Tarih: 14.01.2012 11:58

Deltamızın Önemi Büyük

Facebook Twitter Linked-in

Yapılan yeni bir araştırma ile Kızılırmak Deltasının 425 farklı bitki türüne ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Irmağın başladığı yer ile döküldüğü yere kadar araştırma yapıldığı öğrenildi

 

Kızılırmak Araştırması

Türkiye`nin önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası`ndaki bitki varlığının bilinmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Samsun Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği ile Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü`nce yürütülen çalışma kapsamında ``Kızılırmak Deltası Bitki Florası`` incelendi. Çalışmanın yürütücüsü OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Korkmaz yaptığı açıklamada, deltadaki bitki florasını belirlemek için 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası`nda bulunan bütün bitkileri tek tek fotoğraflayarak kitap haline getirdiklerini söyledi.

 

Yaban Hayatı Nasıl?

Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği ile yürüttükleri çalışmanın amacının, Kızılırmak Deltası`ndaki bitki varlığının bilinmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu ifade eden Korkmaz, kitabın gelecek açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Üç yıl süren çalışmada deltada bulunan bütün bitkiler için binlerce fotoğraf çektiklerini belirten Korkmaz, şu bilgileri verdi: ``Bitkileri tek tek tespit ettik, özelliklerini ve yaşam dönemlerini belirledik. Üç yıllık çalışma sonucunda içinde endemik türlerinde bulunduğu 425 farklı bitki türü belirledik. Deltanın şu anki mevcut bitki envanterini oluşturduk. Çalışma kapsamında, geçmiş ile günümüz arasında kullanabileceğimiz verileri oluşturmak, alanın toprak yapısı, tuzluluk oranının etkisi, göllerdeki su seviyesinin oranı ve yapısı ile bitkilere olan etkilerini belirlemeyi amaçladık. Bu anlamda sürdürülen çalışma sadece alandaki bitkilerin, kuşların ve balıkların, doğal kaynakların değil aynı zamanda doğrudan etkileşim içinde olan insanın da korunmasına ve gelişmesine de katkı sağlamayı hedefliyor.``

 

Envanter Çalışması

Hasan Korkmaz, çalışmanın önemli bir doğa mirası olduğunu dile getirerek, Kızılırmak Deltası, florası ile ilgili olarak tamamladıkları envanter çalışmasını kitap haline getirdiklerini ve bunun bugüne kadar yapılan en önemli ve kapsamlı çalışma olduğunu bildirdi.

Çalışmanın Kızılırmak Deltası`nın bütün değerleri ile birlikte doğanın karşılıklı isteklerinin dikkate alınarak ortak bir paylaşım dengesi içinde tanıtılarak sürekliliğinin sağlanmasına büyük katı sağlayacağına işaret eden Korkmaz, ``Hazırladığımız kitap ile bitki türlerinin en iyi şekilde tanıtılması için gerekli olan bilimsel temel bilgiler, bütün bitki türlerinin fotoğrafları ile desteklenerek her kesimin kullanabileceği bir kaynak haline getirildi. Bu gelecek açısından önemli bir kaynak olacaktır`` diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —