AKCİĞER KANSERİNDE FARKINDALIK AYI

AKCİĞER KANSERİNDE FARKINDALIK AYI

Akciğer kanserine dikkat

01-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Kırıkkale Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Abbasova bir açıklamada bulundu ve herkesi bu tehlikeli hastalık konusunda uyardı.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Hastalığın tanımı, sebepleri, tanı ve tedavi yöntemleri konusunda bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Abbasova, bu hastalıkla ilgili olarak özellikle tütün ürünlerinden uzak durulmasını önerdi. Uzm. Dr. Abbasova konuşla ilgili şu bilgileri verdi: “Akciğer kanseri, 2021 DSÖ’nün verilerine esasen  2 milyon tanı ve 1.8 milyon ölümden sorumlu olan, küresel kanser insidansı ve mortalitenin  önde gelen nedenidir. Akciğer kanseri dünyada, erkeklerde ve kadınlarda (sırasıyla prostat ve meme kanserinden sonra) en sık görülen ikinci kanser teşhisidir. 2020 yılında ülkemizden yapılan verilere göre  ise akciğer kanseri tüm kanserler arasından 41.264 (%17.6 ) ile ilk sırada yer almaktadır.

RİSK FAKTÖRLERİ

Tütün kullanımı, akciğer kanseri vakalarının %90'ını oluşturan dünya çapında en büyük önlenebilir ölüm nedenidir. Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal ve 100’den fazla kanser oluşumuna neden olan madde olduğu bilinmektedir. Doğal yeraltı uranyum bozunmasından kaynaklanan radon, gelişmiş dünyada akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedenidir.  Aile öyküsü  akciğer kanserine yakalanma riskini 1,7 kat artırmaktadır. Asbest gibi mesleki maruziyet, hava kirliliği, elektronik sigaralar, ısıtılmış tütün ürünleri risk faktörleri arasındadır.

SEMPTOMLARI

Çoğu akciğer kanseri, yayılana kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz. Çünkü akciğer dokusunun ağrı duyusu yoktur.  Geçmeyen veya kötüleşen bir öksürük. Kan veya pas renginde balgam tükürme (tükürük veya balgam), ses kısıklığı, iştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı, nefes darlığı.

ERKEN TANI MÜMKÜN MÜ?

Akciğer kanseri daha erken bir aşamada, küçükken ve yayılmadan önce bulunursa, başarılı bir şekilde tedavi edilmesi daha olasıdır. Ancak dünya genelinde, tanı konulduğunda akciğer kanserlerin çoğu  maalesef metastaz yapmış, yani akciğer dışındaki organlara sıçramış haldedir. Günümüzde akciğer kanserleri için bazı ülkelerde önerilen tarama testi düşük doz bilgisayarlı tomografidir.

KİMLER TARANMALI?

Amerikan Kanser Derneğinin 2021 güncel verilerine esasen50 yaşın üzerinde ve en az 20paket /yıl sigara içen bireylere çekilmesi gerekir.Genetik testler maalesef yeterli değildir.

KORUNMA YÖNTEMİ

Hastalıktan korunmada en önemli faktör sigaraya başlamanın önlenmesi ve içenlerinde en kısa zamanda bırakmasıdır.

TANI YÖNTEMLERİ

Muayene ve akciğer grafisi bulguları ile akciğer kanserinden şüphe edilen hastalarda öncelikle hastalıklı bölgeye nasıl ulaşılabileceğine karar vermek için bilgisayarlı tomografi (BT) çekilir. Hastaların çoğunda tanı için akciğerlerden biyopsi alınır.”