Anahtar Kelimeler: EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ

“Unutanları Unutmuyoruz”

Doç. Dr. Türkel’den Alzheimer uyarısı

Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi Nöroloji Polikliniği Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla bilgilendirici bir açıklamada bulundu.

21 EYLÜL ALZHEİMER GÜNÜ

Alzheimer hastalığı ile ilgili “unutanları unutmuyoruz” başlığıyla paylaşımda bulunan Nöroloji Polikliniği Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel, hastalığı anlattı, tanı ve tedavi yöntemleri konusundaki bilgileri aktardı ve korunma yöntemleri konusunda da çok önemli detaylar verdi. İşte Alzheimer hastalığı:

UNUTANLARI UNUTMUYORUZ.

“Alzheimer hastalığı için farkındalığı arttırmak için 21 Eylül tarihi tüm dünyada Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilmiştir.

Alzheimer hastalığı günlük yaşam aktivitelerde bozulma (yemek yapma, alışveriş yapma, hesap yapma, vb) ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nörolojik ve davranışsal değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır.

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer Hastalığı, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Alzheimer hastalığının oluşumunda en önemli bir risk faktörü yaşlanmadır ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerindeki kişilerde yüzde 3-11, 85 yaşın üzerinde ise yüzde 20-47 oranında görülmektedir. 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkmaktadır.  Dünya sağlık örgütü verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası bulunmakta ve bu sayının 2030’da 78 milyona ve 2050’de ise 139 milyona çıkması beklenmektedir. Türkiye’de ise  600 bin ile 1 milyon arası Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle Alzheimer hastalığı ve diğer demans nedenleri küresel bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir.

Altmış beş yaş üzeri bir bireyde özellikle yakın zamanda olan olayları unutuyorsa ve aynı şeyleri tekrar tekrar soruyorsa en yakın zamanda nöroloji hekimine başvurmalıdır.^

 

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın yakınmaları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Bu hastalığın tanı ve tedavi sürecinde hasta yakınını rolü çok önemlidir. Hasta yakını hastalık hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeli ve gerekli destekleri alması içinde tüm yardımlar yapılmalıdır

 

ALZHEİMER HASTALIĞINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

-Egzersiz Yapmak

-Düzenli ve Dengeli Beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır)

- Hipertansiyon, diabetes mellitus ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması

-Alkol ve Sigara kullanımından uzak durmak

-Zihni aktif tutmak (daha fazla kart oyunları, dama oynama ve bulmaca çözme vb)

-Sosyalleşmek  

Toplum olarak çevremizde bu hastaların varlığından haberdar olup, bu kişilerin özene ve desteğe ihtiyacı olduğunu bilmemiz çok önemlidir.

Bizler de Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi olarak Alzheimer Hastalığı ve diğer bunama nedenlerinin tanı ve tedavisi yapmakla birlikte her zaman hasta yakınlarına her türlü tıbbi ve sosyal desteği yapmaya devam ettiğimizi söylemek isteriz.”

 



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı