Anahtar Kelimeler: Alzheimer sesine kulak verin

Alzheimer´ın sesine kulak verin

Alzheimer´ın sesine kulak verin

Alzheimer´ın sesine kulak verin

 

Yaşam Hastanesi Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel 21 Eylül Alzheimer Günü dolayısıyla bir açıklamada bulunarak hastalık konusunda bilgi verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

ALZHEİMER´İ ANLATTI

21 Eylül tüm dünyada Alzheimer Günü olarak biliniyor. Yaşam Hastanesi Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel Alzheimer hastalığını ve tedavi yöntemlerini anlatan bir açıklamada bulundu. Hastalığın tanımını yapan Doç. Dr. Türkel, hastalıkla mücadele yöntemlerini de anlattı. Alzheimer´in ilerleyici bir beyin hastalığı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Türkel, risk faktörlerinden bahsetti. Hastalığın tamamen ortadan kaldırılamadığını da söyleyen Türkel, hastalıktan korunma yöntemleri konusunda da önemli bilgiler verdi.

HASTALIK BİLGİSİ VERDİ

Hastalıkla ilgili bilgileri paylaşan Doç. Dr. Yakup Türkel şunları söyledi: ?21 Eylül, tüm dünyada Alzheimer Günü olarak anılmaktadır. Bu gün münasebetiyle hastalık hakkında bilgiler vermek istedik.  Alzheimer hastalığı günlük yaşam aktivitelerde bozulma (yemek yapma, alışveriş yapma, hesap yapma, vb) ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nörolojik ve davranışsal değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır.  Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer Hastalığı, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

Alzheimer hastalığının oluşumunda en önemli bir risk faktörü yaşlanmadır ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Ülkemiz de ve tüm dünyada nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı yakın zamanda Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı aşikardır.  Türkiye´de 65 yaşından sonra her 6 kadından 1´i, 11 erkekten 1´i Alzheimer hastasıdır.   Altmış beş yaş üzeri bir bireyde özellikle yakın zamanda olan olayları unutuyorsa ve aynı şeyleri tekrar tekrar soruyorsa en yakın zamanda nöroloji hekimine başvurmalıdır.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın yakınmaları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Bu hastalığın tanı ve tedavi sürecinde hasta yakınını rolü çok önemlidir. Hasta yakını hastalık hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeli ve gerekli destekleri alması içinde tüm yardımlar yapılmalıdır

ALZHEİMER HASTALIĞINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

-Egzersiz Yapmak

-Düzenli ve Dengeli Beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır)- Hipertansiyon, diabetes mellitus ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması-Alkol ve Sigara kullanımından uzak durmak-Zihni aktif tutmak (daha fazla kart oyunları, dama oynama ve bulmaca çözme vb)-Sosyalleşmek   Toplum olarak çevremizde  bu hastaların varlığından haberdar olup, bu kişilerin özene ve desteğe ihtiyacı olduğunu bilmemiz çok önemlidir. Bu yüzden 21 Eylül Dünya Alzheimer günün de çeşitli etkinliklerle bu hastalık ile ilgili farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır.

Bizler de Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi olarak  Alzheimer Hastalığı ve diğer bunama nedenlerinin tanı ve tedavisi yapmakla birlikte her zaman hasta yakınlarına her türlü tıbbi ve sosyal desteği yapmaya devam ettiğimizi söylemek isteriz.?



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu