Isı Yalıtım Zorunlu Oluyor

Isı Yalıtım Zorunlu Oluyor

 Herkes Yaptıracak

1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 2017 yılına kadar tamamlanması gereken Dış Cephe Mantolama (ısı yalıtım) zorunluluğunun enerjiden büyük oranda tasarruf sağlaması planlanıyor. Bu anlamda yeni yapılan evlerde ısı yalıtım zorunlu hale geliyor.

Enerji Tasarrufunda Faydalı

Tüketilen enerjinin genelde binalarda, çoğunlukla da ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını belirten Serkan Bostancı, ısı yalıtım sistemleri uygulandığı andan itibaren binalara enerji kayıplarında yarı yarıya azalma meydana geldiğini ve böylece hem tasarruf sağlandığını hem de ekonomik açıdan enerji harcamalarına yapılan giderlerde azalma görüldüğünü söyledi. Ayrıca ısı yalıtımının ısıda da yüzde 35 ile yüzde 40 arasında tasarruf faydası olduğunu dile getiren Bostancı, yalıtımın kışın soğuğu yazın da sıcağı engellediğini söyledi.

Vergilerde Azalma Veya Artış Olacak

 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 2017 yılına kadar tamamlanması gereken Dış Cephe ısı yalıtım zorunluluğunun sektöre ayrı bir hareket getirdiğini belirten Bostancı, bu kapsamda 2017 yılına kadar tüm yapılarda enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi bulunacağını kaydetti. Enerji Kimlik Belgesinde ısı yalıtım olmayan dairelerde vergilerin artacağını vurgulayan Bostancı, Enerji Kimlik Belgesi iyi olan binaların ise vergilerinin düşeceğini ifade etti.

Denetimden Dolayı Zorunlu

Yeni yapılacak binalarda belge düzenleme proje üzerinden gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmayacağını, sürecin projeciler tarafından yürütüleceğini dile getiren Bostancı, ayrıca yeni binalarda denetleme olduğundan ısı yalıtımın doğal olarak zorunlu olduğunu belirtti. Eski yapı binalarında 2017 yılına kadar ısı yalıtım yaptıkları takdirde sorun yaşamayacaklarını aksi takdirde vergilerinde artış gözlemleneceğini vurguladı.

Alınması Gereken Önlemler

Binalarda ısı yalıtım öncesi alınması gereken önlemler olduğunu kaydeden Bostancı, çatı ve tabana gerekli izolasyonun yapılmış olması gerektiğini, en yüksek enerji kaybının da duvarlardan gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca Bostancı, pencere, çatı ve tabanda alınan önlemlerinde dıştan ısı yalıtım yapılan binalarda istenilen enerji tasarrufunu sağladığını belirtti. Enerji tasarrufuna olan katkılardan dolayı ve binanın ısısının artışında faydalığı olduğunu dile getiren Bostancı, vatandaşların da ısı yalıtımdan memnun olduklarının altını çizdi.

Ülkemize Katkısı Var

Isı yalıtımının ülkemize katkısı olduğunu da vurgulayan Bostancı, yapılan hesaplamalarda ısı yalıtımının standart yönetmeliklere uygun olarak yapıldığında, ülkemizin yılda 3 milyar dolar tasarruf yapabileceğini dile getirdi. Enerji tasarrufunun ülke ekonomisine ve toplumsal refahımız açısından önemli ölçüde katkıda bulunmakta olduğunu ifade eden Bostancı, atmosfere salınan Karbondioksit ve Sülfür dioksit gazlarını azaltarak, küresel ısınmadaki mücadeleye de yardımcı olduğunu vurguladı.

Isı Yalıtımın Yapımı

Isı yalıtımın aşama aşama yapıldığına dikkat çeken Bostancı; “ Önce dış cephe iskeleti kurulur, daha sonra ısı yalıtım yapıştırıcı ile duvara yapıştırılır ısı yalıtım levhaları dübelle duvarlara tutturulur. Bunun üzerine birinci kat sıva yapılıp üstüne ısı yalıtım filesi yapıştırıldıktan sonra onun üstüne ikinci kat sıva yapılır ve son kat dekoratif sıva yapıldıktan sonra son olarak boya yapılarak bitirilir” diye konuştu. Dıştan yapılan ısı yalıtımın daha iyi olduğunu vurgulayan Bostancı, yağmur ve güneş gibi etkenler koruduğunu içerden ısı yalıtım yapıldığı takdirde sadece ısıyı içerde tuttuğunu söyledi.