Tarih: 12.04.2015 21:24

Arsa gelirleri kaynak olsun”

Facebook Twitter Linked-in

Toplantıda Kırıkkale'yi anlattı

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Ekrem Gök, TOBB Ticaret Şurası'nda, Kırıkkale'nin ekonomik yapısı hakkındaki gelişmeleri ve detayları içeren bir konuşma yaptı.

Toplantıya katıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 8 bakan ve 81 ilden gelen oda başkanlarının da katılımı ile gerçekleşen şurada söz alan TSO Başkanı Gök, MKE, TÜPRAŞ, Silah Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları ve Kırıkkale'nin tarımsal yapısı hakkında son gelişmeleri aktardı. Gök, konuşmasının başında MKE fabrikalarının etkin ve verimli bir şekilde çalıştırıldığını ifade ederek, kurumun rekabet gücünün artması ve büyüyebilmesi için çok ciddi bir şekilde altyapı yatırımına ve teknolojik yönden modernleşmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Gök, atıl durumda olan MKE arsalarının satılmasından elde edilen gelirin fabrikaların modernleştirilmesinde kaynak olarak kullanılmasını önerdi.

MPT konusunda açıklama

Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına da değinen Gök, bölgenin Eylül 2015'te faaliyete geçeceğini hatırlatarak, Biz Kırıkkale oda ve borsaları olarak, Silah İhtisas Organize Sanayii'nin yatırımcı çekebilmesi ve başarılı olabilmesi için Makine Kimya Endüstri Kurumu Fabrikaları'nda geliştirilen Milli Piyade Tüfeği'nin ana parçalarının MKE tarafından Kırıkkale'de üretilmesini talep ediyoruz. Diğer parçaların ise Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde özel sektör tarafından üretilmesini talep ediyoruz. Bunlarla ilgili olarak MKE Genel Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığı'nın gerekli adımları atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bakanlıktan destek bekleniyor

Gök TÜPRAŞ ile ilgili olarak ise şunları söyledi; Kırıkkale ticaret ve sanayisinin önündeki bir diğer önemli sorun TÜPRAŞ ve çevresindeki arsa maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Bu hem TÜPRAŞ A.Ş.'nin yatırımlarını hem de yeni yatırımcıların bölgeye gelmesini engellemektedir. Bu sorunun aşılması için bölgenin ya serbest bölge ilan edilmesi ya da ihtisas organize sanayi bölgesi olmasının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklerini bekliyoruz.”

Sulama sistemi olmalı

Kırıkkale ekonomisinde tarımın önemini koruduğunu ifade eden Gök, 2013 yılında 422 milyon TL değerinde bitkisel üretim, 229 milyon TL değerinde canlı hayvan üretilmiştir. Bölgemizde istihdam edilenlerin yüzde 37'den fazlası hâlâ tarım sektöründe istihdam edilmektedir. İldeki yaklaşık 310.000 hektar tarım arazisinin 126.000 hektarı her yıl nadasa bırakılmaktadır. İlin tarım arazilerinin yüzde 93'ü kıraçtır. Sadece yüzde 7'si sulanabilmektedir. Bu anlamda ilimizdeki sulanabilir arazi miktarının artırılması şarttır. Kırıkkale tarım ve hayvancılığının gelişmesi, verim ve ürün çeşitliliğinin artması için mutlaka tüm ili kapsayacak bir sulama sisteminin geliştirilmesi gerekiyor. Bildiğiniz gibi Kızılırmak nehri ilimizin içinden geçiyor ama çiftçimiz bu sudan çok az faydalanabiliyor. Kırıkkale oda ve borsaları olarak, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan bu konuyla ilgili gerekli adımların atılmasını istirham ediyoruz” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —