Birlikte toplantı yaptılar
Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ?Mesleki Eğitim Merkezleri için yapılan yeni düzenlemeler´ konulu tanıtım toplantısı yapıldı.
ARA ELEMAN SORUNU
Yahşihan Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan toplantıda yeni sistemin getirdikleri anlatılırken, sınıfları ziyaret eden Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Vali Haktankaçmaz, yeni sistem sayesinde sanayicinin ara eleman sorununun da çözüme kavuşacağını söyledi.
STK TEMSİLCİLERİ DE KATILDI
Tanıtım toplantısı kapsamında Kırıkkale Yahşihan Mesleki Eğitim Merkezine TSO Başkanı Ahmet Varlı, KESOB Başkanı Süleyman Köstekli, oda başkanları, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin ve bürokratlarla ziyarette bulunan Kırıkkale Valisi Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz, sınıfları gezerek öğrencilerle bir süre sohbet etti. Mevzuatta öğrencileri yakından ilgilendiren değişiklikler olduğunu hatırlatan Vali Haktankaçmaz, ?İnşallah bu yeni düzenlemeyle birlikte sadece alaylı değil, aynı zamanda eğitimli de olacaksınız. Haftanın 4 günü iş yerinde 1 günü okulda olacaksınız. Bu yeni adım sanayicimizin ara eleman sıkıntısını da çözecek. Bu yeni uygulamanın başarılı olup olmaması sizlere bağlı. Sizlerin başarısı sizden sonraki geleceklere iyi bir referans olacak. Buradan üniversiteye gitmek isteyenlerin de önü açık. Hedefi üniversite olan gençlerimiz de bu hedeflerini yeni sistemde gerçekleştirebilecek. Eğitiminizde başarılar diliyorum? diye konuştu.
YENİ DÜZENLEME
Toplantıda Mesleki Eğitim Merkezleri için yapılan yeni düzenlemelerle ilgili katılımcılara bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, ?Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte mesleki eğitim merkezleri 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran öğrenciler haftada 4 gün işletmede 1 gün mesleki eğitim merkezine devam etmektedirler, asgari ücretin üçte biri oranında ücret almaktadırlar. Bu ücretin iş yerinde çalışan personel sayısına göre 1/3 ila 2/3 oranını devlet ödemektedir ayrıca iş kazası sigortaları yine devlet tarafından yapılmaktadır. Dört yılın sonunda usta olmuş ve 12 yıllık mecburi eğitimden muaf olmuş olmaktadırlar. Öğrenciler aynı zamanda Açık öğretim Lisesine kayıt yaptırarak fark derslerini verebilirler, böylelikle mesleki ortaöğretim diploması alıp üniversite sınavlarına da girebilirler? ifadesini kullandı.
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU
Yapılan düzenlemelerin getirdiği değişikliklere de değinen Müdür Çetin ?Mesleki Eğitim Merkezleri 4 yıl eğitim veren zorunlu orta öğretim kurumlarına dönüştürülmüştür. Mesleki eğitim belgelerinin denkliğine imkân sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Mesleki eğitim merkezlerinde 18 yaşından büyüklerin de kayıtları yapılabildiğinden düzenlemede bu hususa da yer verilmiştir. Teorik eğitimin haftada bir gün olması sağlanmıştır. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran öğrencilerin aynı zamanda Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırabilmesine ilişkin düzenleme yapılmış ve burayı da bitirmeleri halinde Meslek Lisesi Mezunu olmalarına imkân sağlanmıştır. Üçüncü yılın sonunda yapılacak sınavla kalfalık, dördüncü yılın sonunda yapılacak sınavla ustalık belgesi alabileceklerdir. Değişimden Önce Merkezi Eğitim Merkezine kayıt yaptıran öğrenci sayısı 2016-2017 de 14 öğrenci iken Değişimden Sonra Merkezi Eğitim Merkezine kayıt yaptıran öğrenci sayısı 2017-2018 yılında 72 öğrenci olmuştur ve bu sayı her geçen gün artmaktadır? dedi.