Anahtar Kelimeler:

Kaçak Kullanana Jest!

Kaçak Kullanana Jest!

 Yargının hızlandırılması amacıyla hazırlanan yargı paketiyle, hırsızlık suçunun elektrik enerjisi hakkında işlenmesi halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanması düzenlemesi yürürlükten kaldırılıyor. Bu durum elektrik faturası ödemeyen için iyi haber. Yani, hayat kaçak kullanana güzel…

Faturasını Ödemeyenler

Faturasını ödeyen milyonlarca abone ise `kayıp kaçak oranı` bedeliyle faturasını ödemeyen abonenin yükünü üstleniyor. Bu madde Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısında yer alıyor. 

Ceza Verilmiyor

Tasarıya göre kaçak elektrik kullanımı `karşılıksız yararlanma` suçuna dönüştürülüyor, borcun faiziyle birlikte ödenmesi durumunda hapis cezası verilmiyor, bu cezasızlık halinin suçu ilk kez işleyenlere uygulanıyor. Ancak kaçak elektriği kullanan kişi 5 yıl içinde aynı suçu işlerse, bu hükümden yararlanamayacak ve hapis cezası alacak. 

EPDK`nın Hamlesi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Merkez Enerji Çalışma Grubu Başkanı Musa Çeçen, elektrikte faturaya yansıyan kayıp kaçak oranının yüzde 4-4.5 arasında olduğunu belirterek, "Oran bölgelere göre değişiyor. Kayıp elektrik dağıtım sisteminin yatırım yapılmayıp eskimesinden kaynaklanan bir olay. Kaçak ise usulsüz elektrik kullanımından" dedi. 

Farkında Değil

Çeçen, uygulanması gündemde olan düzenlemenin özelleştirilen dağıtım şirketlerinin şebekelere yatırım yapmamasıyla da ilgili olduğunu belirterek, "Dağıtım şirketlerinin, uluslararası standartlara ulaşmak için şebekelere yatırım yapması şart. Bu yapılmıyor ve bu bedel vatandaşın sırtına yükleniyor. Kayıp kaçak oranının yasal olmadığına dair açılan davalar kazanıldı. Bunun üzerine EPDK yeni bir düzenlemeye gitti ve faturada kayıp kaçak oranı gizlendi. Tüketici aynı meblağı ödüyor fakat bunu fark etmiyor" diye konuştu.

Kaçak Bedeli

-Türkiye`de 2011 yılı elektrik tüketimi toplamı 210 milyar kilowatsaat oldu.

-1 kilowatsaat elektrik fiyatı ortalama 0.247 TL`yi buluyor.

-Buna göre Türkiye`nin 2011`deki elektrik faturasının büyüklüğü yaklaşık 52 milyar TL.

-Elektrik faturalarında `kayıp kaçak bedeli`nin ağırlığı yüzde 4-4.5`e karşılık geliyor.

- Yüzde 4`lük oran ile yapılan hesaba göre, geçen yıl kayıp kaçak bedeli olarak tahsil edelen paranın tutarı

2 milyar TL`yi aşıyor.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı