Tarih: 08.12.2012 09:16

Vali Gazetecilerle Buluştu

Facebook Twitter Linked-in

 Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Polisevinde kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerle sohbet eden Kolat, 4 aylık çalışma zamanını ve Kırıkkale’yi anlattı

Toplantı Yaptı

Toplantıya Kırıkkale’de faaliyet gösteren ulusal ve yerel medya temsilcileri, internet sitesi sahipleri ile radyo kuruluşlarının sahipleri katıldı. Vali Kolat, Kırıkkale’de görev başladığı 17 Ağustos 2012 tarihinden bugüne kadar geçen zaman içerisinde yapılan çalışma, yatırım ve projeler hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kolat, “Göreve başladığım 17 Ağustos tarihinden beri göstermiş olduğunuz yakın ilgiye teşekkür ediyorum. Bu vesileyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Kırıkkale’yi daha önceki dönemlerde tanıdığımı,  çeşitli nedenlerle gelip gittiğimi, gerek Ankara’da gerekse Kırıkkale’de görüştüğümüz dostlarımızın olduğunu sizlerle paylaşmıştım” dedi.

Kırıkkale’yi Anlattı

Kırıkkale’yi gazetecilere anlatan Vali Kolat, “Kırıkkale insanı ülkemizin her  yanında olduğu gibi gönlü son derece bol, Devletine ve milletine  saygılı, milli ve manevi değerlere bağlı,mütevazi vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Hizmetlerde, Devlet-Vatandaş işbirliğine önem verilmesinin daha iyi hizmetlerin yapılması yönünde önemli katkılar sağladığı ve motive ettiği bilinmektedir.  Bu bilinçle sizlerden ve Kırıkkale halkından aldığımız destekle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kırıkkale Kuruluşu yeni sayılabilecek bir kent. 1925 yılında Makine ve Kimya Endüstri Kurumu’nun kurulmasıyla şehrin de kuruluşu başlamış. Bu nedenle Kırıkkale’nin bir Cumhuriyet şehri olduğunu söyleyebiliriz.

Yatırım Çalışmaları

İlimiz genelinde yürütülen toplam proje sayısı 333 adettir. Bu projelerin bedelleri toplamı 1 milyar 864 milyon 806 bin 3 TL, önceki yıllarda projeler için yapılan toplam harcama miktarı 721 milyon 958 bin 439 TL`dır. Projelerin 2012 program yılı ödenekleri toplamı 342 milyon 98 bin 650 TL`dir. Gelen ödenek miktarı 280 milyon 917 bin 373 TL olup, dönem sonu itibariyle 104 milyon 388 bin 162 TL harcanmıştır.  2012 yatırım programında yer alan ödeneğe göre nakdi gerçekleşme oranı % 31, gelen ödeneğe göre nakdi gerçekleşme oranı % 37 seviyesindedir. Bu yatırımlar arasında MKEK, Karayolları, DSİ, Üniversite, Milli Eğitim ve Özel İdare yatırımları sayıca ve değer itibari ile yoğunluktadır.

Özel Sektör Gelişmeli

İlimiz için bir marka olan MKEK’in tekrar canlandırılması eski güçlü ve aktif haline getirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede Güç Birliği Platformunda alınan kararlar kapsamında ilimizde Mühimmat ve Silah Sanayisi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalar başlatılmıştır. Böylece ilimizde yeni istihdam alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir. Son yıllarda ilimizde özel sektör yatırımları artmıştır. Kırıkkale’nin 12 Haziran 2012 tarihinde 4.teşvik bölgesinde yer alması ilimizde yapılacak yatırımları daha da cazip hale getirmiştir. Özel sektörün ilimizde daha geniş çaplı yatırım yapması için çalışmalarımız devam etmektedir.

Osb Çalışmaları

I.OSB’de 69 sanayi parselinin tamamı yatırımcılarına tahsis edilmiş olup 39’unda üretime geçilmiştir. Burada 2000’den fazla kişi istihdam edilmiştir. Keskin OSB’de 25 sanayi parselinden 12’sinin  çeşitli  firmalara   tahsisi yapılmıştır. Bunlardan 2’si üretime geçmiştir. İlimizde yatırım yapacak iş adamlarımızın taleplerinin olması halinde Valiliğimiz başta olmak üzere tüm kurumlarımız yardımcı olmaya çalışmaktadır. Kırıkkale ve Keskin Küçük Sanayi sitelerinde fiziki durum yeterli olmakla birlikte Eski Sanayi Çarşısı’nın modern bir yapıya kavuşturulması yararlı olacaktır. İlimiz genelinde yer alan küçük ve orta ölçekli kuruluşlarda 7000’e yolun istihdam olduğu tespit edilmiştir. Gerek OSB’de gerekse küçük ve   orta ölçekli işletmelerde çalışacak kalifiye işçi temininde sıkıntı olmadığı bilinmektedir.Ayrıca Endüstri Meslek Liselerinde yetişen öğrencilerin bu işletmelerde istihdam edilmesi yararlı olacaktır.

Kamu Yatırımları

İlimiz kamu yatırımları yönünden iyi bir konumda olduğuna söyleyebiliriz. Devletimizin ve  Hükümetimizin destekleriyle ilimiz de yürütülen 333 adet kamu yatırımlarının  toplam tutarı 2 milyar TL’ye yakındır. Bu yatırımlar arasında Milli Eğitime ait Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile Uygulama Oteli, Merkez İmam Hatip Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bulunmaktadır. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü bünyesinde Ahılı Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi tamamlanmış olup Engelsiz Yaşam Merkezi inşaatı   ise devam etmektedir. İlçe Emniyet birimleri modern hizmet binalarına kavuşturulmuş;6 ilçemiz de emniyet hizmet binaları halkımızın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca Balışeyh ve Çelebi hizmet binası ve lojmanlarının ihalesi yeniden yapılarak çalışmalar tekrar başlatılmıştır.

Ulaşım Noktası

Kırıkkale 43 ili birbirine bağlayan Devlet karayolu ile demir yolu kavşağında yer almaktadır. Bu ilimiz için önemli bir avantajdır. Karayolları tarafından yaptırılan bölünmüş yol çalışmaları büyük oranda tamamlanmıştır. Bahşili-Karakeçili-Kulu bölünmüş yol bağlantısının da 2013 yılında tamamlanması planlanmaktadır. İlimizde karayolu ağı içerisinde bölünmüş yol durumu 2003 yılı öncesinde 29 Km iken bugün itibari ile toplam bölünmüş yol ağımız 214 Km`ye ulaşmıştır. Artık Kırıkkale`den geçen yollar daha güvenli ve seyahatler daha hızlı olmaktadır. Ankara-Kırıkkale- Samsun oto yol projesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca ilimizden geçecek olan Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesinin 2015 yılında tamamlanmasıyla Ankara-Kırıkkale arasındaki ulaşım daha cazip hale gelecektir.

Sulu Tarım Önemli

İlimizde tarım ve hayvancılık son derece önemlidir. Çalışan aktif nüfusun % 53’ü  bu sektörde çalışmaktadır. Toplam işletme sayısı 17.335’dir. 463 bin hektar toplam alanın 306.506 hektarı tarımsal üretimde kullanılmaktadır. Orta Anadolu’nun önemli hububat ambarı olan ilimizde hayvancılığın desteklenmesi gerekmektedir. İlimizde besi hayvancılığına yönelik 5000 adet işletme bulunmakla birlikte bu sayı yeterli değildir. Yöremizde yetiştirilen ürünlerden özellikle Delice ve çevresinde daha verimli üzüm elde edilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir. İlde bulunan 306.506 hektar tarım arazisinin ancak 27.700 hektar alanı (%9.03) sulanabilmektedir. Toprağın sulanması elde edilen ürünün daha verimli olmasını sağlamaktadır. Temeli 2010 yılında atılan Keskin Ceritmüminli Barajının bitirilmesiyle 951 hektarlık bir alan daha suya kavuşacaktır. Yine temeli 2012 yılı içerisinde atılan Sulakyurt Barajının 2015 yılında tamamlanmasıyla 2569 hektar alan sulanabilecektir. 

Sağlık Hizmetleri

Kırıkkale çevre illere sağlık hizmeti verecek bir konuma gelmiştir. Üniversiteye ait inşaatı devam eden 2 adet hastane ile Yüksek İhtisas Hastanesi bünyesinde yaptırılan 220 yataklı ek bina inşaatının tamamlanmasıyla ilimiz bölgesel sağlık merkezi haline gelecektir.

2012 yılında 890.177 adet poliklinik hizmeti verilmiş; bunlardan 57 bin vatandaşımız il dışından gelerek tedavilerini burada yaptırmıştır. Aile hekimliği çalışmalarında başarılı sonuçların alınması için doktorlarımızın gerektiğinde vatandaşlarımızı evlerinde / köylerinde veya yaşadıkları yerlerde ziyaret ederek tedavi ve kontrollerini yapmaları yararlı olacaktır.  

Eğitim Durumu

1992 yılında kurulan üniversitemiz bugün 24 bin öğrenciye ulaşmış olup ülkemizde tercih edilen üniversiteler arasında yer almaktadır. 936 akademik personeli ile hızla gelişmekte, fiziki yapısını tamamlamaya çalışmaktadır. İlk, orta ve lise düzeyinde olmak üzere toplam 179 okul 2350 derslikde 56 bine yakın öğrenci eğitim görmekte, 3000’den fazla öğretmenimiz ise ilimizde görev yapmaktadır. 800 öğrencinin eğitim gördüğü Polis Meslek Yüksek Okulu ilimizin son dönemler kazandığı en önemli eğitim kurumlarımızdan birisidir. İlimizde eğitim-öğretim gören öğrenci sayısı 80 bine yakındır. Eğitimde daha başarılı olunması için tüm imkanlar kullanılmaktadır.

Yeşil Vadi Çalışması

Bilindiği üzere Kızılırmak’ın yaklaşık 94 km’lik kısmı ilimiz sınırları içerisinden geçmektedir. Topraklarımızdan geçip giden bu ırmaktan fazla yararlandığımızı da ifade edemeyiz. 1995 yılından beri ilimizin zaman zaman gündemine gelen Yeşil Vadi Projesi Güç Birliği tarafından daha ciddi anlamda ele alınmış, Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir ATALAY’ın başkanlığında yapılan toplantıda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın  Melih GÖKÇEK’in de katılımlarıyla  konu değerlendirilmiştir. Bu toplantıdan sonra  proje   içerisinde yer alan Belediye  Başkanlarımızın yaptıkları çalışmalar bir dosya haline getirilerek  Ankara  Büyük Şehir Belediye  Başkanına iletilmiştir. Yeşil Vadi Projesi bir rekreasyon  projesidir. 24 km’lik Kızılırmak havzasını kapsamakta dır. Gerçekleştirilmesi halinde Ankara ve Kırıkkale’nin cazibe merkezlerinden biri olacaktır.

Güç Birliği

Güç Birliği ilimizin kalkınması ve gelişmesine yönelik önemli çalışmalar yapan önemli bir oluşum. 2011 yılında Başbakan Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Beşir ATALAY’ın başkanlığında oluşturulan Güç Birliği’nin; kurulduğu tarihten bugüne ilimizle ilgili önemli çalışmalar yaptığını biliyoruz. Kasım ayı içerisinde Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir ATALAY’ın ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Nihat ERGÜN’ün katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda iki proje gündeme gelmiştir. Birincisi ilimizde silah ve mühimmat konularında ihtisaslaşan firmaların çalışacağı Mühimmat ve Silah Sanayisi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması; ikincisi ise Üniversite sahası içerisinde yine İhtisas OSB  ile paralel Teknoloji  Geliştirme  Bölgesi-Teknokent kurulmasıdır. Bu iki konuyla ilgili çalışmalar hemen başlatılmıştır.

Valilik İnşaatı

Kırıkkale 1925 yılında temelleri atılan merkez nüfusu 200 bine yaklaşan bir şehirdir. Nüfus büyüklüğü yönünden Türkiye genelinde 62’nci sırada şehir nüfusuna göre ise 10’uncu sıra yer almaktadır. İl’e şehir kimliği kazandıracak tarihi bir yapı, bir eser bulunmamaktadır. Şu anda inşaatı devam eden Nur Camii ve Külliyesi tamamlandığında şehrimiz önemli bir eser kazanmış olacaktır. Ayrıca inşaatı devam eden Valiliğimiz hizmet binasının ilimiz kent kimliğine önemli katkı sağlayacağını da unutmamak gerekir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —