Tarih: 22.06.2012 09:23

MEZAR YERİ ÇOK VARLIKLI BİRİSİNE AİT

Facebook Twitter Linked-in

 Seyidin Tepesinde bulunan mezar yerindeki kazı çalışması devam ederken, mezar yerinin 2 bin yıl önce bölgede yaşayan varlıklı birisine ait olduğu ifade edildi…

KAZI DEVAM EDİYOR

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü`nce Kırıkkale`nin Balışeyh ilçesi yakınlarında yapılan kazıda 2 bin yıllık mezar ortaya çıkarıldı. Mezarda kazı çalışması devam ediyor. Kazı ile ilgili bilgiler verildi. Kapısı kırık mezarın antik dönemde soyulduğu, günümüz definecilerinin de tüneller kazarak mezara ulaşmaya çalıştıkları öğrenildi. Balışeyh ile Sulakyurt ilçeleri sınırında bulunan Seydintepe Tümülüsü adı verilen bölgede Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`nun kararı ile kazı çalışmasına aralıksız devam ediliyor.

BİLGİLER VERİLDİ

Mezarla ilgili bilgi veren Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü görevlisi Can Demir Zoru, mezarın antik dönemde soyulmuş olduğunu söyledi. Zoru, bulunan mezar içerisinde iskelet kalıntılarına rastlandığını açıkladı. Mezarın erken Roma dönemine ait olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Zoru, antik dönemde soyulduğunu, günümüz definecileri tarafından da tüneller kazılarak soyulmaya çalışıldığını ancak başarılı olunamadığını belirtti. Zoru, mezarın Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu`nun vereceği karar doğrultusunda koruma altına alınacağını bildirdi.

MEZARIN ÖZELLİKLERİ

Zoru, mezar hakkında şu açıklamayı yaptı: "Yapılan incelemeler sonucunda yapım tekniği ve niteliği konusunda ulaşılan sonuçlara göre mezar odası, doğal kaya tabanın oyulması ile tesviye edilen bir zemine oturtulan blok taşlardan oluşturulmuş. Güney kuzey yönlü mezar odası aşağıdan yukarıya doğru daralan kubbeli bir forma sahiptir. Yaklaşık 3 metreye 1,5 metre ölçülerindedir. Mezar odasının hemen önünde Dromos adı verilen bir ön oda bulunur.

KAPISI KIRMIZI BOYALI

Maalesef mezar odasının giriş kapısı kırılmış ve mezar antik dönemde mezar hırsızlığına maruz kalmıştır. Mezar odasında antik dönemde gerçekleşen hırsızlık olayının izlerine rastlamak mümkündür. Antik dönemde mezar içerisinde bulunan mezar armağanları çalınmış, mezar sahibinin kemikleri mezarın kuzeydoğu köşesinde dağınık vaziyette bırakılmıştır. Kırılmış olan mezar odası kapısının bir parçası dolgu toprak içerisinde bulunmuştur. Bu parçadan anlaşıldığı kadarıyla mezar kapısı kırmızı ve siyah kökboyası ile boyanmıştır."

VARLIKLI BİRİNE AİT

Mezar odasının içerisinde de yer yer duvar resimleri yapıldığının tespit edildiğini kaydeden Zoru, Mezar içerisinde bulunan kırılmış seramik parçalarından anlaşıldığı kadarıyla Seyidintepe Tümülüsü Geç Helenistik (MÖ 1. yüzyıl) veya Erken Roma döneminde (MS 1-2. yüzyıllar) bölgede yaşayan varlıklı bir şahsa ait olmalıdır. Mezar odasında kazı ve dokümantasyon çalışmaları tamamlanmış olup, Tümülüs Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu`nun vereceği karar doğrultusunda koruma altına alınacaktır." diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —