Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi`nin acil servisinde hemşire olarak görev yapan Aslı Mahir, gündüz hastanede hasta bakıyor, akşam evinde ablasının da desteği ile süs kabağından gece lambası yapıyor.
İKİ AYRI İŞ
Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi`nin acil servisinde hemşire olarak görev yapan Aslı Mahir, gündüz hastanede hasta bakıyor, akşam evinde ablasının da desteği ile süs kabağından gece lambası yapıyor. İlk merakın Antalya`ya ziyaret için gittiğinde başladığını belirten Aslı hemşire, bu merakın gittikçe ilerlediğini ve gördüğü süs kabakları gibi yapmaya karar verdiğini söyledi. Süs kabağının bahçelerin kenarına köşesine süs olsun diye dikilen, yaz mevsimlerinde hoş bir görüntü veren bir bitki olduğunu kaydeden Aslı Mahir, "Bu bitki bizim araştırdığımız kadarıyla yetiştirildikten sonra iki yıl geçtikten sonra bu hale geliyormuş. Antalya`dan eve döndüğümde ilk olarak bir tane ile başladık.
KABAKTAN GECE LAMBASI
Ablam Zahide Baykal ile birlikte gördüğümüz bazı şekil ve resimleri kabak üzerine çizmeye, onları oyarak bir şekle getirmeye çalıştık. Hobi olarak başladığımız bu iş sonrasında bizim için vazgeçilmez hale geldi. İşin incelikleri verdiğiniz şekle göre daha çok zevk veriyor insana. Ayrıca şekil verdiğiniz kabağı uygun renk tonlarıyla boyamanız ve daha sonra kabağın üzerine sıra sıra dizilimini yaptığınız boncukları da bir yandan renk bir yandan da sırasını takip etmeniz gerekiyor. Kabakların üzerine zihninizde nasıl bir şekil canlandırmak istiyorsak ona göre motif çiziyorsunuz. Çizdiğiniz motifleri matkapla boncukların büyüklüklerine göre deliyorsunuz. Deldikten sonra sonra boncukları o oyuklara yerleştiriyorsunuz. Daha sonra boyuyorsunuz, elektrik aksamını taktığınızda kabaktan hoş bir gece lambası ortaya çıkmış oluyor" dedi
SÜS KABAĞI
Süs kabağından yapılan lambaların evin salonunda, çocuk odasında yada otantik bir köşe hazırladıysanız orada da kullanabileceğini belirten Aslı hemşire, "Her süs kabağı şekil itibarıyla bir birinden çok farklı. Örneğin kabağı elinize aldığınızda hiçbir şeye benzemez fakat hayal gücünüzle ona bir şekil verirsiniz, bir desen verirsiniz. Kabak şekil olarak eğri bir şeye benziyor olabilir ama siz hayal gücünüzle şekil verdiğiniz zaman o bir kuğuya belki bir ördeğe benzer. Siz de çizim ve boyamanızla işte salonunuza renk katacak kuğuya benzeyen bir ışıklandırmayla salonunuzu renklendirebilirsiniz" şeklinde konuştu.
BİLGİ VERDİ
Süs kabağından gece lambası yapımına eline aldığı süs kabağının altını açıp temizlemekle başladığını daha sonra ise kabağın dışındaki toz ve küfünü aldıktan sonra boyanacak hale geldiğini anlatan Aslı Mahir, "Sonraki aşamada temiz bir şekil alan kabağın üzerine zihninizde geliştirdiğiniz veya zevkinize göre motifler çizmeniz gerekiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra çizdiğiniz motifleri boncuklar yerleştirecek şekilde matkap ile deliyor ve boncuklarını yerleştirmeniz gerekiyor. Bu boncukların özelliği renkli olmaları ve ışığı yansıtmaları gerekiyor. Şekilleri çizdikten ve matkapla deldikten sonra kabağı verdiğiniz şekle uygun boyamanız gerekiyor. Boyadıktan sonra da yapışkan yardımıyla boncukları matkapla oyduğunuz yerlere yerleştiriyorsunuz. Daha sonra da alt tarafına ışık aksamı koyup süs kabağını gece lambası veya evinizde kullanabileceğiniz güzel bir aksesuar haline sokabiliyoruz" diye konuştu.
KOLAY DEĞİL
Hiç bir işin kolay olmadığını belirten Aslı hemşire, hastanede çalışmanın da zor olduğunu kaydederek, "İnsanların en çaresiz anları yaşadığı yerlerden biri de hastanelerdir. Oraya gelen hastayla sadece orada sağlıkçılar ilgileniyor, gelen insanlar da bizlerden yardım bekliyorlar. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tabi işimiz zor fakat ben bu işi yaparak kendime terapi uyguluyor rahatlıyorum. Ablamla birlikte uğraşıp işe yaramaz bir süs kabağından güzel bir aksesuar çıkarttığımızda da bütün yorgunluğumu ve stresimi unutuyorum. Çok mutlu oluyorum ve o günkü yorgunluğumu unutuyorum. Bu işin de çok zorlukları var. Boncukları oturtması çok zor oluyor fakat tabii ki bitince her zorluğu unutuyorsunuz. Farklı bir merak bizimkisi, sadece görerek deneyerek, bakarak yapabileceğimize inandık sadece. Bir şeyler yapabilmek ortaya bir şeyler koyabilmek, üretici olmak çok güzel bir şey" dedi.