Halkı Bilgilendiriyorlar

Halkı Bilgilendiriyorlar

 Alternatif Tarım Bilgisi

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ilçelerde alternatif bitkiler konusunda halkı bilgilendiren çalışmalar yapıyor.

Bilgiler Verildi

Kurumdan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: “Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akın öncülüğünde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda 22.01.2013 tarihinde Aspir bitkisi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı, bu kapsamda kaliteli bir yem bitkisi olan ve ilimizde her geçen yıl üretimi artan Aspir bitkisi özellikle kıraç alanlarda yetiştirilebilmesi, tarımı esnasında hububatta kullanılan makinelerden farklılık göstermemesi, devlet tarafından yüksek oranda desteklenmesi gibi nedenlerden dolayı çiftçilerimiz tarafından ilgi ile takip edilmektedir.

Alım Garantisi Var

Aspir yetiştirecek çiftçilerimiz sözleşmeli çiftçi olarak yetiştiricilik yapmak istedikleri takdirde tohum tedariği ve alım garantisi toplantıya katılan ilgili firma tarafından karşılanacağıda belirilmiştir. Böylelikle ilimiz çiftçileri kıraç alanda yetiştiriciliği en fazla yapılan buğday ve arpaya alternatif ürün olarak geliri daha yüksek olan Aspir bitkisi yetiştirmesi sağlanacaktır. Aspir bitkisinde yaklaşık %30-45 oranında yağ bulunduğu bu yağın ise yağ asitleri içerisinde zeytinyağına en yakın olması nedeni ile insan sağlığına faydalı olduğu belirtilmiş olup, ayrıca küspesi de hayvan beslemede oldukça besleyici olduğu vurgulanmıştır.

İlçelerde Çalışma

Aspir ilimizde erken ilkbahar döneminde hububat ekim mibzeri ile dekara 4-6 kğ tohumluk kullanılarak ekilebilmektedir. Hasadının normal biçerdöver ile biçilebilmesi ve çiçek döneminde de sarı ve turuncu  renkli Aspir çiçekleri  arılar için iyi bir beslenme alanı oluşturmaktadır. Aspir bitkisinin ortalama verimi kıraçta 120-180 kğ, sulu arazilerde ise 200-300 kğ kadar ulaşabilmektedir. Kırıkkale ilimizde son yıllarda üretimi özellikle Çelebi ve Sulakyurt  ilçeleri olmak üzere Çelebi ilçemizde   2013 yılında yaklaşık 1000 dekar bir ekiliş alanı bulunmaktadır.”