Anahtar Kelimeler:

DİKKAT EDİN!

DİKKAT EDİN!

 Kırıkkale Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, mantar zehirlenmelerinin, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü bildirdiler.

MANTAR UYARISI

Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğu ifade edilen açıklamada, mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğü, Türkiye`de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğunun unutulmaması gerektiği kaydedildi. Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

BİLGİ VERİLDİ

"Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal dadı, bulantı ve kusma, terleme görülebilir. Mantarlarda bulunan zehirli maddelerin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise, bulantı, kusma, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir."

ÖNEMLİ SORUN

Zehirlenmelerin önemli bir kısmının çok basit önlemlerle engellenebilecek nitelikte olduğu, bu kapsamda, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebileceği tek çaresinin ise doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesi gerektiği belirtildi.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı