Saman fiyatı neden artıyor?

Saman fiyatı neden artıyor?

 Fiyatı sürekli yükseliyor

 

 

 

Kaba yem fiyatlarında ve özellikle de samanda yaşanan fiyat artışının, üretim eksikliğinden ziyade talep yoğunluğundan ileri geldiği belirtildi

 

Önemli bir konu

Kaba yem fiyatlarında ve özellikle de samanda yaşanan fiyat artışının, üretim eksikliğinden ziyade talep yoğunluğundan ileri geldiği belirtildi. Kışın saman fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle, bazı besicilerin buğdaya yöneldiği, hayvanlarını saman yerine buğdayla beslemeye başladığı öğrenildi. Kalecik Yem Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uyanık, yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle tahıl üretiminin yurt genelinde düşük olduğunu belirterek, "Samanın bu kadar para edeceğini kimse hesap etmemişti. Devlet, anız yangınlarının önüne geçmek için en son para ve hapis cezaları dahi getirdi." dedi.

 

Açıklama yaptı

Kaba yem fiyatlarında ve özellikle de samanda yaşanan fiyat artışının, üretim eksikliğinden ziyade talep yoğunluğundan ileri geldiğini belirten Uyanık, "Geçtiğimiz dönemlerde bir kilogram buğdaya karşılık 3 kilogram saman alınırken, şimdi bir kilogram samana bir buçuk kilogram buğday denk geliyor. Arazisi olmadan hayvancılık yapanların durumu daha da kötüye gidiyor." diye konuştu. Hayvan ne kadar kaliteli yem yerse yesin dolgu maddesi olarak mutlaka samana ihtiyacı olduğunu ifade eden Uyanık, "Bu yıl havaların sıcak geçmesinden dolayı saman çok para yaptı, buğdayın iki katına çıktı. Çiftçi zor bir dönem yaşıyor. Saman bu yıl pahalı olduğu için buğdaya yöneldi." şeklinde konuştu.

 

Fiyat artışı

Geçen yıl kimsenin yüzüne bakmadığı samanın bu yıl yüzde 400`lük fiyat artışıyla 2012`nin zam şampiyonu olduğunu iddia eden çiftçi Ali Pekgöz, Türkiye`nin tahıl üretiminde önemli payı olan Kırıkkale`nin geçen kışın çok soğuk geçmesi ve bahar aylarında yağışın az olması sebebiyle hububat rekoltesinin yarı yarıya azaldığını belirtti. Geçen yıl üretimin çok iyi olduğunu, bununla paralel olarak saman miktarında da artış yaşandığını ifade eden Pekgöz, "Çok olduğu için geçen yıl üretici tarlasındaki sapları değerlendiremedi. Samanın kilosu en çok 10 kuruşa satıldı. Binlerce ton saman tarlalarda kaldı. Çiftçiler, saplar ve samanlar tarlaya zarar vermesin diye bunları imha etti. Çiftçi yasak olmasına rağmen tarlalardaki bu kalıntılardan yakarak kurtulmaya çalışıyordu. Şimdi hububat tarlaları tertemiz. Neredeyse tarlalar süpürülmüş gibi. İmkanı olanlar ise atasözündeki gibi samanları boş arazilerde depolayarak sakladı." dedi.

 

Samanda durum ne?

Saman fiyatında yaşanan büyük artışa dikkati çeken Pekgöz, şunları kaydetti: "Bu yıl saman fiyatları yüzde 400`lük artışla 40 kuruşa yükseldi. Yani saman şu ana kadar 2012 yılının zam şampiyonu oldu. Bir saman piyasası oluştu. Rekolte az olduğu için tarlalarda yeteri kadar sap yok. İnsanlar biçerdöverin derdiği hububat tarlalarındaki sapları tekrar tekrar tırmıkla toplayıp saman yapıyor. 40 kuruş, samanın yerindeki fiyatı. Bu, hayvan üreticisinin eline 55-60 kuruşa geçiyor. Bu işten en çok geçen yıl satamadıkları samanı boş arazilerde toplayıp muhafaza edenler karlı çıktı. `Yani atasözündeki gibi `Sakladılar samanı geldi zamanı` diyebiliriz. Saman satanlar mutlu ama mutsuz olan kesim besiciler. Samandaki bu artış besicilerin işini zorlaştıracak. Bu artış et ve süt fiyatlarına yansıyacak."