YÖK Sistemini Eleştirdi

YÖK Sistemini Eleştirdi

 Gözden Geçirilmeli 

Kırıkkale Üniversitesi akademik yıl açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YÖK sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Törene Katıldı

Kırıkkale Üniversitesi 20. Akademik Yılı`nın açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Japonya`da bin insandan 30 tanesinin küresel düzeyde rekabet edecek bir insan gücü potansiyeli oluşturduğunu, Türkiye`de ise bu oranın bin kişide 3 ya da 4 olduğunu görmenin mümkün olduğunu ifade ederek, Yök sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kırıkkale Üniversitesi 2012-2013 Öğretim ve Öğretim Yılı açılış törene katılan Bakan Ömer Dinçer, yaptığı konuşmada Türkiye`deki okullaşma oranı konularına ve üniversitelerin açılmasında yapılan eleştirilere değinerek üniversite açmaya devam edeceklerini söyledi. Bakan Dinçer, "2009 yılında tüm dünyada gelişmiş ülkelerin dışında orta öğretimde okulların okullaşma oranları yüzde 88 idi.

 Bakandan Açıklama

Birçok Ülke Bunun Üzerine program geliştirmeye ve yeni hedefler koymaya başladı. AB ülkeleri ve pek çok ülke, çağ nüfusunun değil yeni stratejik karar doğrultusunda toplam nüfusun lise mezunu olma oranını yüzde 90`ın üzerine çıkartmayı hedefliyorlardı. Türkiye`de 2002 yılında okullaşma oranı yüzde 51 idi. Geçtiğimiz 8-10 yıllık süre içerisinde bütün tedbirlere, bütün teşviklere, bütün yatırımlara rağmen bu oranın yüzde 69`a çıktığını söylersem aslında hem gelişmenin durumunu hem de dünya ile aramızdaki stratejik açıklığı görmenize imkan sağlarım" dedi.

İnsan Potansiyeli

"Japonya ve Güney Kore gibi bazı ülkelerin çağ nüfusunun tamamını yüzde 100 üniversiteli yapmayı hedeflerken Türkiye`de yapılan tartışmaların anlamını ve değerini sizlere bırakmak istiyorum" diyen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, konuşmasına şöyle devam etti:"Yine pek çok ülke 2010 yıllardan sonra Avrupa Birliği dahil olmak üzere yeni stratejik hedefler ortaya koyarken, mesela Japonya, Güney Kore, yeni stratejik hedefleri doğrultusunda çağ nüfusunun tamamını yüzde 100 üniversiteli yapmayı hedeflemişken Türkiye`de yapılan tartışmaların anlamını ve değerini sizlere bırakmak istiyorum.

 Üniversite Açmak

Bu kadar üniversite açmaya gerek var mı tartışmasının bu ülkede nasıl yapıldığını aslında nasıl da anlamsız kaldığını görebilirsiniz. Biz bu ülkede üniversitede açmaya devam edeceğiz ve arz ve toplam talebi sağlamaya devam edeceğiz. Çünkü lise eğitiminin bunda sonra üniversite eğitimine zemin oluşturduğunu varsayarsak ve orta öğretiminde zorunlu olduğunu varsayarsak her yıl en az bu yılki mezunun üzerinde 200 binden fazla öğrenicinin geleceğini, üniversitede okullaşma oranın artırılması halinde her bir öğrenicinin en az 50 bin öğrencinin de onun üzerine bineceğini söylersek daha nasıl nasılda üniversitenin arza geldiğini görürsünüz".

 Yök Sistemi

Yök sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Dinçer, "Bugün Japonya`da bin insandan 30 tanesi küresel düzeyde rekabet edecek bir insan gücü potansiyeli oluştururken biz de bu oranın bin kişide 3-4 olduğunu görmek mümkün. Bu yüzden biz sadece geçmiş yıllardaki başarılarımıza bağlı kalmaksızın okumanın dünyada nereye gittiğini bulmak ve ona göre tedbir almak ve strateji geliştirmek zorundayız. Bundan sonraki süreçte de insan kaynakları bakımında eksiği olmayan, üniversitelerimizin çeşitliliğine ve kendilerini geliştirmesine olanak sağlayan bu bilim yuvalarını sadece kendi gençlerimiz için değil, bölge ve dünya ülkeleri için cazibe merkezi haline getirmek için uygulamaları ve reformları hızla hayata geçireceğiz.

Açılış Töreni

Bunu gerçekleştirmek içinde Türkiye`de Yök sisteminin gözden geçirilmesine ve buna dayalı olarak üniversite kurumlarımızın daha demokratik bir yapı içerisinde İdari ve Mali anlamada daha özerk, bilimsel anlamada özgür bir yapıya kavuşturulması, Yök`ünde sadece bir kalite değerlendirme kuruluşuna ve koordinasyon sağlayacak bir yapıya kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu doğrusu bizlerde teyit ediyoruz ve bu doğrultuda yapılacak hazırlıkları teşvik ediyoruz" dedi. Açılış töreninde Rektör Ekrem Yıldız Kırıkkale Üniversitesi hakkında genel bilgiler verirken, Vali Ali Kolat ise Kırıkkale Üniversitesi`nin kente ekonomik ve kültürel anlamdaki katkılarından bahsetti. Konuşmaların ardından öğrencilere ilk dersi Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz verirken, yüksek puanla bölümlerine yerleştirilen öğrencilere ödüllerini Bakan Dinçer verdi.