Arabulucu olacak

Arabulucu olacak

Kırıkkale Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ramazan ALMAZ, gerek kiracılar ve gerekse ev sahipleri için başlayan yeni uygulama ilgili bakanlığın kararını paylaştı.

 

ÖNEMLİ BİR KONU

“Ev sahipleri de kiracılar da mahkemeden önce arabuluculara gitmek zorunda” olduğunu dile getiren Almaz, açıklamasında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamalarını kamuoyu ile paylaştı. Tunç imzasıyla yayınlanan açıklamada şu görüşlere yer veriliyor. Tunç,“Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının bugün başladığını, Bugün itibarıyla 494 başvuru olduğunu, Kira uyuşmazlıklarından kaynaklanan 438 başvurunun arabuluculuğa gittiğini, Ortaklığın giderilmesi ve uyuşmazlıklardan kaynaklı 19, Kat mülkiyeti uyuşmazlıklarından kaynaklı 32 başvuru, Komşuluk hukukundan doğan uyuşmazlık 4 başvuru olduğunu söyledi.

 

BİLGİ VERİLDİ

Başvurular sonrası arabulucuların tarafları hızlı bir şekilde toplantıya davet edeceğini ve uzlaştırmaya çalışacağını belirten Tunç, "Arabulucu zemini hazırlayacak, onlara bir çözüm önerisi sunmayacak. Onlar kendi çözümlerini kendileri bulacaklar. Kendileri birbirlerine ne istediklerini söyleyecekler ve üç haftada bunu bitirecekler, bir hafta ilave süre, 4 haftada." diye konuştu. Tunç, arabuluculuk görüşmeleri sonucu anlaşma sağlanamazsa dava açılabileceğini ifade etti. Ev sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi 01.09.2023 itibarıyla başladı. İş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı olan arabuluculuk sistemine, yeni adli yılın başladığı 1 Eylül’den itibaren uygulanmak üzere kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi davaları da eklendi.

 

NASIL OLACAK?

Söz konusu tarihten itibaren “Gayrimenkulde arabuluculuk şartı resmen başlamış oldu. Bu şart dava açmadan önce arabulucuya tarafların herhangi birinin başvurmuş olması, dava açmadan önce bir şart haline getirildi. Konu sadece kira kapsamında değil, özellikle kira ilişkisi dışında malların, gayrimenkullerin paylaştırılması, yönetim planı veya kat mülkiyeti kanunu gibi tarafların kanun çerçevesinde yaşadıkları anlaşmazlıklar, ortaklığın giderilmesi ve komşuluktan kaynaklanan uyuşmazlıkları bu kapsamda değerlendirebilir. Tarafların az olduğu işlemlerde arabuluculuk süreci 4 haftada bitebilir. Özellikle ortaklığın giderilmesi gibi tarafların çok olduğu yerlerde tebligat ve benzeri prosedürler çok uzun olduğundan, tarafların tespitinin mahkemece vakit aldığı için arabuluculuk süreci 1 aylık sürenin çok daha üzerine çıkabilecektir.