DENETİM YAPIN UYARISI!

DENETİM YAPIN UYARISI!

 Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki deprem zararlarının önlenmesi ve yaşam alanlarının yapı denetimi ile ilgili bilgi verdi. Kırıkkale için de uyarılar yapıldı…

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

112 çağrı merkezinde yapılan toplantıya Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Turan Eren, Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ve bir sıra davetliler katıldı. Türkiye`nin 81 ilinden 55`inin 1. derece deprem bölgesi olduğunu söyleyen Moriwaki, buna rağmen 18 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67`nin kaçak olduğunu söyledi.

DEPREM KONUSU

Türk Deprem Yönetmeliğine göre depremin orta büyüklüğünde ve çok şiddetli olarak belirlendiğini kaydeden Moriwaki, "Orta büyüklükteki 50 yılda aşılma olasılığı yüzde 10 olan depremlerde neredeyse hiç yıkıcı hasar görülmemektedir. Çok şiddetli ve 50 yılda aşılma olasılığı yüzde 2 olan depremler ise insan yaşamına zarar verecek kadar yıkım ve çöküş oluşmaktadır" dedi. Moriwaki 2001 yılında `Yapı Denetimi Kanunu` yürürlüğe girdiği zaman birinci derece deprem bölgesi olduğu halde bugüne kadar yapı denetimi yapılmayan bölgeleri şöyle sıraladı:

KIRIKKALE’NİN DURUMU

"Amasya, Bartın, Burdur, Bingöl, Erzincan, Hakkari, Isparta, Kırıkkale, Kastamonu, Kırşehir, Karabük, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Muş, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Van gibi illerde binalar yapı denetim şirketlerince denetlenmedi." Türkiye`de 1997 yılından önce yapılan binaların depreme dayanıklı olmadığını ifade eden Moriwaki, Jaonya`da 1981 yılında önce yapılmış binaların aynı durumda olduğunu kaydetti. Deprem öncesinde yapılması gereken uygulamalarla ilgili de bilgi veren Moriwaki her akşam yatağın kenarında su şişesi, deprem çantası ve toz maskesini hazır bulundurmak gerektiğini söyledi.

TAHLİYE TEKNİKLERİ

Türk halkının çok sıcakkanlı olduğunu, ama felaket anında çok panik olduklarını belirten Moriwaki Japon halkının bu konuda daha tecrübeli ve soğukkanlı olduğunu kaydetti. Deprem anında sakinleşip ilk anda can güvenliğini düşünmek gerektiğini söyleyen Moriwaki "Paniklemeden, soğukkanlılıkla çıka bilecek yangını önlemek, tahliye tekniklerini öğrenmek ve doğru bilgi elde etmek gerekiyor" şeklinde konuştu. Moriwaki konuşmasının sonunda, katılımcıların sorularını da yanıtladı.