. Sigara ve tütün kullanmayınız. Alkollü içeceklerden uzak durunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz. Güneş ışınlarına maruz kalmayın. Gerekmedikçe röntgen filmi çektirmeyiniz. Asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemleri alın mutlaka taramalarınızı yaptırınız.?
ÜCRETSİZ TARAMA
Güngüneş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, ?Bu çerçevede Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde yer alan Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM) halkımıza ücretsiz tarama hizmeti vermektedir. Bu taramalar içerisinde Türkiye´de en sık görülen kanserlerden rahim ağzı kanseri (30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir), meme kanseri (40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir), kolon kanseri (50-69 yaş arası kadın ve erkek) bulunmaktadır? dedi.